Füstölt csülök főzése jóformán alig különbözik a füstölt sonkáétól. A főtt füstölt csülök állaga, és talán az íze is vetekszik a főtt sonkáéval. Hátránya: a nem húsos rész felhasználhatósága nem túl jó.
Füstölt csülök főzése
Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók
- 1 db, körülbelül másfél kg-os füstölt csülök
Füstölt hátsó csülök
- 1 db hagyma
- 3 db babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 15 szem egész fekete bors
- 5 szem borókabogyó (nem feltétlenül szükséges)
Bevásárlólista
- 1 db füstölt csülök (kb. 1,5 kg)
- 1 db hagyma
- 1 tasak borókabogyó (nem kell az egész)
Emlékeztető: babérlevél, fokhagyma, szemes fekete bors
Előkészítés
- A csülköt lemosod, ahol szükséges, a bőrét levakargatod.
- A hagymát megtisztítod.
- A fokhagymát megtisztítod, a gerezdeket hosszában félbe vágod.
Füstölt csülök főzése
- Hideg vízben felteszed főni úgy, hogy nagyon lassan melegedjen fel. Ha nem fér el a fazékban, vágd ketté úgy, hogy a vágás lehetőleg az izomrétegek találkozásánál legyen. (Egy-egy alkalomra, pláne, ha nem sokszor kell nagyobb mennyiséget főznöd és kevés a helyed, nem érdemes ezért egy 10 literes fazekat tartanod. Nekem is 6 literes a legnagyobb edényem.)
Főzés 1
- Csak annyira forrjon, hogy a víz éppen gyöngyözzön. Ilyenkor a víz hőmérséklete csak 80 -90 fok, és a füstölt húsok főzésének ez a hőmérséklet kedvez. Valamivel több idő kell hozzá, viszont a hús és a leve sokkal finomabb lesz.
- Egy órányi főzés után beleteszed a fűszereket.
Főzés 2
- Tovább főzöd addig, ameddig a hús olyan puha lesz, hogy leválik a csontokról. A megadott főzési idő csak hozzávetőleges, fontosabb, hogy a csülök jól megpuhuljon.
Főzés 3
Főzés 4
- A lében hagyod kihűlni.
- Kiveszed egy nagyobb tányérra vagy tálra és kiemeled belőle a csontokat.
- A kicsontozott húst fedeles tálba teszed és fedő (esetleg fólia) alatt tárolod a felhasználásig.
Füstölt főtt csülök tálban 1
- A főzőlét leszűröd.
Elkészítési idő:
- Lemosás, esetleg két darabba vágás: 5 perc
- Főzés (lassú főzés 80 – 90 fokon: 150 perc
- Léből kiszedés, kicsontozás: 5 perc
Összesen: 160 perc
Megjegyzések:
Vannak háztartások, ahol húsvétkor is előnyben részesítik ezt az ételt a sonkával szemben.
A főzőlé (a kisebb leeső sonka darabokkal, esetleg a bőrke egy részével együtt) nagyon jól felhasználható csülkös bableves, lencseleves, sárgaborsó főzelék vagy babfőzelék készítéséhez.
Füstölt csülök főzése – tálalás
Fogyasztható melegen és hidegen.
- Melegen történő fogyasztásnál visszateszed a lébe és felmelegíted. Ecetes tormával kiváló, főleg, ha valaki szereti a bőrkés darabokat.
- Hidegen történő fogyasztásnál egy deszkán felszeleteled. ízlés dolga, hogy mennyi zsírosabb részt tálalsz ki. Adhatsz mellé főtt tojást, különféle zöldségeket, pl. piros retket, zöld hagymát vagy akár póréhagymát is. (A képen ezt látod, a szárból egy-két zsengébb darab hajszálvékonyra szelve szintén a tányérra került. Akár húsvéti eledel is lehet.)
Füstölt főtt csülök tálalva
Képek: saját készítésű füstölt főtt csülök saját felvételei.
Nagyszerűnek gondolom.
Én is szoktam húsvétkor csülköt főzni, amikor kiveszem a csontját összetekerem és spárgával megkötöm, visszateszem a vízbe és úgy hagyom kihűlni. Aztán hidegen lehet szeletelni. Szerintem a legjobb „sonka”.
Kedves Erika!
Valóban az!
Kedves Ági!
Köszönöm az ötletet. Húsvétra én is így készítettem és egy jól szeletelhető, finom csülök lett, a vége felé persze már több zsíros résszel. Nemcsak jól néz kik hanem finom is lett.