Rántott harcsa: ünnepi eledel lehet. A harcsa nagy hal, ezért többnyire egy-egy darabot lehet venni. Mivel szépen szeletelhető, könnyű vele dolgozni a panírozást is beleértve.

Rántott harcsa 1

Rántott harcsa recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

  • 80 dkg harcsa
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1/2 bögre zsemlemorzsa
  • só, esetleg egyéb fűszerek
  • 0,5 liter napraforgó olaj

Bevásárlólista

  • 80 dkg harcsa
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • Válassz vastagabb harcsa darabot, mert abból lesznek szép szeletek.

    Harcsa

    Harcsa

  • A panírozáshoz az anyagok és a sütéshez az olaj mennyisége pontosan nem határozhatók meg. Ha van maradék, később használd fel.

Előkészítés

  • A harcsát szeleteld fel ujjnyi vastag szeletekre. Halból ez a vastagság is gyorsan átsül. (Meg ne próbáld klopfolni!)

    Harcsa szeletek

    Harcsa szeletek

  • A szeletek szélén lehet bőrszerű réteg. Ha ilyen van, egy éles késsel vagdald át. Ha ezt nem teszed meg, sütésnél összeugrik, és nem lesznek szép simák a szeletek.
  • Sütés előtt fél órával sózd be a halszeleteket. Használhatsz más fűszert is. Én nem szoktam, mert inkább a köretet fűszerezem jobban.
  • Készítsd elő a panír anyagait (a tojást egy villával verd fel) akkora tálakban vagy tányérokban, amelyen elférnek a harcsa szeletek.

Rántott harcsa készítése

  1. Tedd fel a sütő olajat melegedni. (Dolgozz közepes fokozaton, nehogy túlmelegedjen. Panírozás közben figyeld. Amikor már elég meleg, elkezdheted a sütést az első adaggal.)
  2. A halszeleteket forgasd meg lisztben, felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és helyezd egy tálcára egymás mellé. Ne rakd egymásra.
    Panírozás 1

    Panírozás 1

    Panírozás 2

    Panírozás 2

    Panírozás 3

    Panírozás 3

    Panírozott halszeletek

    Panírozott halszeletek

  3. Amikor az olaj elég meleg, kezd el a sütést. Annyi szeletet helyezz az olajba, amennyi kényelmesen elfér benne. A halszeletek ne kerüljenek egymásra!) A sütő edényre ne tégy fedőt.
  4. Sütés közben forgasd meg néhányszor.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  5. Amikor mindkét fele szép világos barna, szedd ki papírtörlővel bélelt tálra.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Elkészítési idő:
  • Szeletelés, sózás, panírozás (8 szelet harcsa): 20 perc
  • Sütés (4 adagban): 30 perc (2 adagban csak 15 perc)
Összesen: 50 perc

Rántott harcsa tálalása

Frissen sütve tálald. Köretként adhatsz hozzá például:

 

Ezt a rántott harcsa receptet bátran követheted, biztosan sikerülni fog!

 

Képek: saját rántott harcsa készítés, saját felvételek.