Hasselbach burgonya: ez a név egy különleges, beirdalt és sütőben sütött burgonyát takar, amely kiváló köret sült húsokhoz és önálló ételként is megállja a helyét.

Hasselbach burgonya

Hasselbach burgonya

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 adag körethez

  • 4 db nagy, sütnivaló burgonya (önálló ételhez: 8 db)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 4 evőkanál reszelt sajt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Bevásárlólista

  • 4 db nagyméretű burgonya
  • 5 dkg félkemény sajt

Emlékeztető: fokhagyma, olíva olaj, zsemlemorzsa, sajt, só

Előkészítés

  • A krumplikat megmosod. Ha héjában sütöd, lesikálod . ha héj nélkül készíted, meghámozod. A laposabb oldalukra fektetve, kb 3 mm es darabokra szeleteled éles késsel úgy, hogy alul egyben maradjon. Ehhez végy segítségül 2 db főzőkanalat.
  • A fokhagymát felaprítod és ráöntöd az olíva olajat.

    Feldarabolt fokhagyma

    Feldarabolt fokhagyma

  • A sajtot lereszeled és összekevered a zsemlemorzsával.

Hasselbach burgonya készítése

  1. A burgonyákat megkened a fokhagymás olíva olajjal és a résekbe is belekened.
  2. Az alufóliával kibélelt sütőtálba, vagy a sülő hús mellé teszed.

    Krumplik hús mellett

    Krumplik hús mellett

  3. Sütés: 200 fokon kb. 1 óra. ennek figyelembevételével kell a sütést elkezdened – a hús előtt vagy közben.
  4. A sütés vége előtt negyed órával a maradék olajat a krumplikra kened, majd megszórod a reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével.

    Krumplik hús mellett 2

    Krumplik hús és hasábburgonya mellett 2

  5. Negyed óra sütés után a krumplik elkészültek. (Ha hús mellett sül, a húsnak is ekkorra kellene készen lennie. (Meg tudod csinálni!)

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Fokhagymás olajjal kenés: 5 perc
  • Sütés: 60 perc

Összesen: 80 perc

Hasselbach burgonya tálalása

A tálaláshoz – már csak a hús és a főként a héjas krumpli miatt használj salátaleveleket és színes zöldségeket. Itt mutatok néhány példát:

Hámozott burgonyából, köretként

Hámozott burgonyából

Hámozott burgonyából 1

Hámozott burgonyából 2

Hámozott burgonyából 2

Héjas burgonyából

  • önálló ételként
    Önálló étel 1

    Önálló étel 1

    Önálló étel 2

    Önálló étel 2

  • köretként
    Sülttel és káposzta salátával 1

    Sülttel és káposzta salátával 1

    Sülttel és káposzta salátával 2

    Sülttel és káposzta salátával 2

    Sülttel és lila hagymával 1

    Sülttel és lila hagymával 1

    Sülttel és lila hagymával 2

    Sülttel és lila hagymával 2

    Sülttel és salátával 1

    Sülttel és salátával 1

    Sülttel és salátával 2

    Sülttel és salátával 2

     

Megjegyzés:

E z a burgonya Svédországban, Stockholmban egy azonos nevű éttermet tett híressé.

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa