Húsvéti hidegtál kerül az asztalra általában húsvét szombat este. Nálunk is családi hagyomány, hogy ilyenkor sonkát és tojást eszünk zöldségekkel, szépen tálalva.

Húsvéti hidegtál

Húsvéti hidegtál hozzávalók

Húsvéti hidegtálak készítéséhez az alábbi hozzávalókat tudod használni:

  • sonka hidegen felszeletelve (lehet bármilyen, időd és pénztárcádtól függően)
  • tojás – rendszerint félbe vágva
  • salátalevél
  • piros hónapos retek
  • újhagyma vagy metélőhagyma vagy mindkettő
  • hideg töltött tojás
  • franciasaláta
  • majonéz
  • zöldfűszer pesztó
  • piros kaliforniai paprika
  • hegyes zöldpaprika
  • kígyóuborka
  • petrezselyemzöld

Természetesen ezekből néhány dolgot el is hagyhatsz. A zöldségek szeletelését gyorsan elvégezheted egy kézi hajtású reszelő készlettel.

Most pedig beszéljenek a képek!

Húsvéti hidegtál készítése

A fenti hozzávalókból nagyon változatos hidegtálakat tudsz készíteni. Az összeállításnál néhány dologra ügyelj:

  • A terítésnél gondolj arra, hogy ez az év egyik legnagyobb ünnepe és ennek megfelelően válassz abroszt és készítsd el a terítékeket. Nem baj, ha egyszerűek, vásárolhatsz húsvéti szalvétákat.
  • Attól függően válaszd meg a tálak számát, hogy hányan fogtok asztalhoz ülni. Sokkal könnyebb lesz az önkiszolgálás a tálról, ha több tál van az asztalon. Azt is megteheted, hogy a tányérokat mindenki számára elkészíted, akkor viszont ismerned kell, hogy ki mit szeret illetve nem kedvel.
  • Legyen a tál változatos. Figyelj arra, hogy minden tálon a lehető legtöbb alapanyagot helyezd el: sonkát, tojást és különféle zöldségeket.
  • Törekedj színharmóniára. Húsvét táján már nagyon sokféle zöldség kapható: saláta, retek, zöldpaprika, piros kápia paprika, újhagyma, petrezselyem. Ezek felhasználásával nagyon szép, üde színekben bővelkedő tálak állíthatók össze. Nagyon jól mutat egymás mellett a fejes saláta és a petrezselyem zöldje, a tojás fehér és sárga színe, és hozzá üde színfolt: a piros hónapos retek.
  • Ha készítesz majonézt, franciasalátát, ezeket külön, kisebb tálakban tedd az asztalra.

Most pedig beszéljenek a képek!

Húsvéti hidegtálak - 1

Hidegtálak – 1

Húsvéti hidegtálak - 2

Hidegtálak – 2

Húsvéti hidegtálak - 3

Hidegtálak – 3

Húsvéti vacsora tányérok

Húsvéti vacsora tányér - 1

Húsvéti vacsora tányér – 1

Húsvéti vacsora tányér - 2

Húsvéti vacsora tányér – 2

Húsvéti vacsora tányér - 3

Húsvéti vacsora tányér – 3

Húsvéti vacsora tányér - 4

Húsvéti vacsora tányér – 4

Húsvéti vacsora tányér - 5

Húsvéti vacsora tányér – 5

 

Remélem, tudsz majd kedvedre valót találni!

A sonkafőzésről és a füstölt csülök főzéséről itt olvashatsz.

Foszlós húsvéti kalácsról receptet itt találsz.

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.