Rántott harcsa: ünnepi eledel lehet. A harcsa nagy hal, ezért többnyire egy-egy darabot lehet venni. Mivel szépen szeletelhető, könnyű vele dolgozni a panírozást is beleértve.
Rántott harcsa recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
- 80 dkg harcsa
- 2-3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 1/2 bögre zsemlemorzsa
- só, esetleg egyéb fűszerek
- 0,5 liter napraforgó olaj
Bevásárlólista
- 80 dkg harcsa
- 2 db tojás
- 1 liter napraforgó olaj
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa
Megjegyzések:
- Válassz vastagabb harcsa darabot, mert abból lesznek szép szeletek.
- A panírozáshoz az anyagok és a sütéshez az olaj mennyisége pontosan nem határozhatók meg. Ha van maradék, később használd fel.
Előkészítés
- A harcsát szeleteld fel ujjnyi vastag szeletekre. Halból ez a vastagság is gyorsan átsül. (Meg ne próbáld klopfolni!)
- A szeletek szélén lehet bőrszerű réteg. Ha ilyen van, egy éles késsel vagdald át. Ha ezt nem teszed meg, sütésnél összeugrik, és nem lesznek szép simák a szeletek.
- Sütés előtt fél órával sózd be a halszeleteket. Használhatsz más fűszert is. Én nem szoktam, mert inkább a köretet fűszerezem jobban.
- Készítsd elő a panír anyagait (a tojást egy villával verd fel) akkora tálakban vagy tányérokban, amelyen elférnek a harcsa szeletek.
Rántott harcsa készítése
- Tedd fel a sütő olajat melegedni. (Dolgozz közepes fokozaton, nehogy túlmelegedjen. Panírozás közben figyeld. Amikor már elég meleg, elkezdheted a sütést az első adaggal.)
- A halszeleteket forgasd meg lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és helyezd egy tálcára egymás mellé. Ne rakd egymásra.
- Amikor az olaj elég meleg, kezd el a sütést. Annyi szeletet helyezz az olajba, amennyi kényelmesen elfér benne. A halszeletek ne kerüljenek egymásra!) A sütő edényre ne tégy fedőt.
- Sütés közben forgasd meg néhányszor.
- Amikor mindkét fele szép világos barna, szedd ki papírtörlővel bélelt tálra.
Elkészítési idő:
- Szeletelés, sózás, panírozás (8 szelet harcsa): 20 perc
- Sütés (4 adagban): 30 perc (2 adagban csak 15 perc)
Összesen: 50 perc
Rántott harcsa tálalása
Frissen sütve tálald. Köretként adhatsz hozzá például:
- majonézes krumplit
- remulad mártást
- zöldségeket (igazi fogyókúrás változat)
- főtt, kicsit átsütött céklát
- tepsiben sült sütőtököt
- görög salátát
Ezt a rántott harcsa receptet bátran követheted, biztosan sikerülni fog!
Képek: saját rántott harcsa készítés, saját felvételek.
Vásárltam szürke harcsát, és mivel köszvényes betegnek szántam karácsonyi ebédre rántva, érdekelne, hogy ez a fajta hal, mennyi purintartalommal bir? Sajnos erre vonatkozó információra nem találtam ré a neten. A segítségüket szeretném kérni ennek megválaszolásához, amit előre is köszönök.
Kedves György!
Ajánlom az alábbi cikkeket az interneten:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Purin
https://www.szalkapraxis.hu/index.php/hu/taplalkozas/81-elelmiszerek-purin-tartalma.html
A szürke harcsa purin tartalmával kapcsolatban keresd meg az illetékes kutató intézetet:
https://www.naik.hu/szervezetek/naik-elelmiszer-tudomanyi-kutatointezet
és ne engem próbálj vizsgáztatni és dolgoztatni!!!
Üdvözlettel:
Pap Zsuzsa
Köszi, kipróbáltam jó lett!