Hidegtál karácsonyra karácsony estére vagy szilveszterre – nagyon jó megoldás lehet, ha nem szeretnél meleg ételt készíteni.
Hidegtál karácsonyra – receptekkel
Elkészítési idő (kész franciasalátából és előkészített töltelékekből): 60 perc
Hozzávalók
8 személyre
- 1,5 kg franciasaláta: (1 kg mirelit franciasaláta alapból)
- 8 db tormakrémes sonkatekercs
- 8 db kaszinó tojás
- 8 db töltött tojás (számold át 8 személyre)
- 1 db piros kápó vagy kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
Az egyes alkotók bevásárló listáit ott nézheted meg. Ezen kívül jól jön a díszítéshez:
- 1 db piros kápó vagy kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: itt nincs
Megjegyzések:
- Ha a majonézt 4 db tojásból készíted, és 4 dl tejföllel készítesz belőle tartárt, az elég lesz a tormakrémhez és a tojásokhoz is). A tartár negyed részét tedd félre erre a célra. Ha a háromnegyed rész kevés lenne a franciasalátához, hígítsd fel egy kis tejjel.
- Vigyázz, hogy tálalás előtt csak másfél órával kezdd el az összerakást, mert a kész tálat már nehezen tudnád lefedni és a tartár kiszáradva már nem lesz olyan szép!
Előkészítés
Gondoskodj megfelelő méretű tálról. Akkora legyen, hogy minden férjen el rajta. (Ha nincs nagy tálad, lehet egy készen kapható, nagyméretű fehér szögletes, mintás szélű, egyszer-kétszer használható vékonyabb műanyag tál is.)
A hidegtálhoz előző napon elkészítheted a következőket:
- franciasaláta
- sonkaszeletek megtöltése
- tojásfőzés, tisztítás, félbevágás
- tojássárgájából a tojások töltéséhez szükséges massza elkészítése
Megjegyzés:
A franciasalátát és a tojásmasszát tárold frissentartó fóliával lefedett tálban. A rávalókat rakd tálcára, esetleg egy nagyobb dobozba, és fedd le fóliával, vagy a doboz tetejével
Hidegtál karácsonyra – összeállítás
Összeállítás előtt
- Vedd ki a tartárt a hűtőből, hogy könnyebben kezelhető legyen.
- Vágd fel szeletekre a paprikát.
- Töltsd meg a tojásokat.
- Készíts elő 8 db fogpiszkálót a kaszinó tojások bóbitáinak rögzítéséhez.
- Ha habzsákkal végzed a díszítést, készíts elő kettőt és egyikbe tedd a tormakrémet, a másikba a maradék tojásmasszát.
Összeállítás
- A tálra rakd ki vékony rétegben a franciasalátát.
- Középre sorban rendezd el a sonkatekercseket, a tojásokat pedig köréje, egyenletesen elrendezve és ügyelve arra, hogy a sonkatekercsek végén maradjon hely azok tormakrémmel történő lezárására.
- Öntögesd le a kaszinó tojások felületét tartárral.
- Végezd el a díszítő munkákat.
Elkészítési idő:
ha a franciasalátát és a rávalókat már előre elkészítetted):
- tojások megtöltése: 10 perc
- zöldségek feldarabolása: 10 perc
- elrendezés a tálon: 10 perc
- díszítési munkák: 30 perc
Összesen: 60 perc
Hidegtál karácsonyra tálalás
Valami hasonló eredményre számíthatsz:
Képek: saját készítésű hidegtál saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások