Bőrös malacsült: újévi étel. A legtöbb családban egy egész malac túl nagy lenne, ezért többnyire egy-egy malac darab: comb, karaj vagy lapocka kerül az asztalra.
Bőrös malacsült
Elkészítési idő: 155 perc
Hozzávalók
- 1 – 1,5 kg bőrös malackaraj, malaccomb
- 1 kanál sertészsír
- fűszerek: só, bors, majoránna, kevés kakukkfű
- kevés sör
Bevásárlólista
- 1,5 kg bőrös malackaraj vagy malac comb (esetleg lapocka)
- 1 doboz sör
Emlékeztető: zsír, só, bors, majoránna, kakukkfű
Megjegyzés:
- A pecséttől ne ijedj meg. Azért hagytam raja, mert ártalmatlan ételfestékkel készül. Hogy is nézne ki a malacsült, ha ezt kivágnánk.
Előkészítés
- A húst letisztítod (lehet rajta itt-ott sörte – a pecsétnyom sajnos nem vágható le, mert oda lesz a szépség, de sütés közben eltűnik a bőrről).
- Megmosod és befűszerezed (a bőrét ne fűszerezd meg). Ha ezt egy órával a sütés előtt végzed el, akkor meg is sózhatod.
- Ha előző nap végzed az előkészítést, akkor csak sütés előtt sózd meg.
Bőrös malacsült készítése
- A zsírt egy megfelelő méretű edényben megolvasztod.
- A húst minden oldalán átsütöd. (Ez energiatakarékosabb megoldás, mintha a sütőben párolnád meg.)Ha nincs nagy lábosod, semmi baj, akkor egy sütőtálban helyezed el és forró zsírral öntsd le és sütőben párolod.
Elősütés
- A párolást fedő alatt végezd (a sütőtálat takard le alufóliával). A párolásnál kevés vízre lesz szükséged, amelyet, ha elpárolgott, pótolni kell. Itt is érvényes a szabály: ahány dekagramm a hús, annyi perc a párolási idő. Ezt azért is jó tudnod, hogy időben kezd el készíteni.
Párolás
- Amikor a hús már puha, a sütőben süsd át 180 fokon, akkor is, ha lábosban pároltad. A sütés alatt sörrel többször locsold meg, mert akkor finom ropogós lesz a bőre. A sütés végén – ha van grill a sütődben, néhány percet grillezheted. Amikor elkészült, tálalhatod.
Sütőben készre sütve
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Elősütés: 5 perc
- Párolás: 120 perc
- Sütés: 15 perc
Összesen: 155 perc
Bőrös malacsült tálalása
- Egészben tálald fel, mert így fog érvényesülni az eredmény. Ha mégsem lett nagyon szép, sebaj, akkor szeletelve tedd az asztalra.
- Köretként: legjobb a hagyományos burgonya püré és párolt káposzta, de más köretet is kínálhatsz hozzá.
Bőrös malacsült készen
Újévkor lencsét is szokás készíteni, hogy ne csak szerencséd, hanem pénzed is legyen az új esztendőben. Lencsefőzelék és lencsesaláta receptjét itt találod.
Bőrös malacsült képek: saját készítésű étel saját felvételei
ahány dekagramm annyi idő nem gramm az egy kicsit sok lenne!
Igazad van, tévedés volt és javítottam.