Hasselbach burgonya: ez a név egy különleges, beirdalt és sütőben sütött burgonyát takar, amely kiváló köret sült húsokhoz és önálló ételként is megállja a helyét.
Hasselbach burgonya
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 adag körethez
- 4 db nagy, sütnivaló burgonya (önálló ételhez: 8 db)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olíva olaj
- 4 evőkanál reszelt sajt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
Bevásárlólista
- 4 db nagyméretű burgonya
- 5 dkg félkemény sajt
Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, zsemlemorzsa, sajt, só
Előkészítés
- A krumplikat megmosod. Ha héjában sütöd, lesikálod . ha héj nélkül készíted, meghámozod. A laposabb oldalukra fektetve, kb 3 mm es darabokra szeleteled éles késsel úgy, hogy alul egyben maradjon. Ehhez végy segítségül 2 db főzőkanalat.
- A fokhagymát felaprítod és ráöntöd az olíva olajat.
- A sajtot lereszeled és összekevered a zsemlemorzsával.
Hasselbach burgonya készítése
- A burgonyákat megkened a fokhagymás olíva olajjal és a résekbe is belekened.
- Az alufóliával kibélelt sütőtálba, vagy a sülő hús mellé teszed.
- Sütés: 200 fokon kb. 1 óra. ennek figyelembevételével kell a sütést elkezdened – a hús előtt vagy közben.
- A sütés vége előtt negyed órával a maradék olajat a krumplikra kened, majd megszórod a reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével.
- Negyed óra sütés után a krumplik elkészültek. (Ha hús mellett sül, a húsnak is ekkorra kellene készen lennie. (Meg tudod csinálni!)
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Fokhagymás olajjal kenés: 5 perc
- Sütés: 60 perc
Összesen: 80 perc
Hasselbach burgonya tálalása
A tálaláshoz – már csak a hús és a főként a héjas krumpli miatt használj salátaleveleket és színes zöldségeket. Itt mutatok néhány példát:
Hámozott burgonyából, köretként
Héjas burgonyából
- önálló ételként
- köretként
Megjegyzés:
E z a burgonya Svédországban, Stockholmban egy azonos nevű éttermet tett híressé.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások