Csikós tokány: tejfölös habarással, majoránnával fűszerezve. Ha még nem készítettél, pótold mielőbb, állandó szereplő lesz a konyhádban.
Csikós tokány recept
Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 adaghoz
- 80 dkg sertés lapocka vagy comb
- 2 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkás kanál só (körülbelüli érték, mivel a szalonna is sós lehet)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál liszt
Bevásárlólista
- 80 dkg sertés lapocka vagy comb
- 2 közepes fej hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: piros fűszerpaprika, majoránna, fokhagyma, őrölt fekete bors, só, liszt
Megjegyzések:
- Nagyobb étvágyúak esetében 1 kg húst lehet vásárolni.
- A lapocka kicsit zsírosabb, de rövidebb a párolási idő.
Előkészítés
- A húst 3 x 1 centiméteres csíkokra vágod (a méret nem szentírás).
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát és fokhagymát felaprítod (fokhagymaprést is használhatsz).
Csikós tokány elkészítése
- A kockára vágott szalonnát kiolvasztod. A pörcöt kiszeded. A zsírban megdinszteled a hagymát. Az utolsó percben a fokhagymát is beleteszed.
- Ráteszed a húst, a felületét átsütöd. Rászórod a borsot és majoránnát. Közben többször megforgatod, hogy mindenütt kérget kapjon. Megsózod.
- Kevés vizet adsz hozzá, éppen hogy csak elfedje a húst. ízlésedre van bízva, hogy a pörcöt visszateszed-e az ételbe.
- Fedő alatt puhára párolod.
- Közben előkészíted a habarást. A tejfölben simára kevered a lisztet.
- Hozzáadod a húshoz a piros paprikát. Összekevered.
- A főzővízzel több lépésben, mindig keverve felhígítod a habarást annyira, hogy önthetővé váljon.
- Beleöntöd a habarást a húsba. Jól összekevered és felforralod. A forralás azért szükséges, hogy a benne levő liszt megfőljön, mert különben liszt ízű lesz az étel.
- Megkóstolod és egyéni ízlésednek megfelelően még adhatsz fűszereket hozzá (kivétel a fokhagyma, amelyet nyersen ne adj hozzá).
- Ezzel el is készült az étel.
Megjegyzések:
- Ha valóban csikós tokányt kívánsz készíteni, a tejfölös habarást ne hagyd ki.
- A tejföl nélküli változatot inkább a borsos tokány recept szerint készítsd.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 30 perc
- Szalonna kiolvasztása, hagyma dinsztelése: 10 perc
- Párolási idő: 45 perc (közben más munkát is végezhetsz)
- Habarás hozzáadása, felforralás: 5 perc
Összesen: 90 perc (ebből munka: 50 perc)
Tálalás
Nokedlivel, kifőtt tésztával tálalhatod.
A kifőtt tészták közül olyan fajtát válassz, amely „megtartja” a szaftot (pl. csavart tészta, penne), továbbá eszedbe ne jusson a tésztát főzés után leöblíteni, mert a felületén levő főzővíz is köti az étel szaftos részét.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei (nem a saját konyhámban és nem túl jó felvételi körülmények között).
Legutóbbi hozzászólások