Rántott tengeri hal: sokan szeretik azt, ha szálka nélküli, filézett halból készül. amely kapható az élelmiszer üzletek hűtőpultjaiban – néhány kényes pontra is felhívtam a figyelmedet.
Rántott tengeri hal készítése
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 4 nagy vagy 8 kisebb szelet tengeri halszelet (halfilé)
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dl olaj (függ az edény méretétől)
- fűszerek: só, színes v. más bors, aki szereti: kevés citromlé
Bevásárlólista
- 4 nagy vagy 8 kisebb szelet halfilé
- 2 db tojás
- 1 liter étolaj (nem kell mind)
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, só, színes v. más bors, aki szereti: kevés citromlé
Beszerzés, mélyhűtött hal felengedése
Ha mélyhűtött halat veszel:
Akár készítés előtt néhány órával vásárlod, akár az otthoni mélyhűtődből veszed ki, előző nap) fagyott állapotban tedd először a hűtőbe, hogy ne túl gyorsan engedjen fel. Panírozás előtt szedd le róla a még fel nem olvadt jégdarabokat és öblítsd le a halat. Ha még fagyott, hagyd hogy felengedjen. Amikor ez megtörtént, itasd le a felületéről a nedvességet papírtörlővel. Ha ezt nem teszed meg, a panír átnedvesedik és sütés közben akár le is válhat a halról.
Ha friss halfilét vásárolsz:
Öblítsd le a halszeleteket és papírtörlővel itasd le róluk a nedvességet.
Előkészítés
Fűszerezés: bedörzsölheted a felületet kevés citromlével (nem kötelező), sózd és borsozd.
Pihentetés: hagyd fűszerezve állni 25-30 percig.
Készítsd elő tányérokban, vagy más alkalmas edényben a panírozáshoz szükséges anyagokat.
Rántott tengeri hal elkészítése
- Tedd fel melegedni az olajat.
- Forgasd bele a halszeleteket lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába. A panírozott halat ne tapogasd és ne tedd egymásra.
- Amikor az első adag kész, kezdheted sütni forró olajban egy serpenyőben. Arra figyelj, hogy az olaj elég meleg legyen, mert különben a hal sok olajat szív magába, és a panír is leválhat róla. Ellenőrzéshez dobj bele kis darab kenyeret. Egy-egy oldal sütése nagyjából 2 – 2 percig tart, de a hal színéről is megítélheted. A hal húsa puha és gyorsan megsül.
- Amíg egy-egy adag sül, panírozhatod a következő adagot.
- A megsült halszeleteket tedd papírtörlőre, hogy a fölösleges olajat szívja le róla.
Elkészítési idő:
- Fűszerezés: 5 perc
- Pihentetés: 25 perc (ezalatt készítsd elő, vagy készítsd el a köretet)
- Panírozás: 10 perc
- Sütés (sütőedény és halszelet méretétől függ), 4 adagra számolva: 20 perc
Összesen 4 adag elkészítése: 60 perc
Megjegyzések:
- az elkészítési időbe nem számoltam bele a mélyhűtött hal felengedésének idejét
- amíg a hal sül, a köret is elkészíthető.
Többféle, halhoz illő köretet készíthetsz. Például majonézes krumplit, vagy krumplisalátát. Ezek akár előző nap is elkészülhetnek. Nekem most a hasáb burgonya volt praktikus. Ha ezt szeretnéd, Vágd fel a krumplit és süsd a hal mellett egy másik lábasban vagy serpenyőben.
Rántott tengeri hal tálalása
Amikor megsültek a halak és a köret is elkészült, tálalhatsz.
Képek: saját készítésű rántott hal saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások