Csülök főzése: egyszerűnek tűnik ugyan, de azért van néhány dolog, amit be kell tartanod ahhoz, hogy az eredmény a kívánt legyen.
Csülök főzése
Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 10 perc)
Hozzávalók
- 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 10 szem szemes fekete bors
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál só
Bevásárlólista
- 1 db hátsó sertéscsülök (kb. 1,5 kg)
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
Emlékeztető: fekete szemes bors, babérlevél, só
Megjegyzés:
- A főzéshez szükséged lesz még egy fedővel ellátott nagyobb lábosra, amelyben a csülök úgy elfér, hogy a főzővíz ellepje (vagy majdnem ellepje)
Előkészítés
- A csülköt letisztítod és lemosod.
- A hagymát megtisztítod, cikkekre vágod.
- A fokhagymát megtisztítod, felszeleteled.
Csülök főzése
- A csülköt egy nagyobb lábasba teszed és annyi hideg vizet öntesz rá, hogy ellepje. Ha a zsírosabb része kicsit kiáll belőle, az nem baj, mert a fedőről a forró pára lecsurog, és gőz is lesz fölötte, tehát meg fog főni. Fontos, hogy hideg vízben tedd fel, mert így tud az egész nagy húsdarab lassan átmelegedni.
- Tedd a főzővízbe a hagymát, fokhagymát, szemes borsot, babérlevelet és a sót. Ez utóbbi látszólag soknak fog tűnni, de valójában ez nem a csülköt fogja sózni, hanem a főzővizet. Lehet, hogy még kevés is lesz – mivel az edény méretétől függ – ezért tanácsos megkóstolni és ha szükséges, tovább sózni.
- Fedd le a lábast egy ráillő fedővel.
- Lassan (kis lángon, alacsony fokozaton) melegíted forrásig. Fontos, hogy lassan melegítsd, mert így tud az egész nagy húsdarab lassan átmelegedni.
- Amikor elkezd forrni, úgy állítsd be a hőforrást (gázt, villanyt), hogy csak gyöngyözve forrjon. Így tud az egész húsdarab egyszerre főni és így lesz a főzővíz szépt tiszta, átlátszó. A közben keletkező habot egy szűrőkanállal szedd le.
- A főzési idő a forrástól számítva átlagosan 1,5 – 2 óra (függ a csülök súlyától, a hús minőségétől).
- Akkor kész, amikor a hús már leválik a csontról. Ezt onnan láthatod, hogy a csülök végén levő csont már kiáll a húsból. A biztonság kedvéért szúrj bele a húsba, puhának kell lennie.
- Emeld ki a megfőtt csülköt a főzővízből (2 nagyobb – lehetőleg lyukacsos – lapát lesz erre a legalkalmasabb). Csepegtesd le róla a főzővizet a lábas felett, és tedd ki egy nagyobb vágódeszkára (esetleg tálcára).
- Szedd ki belőle a csontokat.
- Tedd vissza a főzővízbe felhasználásig, hogy ne hűljön le és ne száradjon ki.
Főtt csülök felhasználása
A főtt csülök leggyakoribb felhasználási módja egy szenzációs étel: csülök pékné módra.
Lehet melegen enni friss kenyérrel, savanyúsággal.
A főzőlevet felhasználhatod levesek, főzelékek készítéséhez. Nem mindegy azonban, hogy melyik ételhez használod. Számolnod kell azzal, hogy a babérlevél és a fokhagyma íze erősen érződik a főzővízben. (Jó krumpli, száraz hüvelyesekből készült ételekhez, de ne használd pl. zöldborsóhoz, zöldbabhoz, tökhöz.)
Későbbi felhasználáshoz lefagyaszthatod.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Kultúrált külső, klasszikus tartalom, nagyon kellemes
Köszönöm!