Gombás odalas: ötletadója a bakonyi sertésszelet, az oldalassal készült változatból – mivel az oldalasnak elég nagy a zsírtartalma – a szalonna elhagyható, ezért kissé más az ízvilága.
Gombás odalas
Elkészítési idő: 110 perc
Gombás oldalas hozzávalói
4 személyre
- 1 kg sertés oldalas (lehet benne csont nélküli rész is)
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 nagy vagy két kis fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 30 dkg gomba (termesztett sampion)
- fűszerek: só, bors, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkás kanál szárított, vagy friss kakukkfű
Megjegyzés:
- Ha nem kedveled a kakukkfüvet, más, raguhoz illő fűszert is használhatsz, vagy egyszerűen elhagyhatod.
Gombás oldalas bevásárlólista
- 1 kg sertés oldalas
- 1 nagy vagy két kis fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 30 dkg gomba (termesztett sampion)
Emlékeztető: zsír, liszt, só, bors, piros fűszerpaprika, kakukkfű
Gombás oldalas – előkészítés
- A hagymát vágd apróra.
- A zöldpaprika belső részét távolítsd el, apróra vágd fel.
- A paradicsomot aprítsd fel (akkor nem kell a héját eltávolítanod).
- A fokhagymát is vagdald fel. Ha van fokhagymanyomód, azt is használhatod.
- A gomba száráról távolítsd el az esetleges földes részeket, folyó víz alatt mosd le (ne áztasd vízben, mert nagyon sok vizet képes felvenni) majd szeleteld fel.
- Az oldalast egyben mosod meg (vigyázz, a szévágott csontok miatt lehetnek rajta apró csont darabok, ezért a vágott csont felületeket alaposan mosd le).
- Szeleteld el úgy (a csontos részeket a két csont között kell szétvágni), hogy nyolc szelet legyen belőle. Mindkét oldalukat fűszerezd sóval, (frissen őrölt) borssal.
Gombás oldalas készítése
- A hússzeletek mindkét oldalát lisztbe forgatod (ez a liszt sűríti majd a hús szaftját, így további sűrítő anyagot nem kell majd használnod).
Lisztbe forgatás
- A zsírt felolvasztod egy serpenyőben, majd a befűszerezett oldalas szeletek mindkét oldalát lepirítod (két adagban tudod ezt megtenni).
Hús lesütése
- A lepirított húst kiszeded.
Hús kiszedve
- A hagymát a serpenyőbe teszed (ha szükséges kevés zsírt még olvaszthatsz hozzá), párolni kezded.
Hagyma pirítása-párolása
- Hozzáadod a paprikát, paradicsomot és a fokhagymát. Tovább párolod (ha elfőtte a levét, pótolod) addig, ameddig a zöldsek már szinte szétpárolódtak.
Paprika, paradicsom, fokhagyma hozzáadása
- Ráteszed a húst és a gombát. Fedő alatt addig párolod (a gomba elég sok levet fog kiengedni, ezért víz hozzáadása valószínűleg nem lesz szükséges, de ha kell, kevés vizet adsz hozzá, de csak annyit, hogy a hús leve a végén sűrű szaft maradjon), amíg a hús majdnem megpuhul.
- Hozzáadod a piros fűszerpaprikát, a kakukkfüvet és addig folytatod párolást, amíg a hús
Gombás oldalas fűszerezve
telejesen puha lesz. Ezzel az étel elkészült.
Gombás oldalas készen
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Hús alap elkészítése: 30 perc
- Párolás: 60 perc (lehet, hogy több, vagy kevesebb)
Összesen 110 perc
Gombás oldalas tálalása
Amíg a hús készül, a köretet is elkészítheted. Tálalhatsz hozzá
- krumplipürét
- nokedlit
- kifőtt tésztát
A köretet tányérra teszed, közepébe kis mélyedést készítesz, abba tálalod a gombás- húsos ragut. A húst a köret mellé is tálalhatod.
Gombás oldalas tálalása
Megjegyzés:
Az étel ihlet-adóját, a bakonyi sertés szelet receptjét itt találod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások