Tormakrém: az egyik legfinomabb hidegtál alapanyag. Elsősorban sonkatekercs készítésére szokták használni, de kis kupacokban is felrakható a tálra.
Tormakrémes sonkatekercs
Tormakrém
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
500 g tormakrémhez
- 250 g mascarpone
- 1 evőkanál majonéz
- 100 g reszelt torma
- 150 g tejszínes krémsajt
- fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió
Bevásárlólista
- 250 g mascarpone
- 200 g tejszínes krémsajt
- 1 db torma
Emlékeztető: majonéz, só, fehér bors, szerecsendió
Tormakrém készítése
- A tormát lereszeled.
- A mascarponét és a krémsajtot összekevered.
Mascarpone és krémsajt összekeverése
- Belekevered a reszelt tormát és a majonézt.
Reszelt torma hozzáadása
- Hozzáadod a fűszereket és készen is van.
Elkészítési idő:
- Torma lereszelése: 10 perc
- Krém összeállítása: 5 perc
Összesen: 15 perc
Tormakrém felhasználása
- sonkatekercs töltőanyaga
Tormakrémes sonkatekercs
- kence kenyérre
- hidegtálak díszítése
A recept története
Azt gondolnád, hogy tormakrémet készíteni nagyon egyszerű feladat: csak össze kell keverni a készen kapható ecetes tormát egy kis krémsajttal, majonézzel, fűszerekkel és készen is van. De sajnos, ez nem így van.
Éveken keresztül kínlódtam, hogy egy jó tormakrémet készíthessek a sonkatekercsbe, de sehogy nem akart igazán jól sikerülni. Ha híg lett, nehezen lehetett tölteni és mindig kifolyt a két végén. Ha hozzáadtam egy kis krémsajtot, akkor elvesztette az igazi jó ízét.
Végül ezt a kérdést receptfejlesztés oldotta meg (és ilyen megoldást tormakrémre még sehol nem olvastam/hallottam):
- a frissen reszelt torma használata (ecet nélkül)
- a mascarpone, ami egy nagyon semleges ízű, kenhető sajt, ezért nem nyomja el a torma ízét.
Így alakult ki az összetétel, amit a Hozzávalókban látsz. A majonéztől kiváló ízt kap a krém, de vigyázni kell a mennyiséggel, mert túladagolva folyóssá válhat a krém.
Ezt azért írtam le, hogy megkíméljelek a fölösleges kísérletezéstől és sok bosszúságtól, amit esetleg az ecetes torma okozhat.
Recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások