Csikós tokány: tejfölös habarással, majoránnával fűszerezve. Ha még nem készítettél, pótold mielőbb, állandó szereplő lesz a konyhádban.

Csikós tokány 1

Csikós tokány recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 80 dkg sertés lapocka vagy comb
  • 2 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkás kanál só (körülbelüli érték, mivel a szalonna is sós lehet)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertés lapocka vagy comb
  • 2 közepes fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: piros fűszerpaprika, majoránna, fokhagyma, őrölt fekete bors, só, liszt

Megjegyzések:

  • Nagyobb étvágyúak esetében 1 kg húst lehet vásárolni.
  • A lapocka kicsit zsírosabb, de rövidebb a párolási idő.

Előkészítés

  • A húst 3 x 1 centiméteres csíkokra vágod (a méret nem szentírás).

    Hús csíkokra vágva

    Hús csíkokra vágva

  • A szalonnát felkockázod.

    Szalonna kockákra vágva

    Szalonna kockákra vágva

  • A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagymaprést is használhatsz).

Csikós tokány elkészítése

  1. A kockára vágott szalonnát kiolvasztod. A pörcöt kiszeded. A zsírban megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Ráteszed a húst, a felületét átsütöd.  Rászórod a borsot és majoránnát. Közben többször megforgatod, hogy mindenütt kérget kapjon. Megsózod.
    Hús és majoránna hozzáadása

    Hús és majoránna hozzáadása

    Hús átsütve

    Hús átsütve

  3. Kevés vizet adsz hozzá, éppen hogy csak elfedje a húst. ízlésedre van bízva, hogy a pörcöt visszateszed-e az ételbe.
  4. Fedő alatt puhára párolod.
  5. Közben előkészíted a habarást. A tejfölben simára kevered a lisztet.
  6. Hozzáadod a húshoz a piros paprikát. Összekevered.

    Párolt hús pirospaprikával

    Párolt hús pirospaprikával

  7. A főzővízzel több lépésben, mindig keverve felhígítod a habarást annyira, hogy önthetővé váljon.
  8. Beleöntöd a habarást a húsba. Jól összekevered és felforralod. A forralás azért szükséges, hogy a benne levő liszt megfőljön, mert különben liszt ízű lesz az étel.

    Összekeverve

    Összekeverve

  9. Megkóstolod és egyéni ízlésednek megfelelően még adhatsz fűszereket hozzá (kivétel a fokhagyma, amelyet nyersen ne adj hozzá).
  10. Ezzel el is készült az étel.

    Készen

    Készen

Megjegyzések:

  • Ha valóban csikós tokányt kívánsz készíteni, a tejfölös habarást ne hagyd ki.
  • A tejföl nélküli változatot inkább a borsos tokány recept szerint készítsd.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Szalonna kiolvasztása, hagyma dinsztelése: 10 perc
  • Párolási idő: 45 perc (közben más munkát is végezhetsz)
  • Habarás hozzáadása, felforralás: 5 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 50 perc)

Tálalás

Nokedlivel, kifőtt tésztával tálalhatod.

Csikós tokány tálalva 1

Csikós tokány tálalva

A kifőtt tészták közül olyan fajtát válassz, amely „megtartja” a szaftot (pl. csavart tészta, penne), továbbá eszedbe ne jusson a tésztát főzés után leöblíteni, mert a felületén levő főzővíz is köti az étel szaftos részét.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei (nem a saját konyhámban és nem túl jó felvételi körülmények között).