Sült keszeg salátával: ritkán készül otthon. Pedig készítése nem nehéz, még szálkás halból sem, ha betartasz néhány szabályt (keresd őket a szövegben!).
Sült keszeg salátával – recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db nagyobb, vagy 4 db kisebb keszeg
- 4 – 6 evőkanál fehér liszt
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika (nem szabad sokat beletenni, mert sütésnél megkeseredhet a panír, nem baj, ha a panírnak alig van színe
- a sütéshez olaj (lábas méretétől függően)
- só
Bevásárlólista
- 2 db nagyobb, vagy 4 db kisebb keszeg
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, édes piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A legkényesebb művelet: a hal előkészítése. Ha egész halakat vásároltál, akkor előfordulhat, hogy ki kell először belezni. A belső részeket dobd ki. Az is lehet, hogy belezett halat kapsz, akkor ez az előbbi művelet elmarad. A halat készítheted fejjel és uszonyokkal: ez a szebb, de költségesebb megoldás, hiszen a panírozott fejet és uszonyokat ki fogod dobni. A másik megoldás, hogy levágod a fejet és az uszonyokat, ezek nélkül sütöd és panírozod. A kisebb halakat fejjel és uszonyokkal, a nagyobbakat fej és uszonyok nélkül jó sütni.
- A halakat irdald be: a gerincre merőlegesen, egymástól 3-4 mm-re vagdald be. Így tudod elvagdalni azokat a kis szálkákat, amelyek az evést annyira megkeserítik. (A képen ez nem tökéletes, de azóta én is okosodtam ez ügyben.) Keresztben bevagdalni nem is fontos.
- A lisztet és piros fűszerpaprikát keverd össze egy nagyobb lapos tányéron.
Sült keszeg készítése
- A halakat beleforgatod a paprikás lisztbe mindkét oldalon ügyelve arra, hogy fedetlen helyek ne maradjanak.
- Felforrósítod az olajat. Amikor a színe elkezd világosodni és nagyon enyhén füstölni, akkor kezdheted a halak sütését. Ha nem elég meleg az olaj, két probléma adódhat: egyrészt a hal megszívja magát olajjal, és szinte élvezhetetlenné válik, másrészt a vékony szálkák nem fognak megsülni és evésnél kínlódhatsz vele. Ha a tetején már ott a kéreg, csökkentheted kicsit a hőmérséklete, hogy a hal belseje is jól átsüljön.
- Sütés előtt a halról a fölösleges lisztet rázogasd le, mert az – belekerülve az olajban nagyon gyorsan megsül és ráragadva a halra rontja annak küllemét és élvezeti értékét. Sütésnél használhatsz több vagy kevesebb olajat. Ha több, akkor a hal „úszik”, csak arra kell vigyáznod, hogy ne ragadjon le az edény aljára. Ezért fél perc után fordítsd meg, hogy mindkét felén gyorsan süljön át a panír. Sütés közben is fordítsd meg néhányszor. Amikor szép aranyló színe lesz, akkor lesz kész. A sütési idő így 5 – 10 perc (a hal méretétől függően). Én így szoktam sütni, lábosban.
- Ha kevés olajat használsz, akkor serpenyőben is sütheted. A halat a forró olajba teszed és egy kanállal a felső felét – amely nem ér bele az olajba – folyamatosan locsolgatod a forró olajjal. A halat ebben az esetben is többször megfordítod. A sütési idő az előző módszeréhez hasonló. Ez esetben a salátát valaki másnak kell elkészítenie, vagy a sütés megkezdése előtt készítsd el. (Az olíva olaj csak tálaláskor kerüljön rá.)
- A megsült halakat papírtörlővel bélelt tálba rakod, így a papírtörlő az olaj nagy részét leszívja róla. Ha kétségeid lennének, nézd meg a papírtörlőt, amikor a halakat leszedted róla.
Elkészítési idő:
keszegből
- Szálkás hal irdalása: 15 perc
- Paprikás lisztbe forgatás: 5 perc
- Sütés (egy menetben): 10 perc
Összesen: 30 perc
Sült keszeg tálalása
Tálalhatod
- salátával, petrezselyemmel
- citrommal és nyers zöldségekkel
- grillezett zöldségekkel
- süthetsz hozzá hasáb burgonyát, de akkor készítsd elő (hámozd meg és vágd fel csíkokra), süsd ki forró olajban (ekkor még egy sütőedényre lesz szükséged, hogy a köret is friss legyen és nem árt, ha van egy burgonya-szeletelőd. )
Megjegyzés:
Az eltérő köretek készítése eltérő időket igényel.
Ez a sült hal recept olyan ismerősömtől származik, aki a Balaton mellett él, még horgászni is szokott, és valóban tudja, hogyan kell a halat jól elkészíteni.
Képek: saját sütésű hal saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások