Gombás odalas: ötletadója a bakonyi sertésszelet, az oldalassal készült változatból – mivel az oldalasnak elég nagy a zsírtartalma – a szalonna elhagyható, ezért kissé más az ízvilága.

Gombás oldalas

Gombás odalas

Elkészítési idő: 110 perc

Gombás oldalas hozzávalói

4 személyre

  • 1 kg sertés oldalas (lehet benne csont nélküli rész is)
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 nagy vagy két kis fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 30 dkg gomba (termesztett sampion)
  • fűszerek: só, bors, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkás kanál szárított, vagy friss kakukkfű

Megjegyzés:

  • Ha nem kedveled a kakukkfüvet, más, raguhoz illő fűszert is használhatsz, vagy egyszerűen elhagyhatod.

Gombás oldalas bevásárlólista

  • 1 kg sertés oldalas
  • 1 nagy vagy két kis fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 30 dkg gomba (termesztett sampion)

Emlékeztető: zsír,  liszt, só, bors, piros fűszerpaprika, kakukkfű

Gombás oldalas – előkészítés

  • A hagymát vágd apróra.
  • A zöldpaprika belső részét távolítsd el, apróra vágd fel.
  • A paradicsomot aprítsd fel (akkor nem kell a héját eltávolítanod).
  • A fokhagymát is vagdald fel. Ha van fokhagymanyomód, azt is használhatod.
  • A gomba száráról távolítsd el az esetleges földes részeket, folyó víz alatt mosd  le (ne áztasd vízben, mert nagyon sok vizet képes felvenni) majd szeleteld fel.
  • Az oldalast egyben mosod meg (vigyázz, a szévágott csontok miatt lehetnek rajta apró csont darabok, ezért a vágott csont felületeket alaposan mosd le).
  • Szeleteld el úgy (a csontos részeket a két csont között kell szétvágni), hogy nyolc szelet legyen belőle. Mindkét oldalukat fűszerezd sóval, (frissen őrölt) borssal.

Gombás oldalas készítése

  1.  A hússzeletek mindkét oldalát lisztbe forgatod (ez a liszt sűríti majd a hús szaftját, így további sűrítő anyagot nem kell majd használnod).

    Lisztbe forgatás

    Lisztbe forgatás

  2. A zsírt felolvasztod egy serpenyőben, majd a befűszerezett oldalas szeletek mindkét oldalát lepirítod (két adagban tudod ezt megtenni).

    Hús lesütése

    Hús lesütése

  3. A lepirított húst kiszeded.

    Hús kiszedve

    Hús kiszedve

  4. A hagymát a serpenyőbe teszed (ha szükséges kevés zsírt még olvaszthatsz hozzá), párolni kezded.

    Hagyma pirítása-párolása

    Hagyma pirítása-párolása

  5. Hozzáadod a paprikát, paradicsomot és a fokhagymát. Tovább párolod (ha elfőtte a levét, pótolod) addig, ameddig a zöldsek már szinte szétpárolódtak.

    Paprika, paradicsom, fokhagyma hozzáadása

    Paprika, paradicsom, fokhagyma hozzáadása

  6. Ráteszed a húst és a gombát. Fedő alatt addig párolod (a gomba elég sok levet fog kiengedni, ezért víz hozzáadása valószínűleg nem lesz szükséges,  de ha kell, kevés vizet adsz hozzá, de csak annyit, hogy a hús leve a végén sűrű szaft maradjon), amíg a hús majdnem megpuhul.
  7. Hozzáadod a piros fűszerpaprikát, a kakukkfüvet és addig folytatod  párolást, amíg a hús
    Gombás oldalas fűszerezve

    Gombás oldalas fűszerezve

    telejesen puha lesz. Ezzel az étel elkészült.

    Gombás oldalas készen

    Gombás oldalas készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Hús alap elkészítése: 30 perc
  • Párolás: 60 perc (lehet, hogy több, vagy kevesebb)

Összesen 110 perc

Gombás oldalas tálalása

Amíg a hús készül, a köretet is elkészítheted. Tálalhatsz hozzá

A köretet tányérra teszed, közepébe kis mélyedést készítesz, abba tálalod a gombás- húsos ragut. A húst a köret mellé is tálalhatod.

Gombás oldalas tálalása

Gombás oldalas tálalása

 

Megjegyzés:

Az étel ihlet-adóját, a bakonyi sertés szelet receptjét itt találod.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa