Lazac sütése: nem bonyolult, és gyorsan kész. Narancssárga a húsa, ezért nem célszerű sütés előtt bundázni. Legjobb sütni: sütőben, serpenyőben.
Lazac sütése serpenyőben
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg lazac filé (lehetőleg az állat középtájáról és ne a farok közeléből)
- fűszerek: só, színes bors
- 1 evőkanál olíva olaj
- 8 -10 db fejes saláta levél
- 4 szál újhagyma
- 4 – 8 szál petrezselyem
- 1 db citrom
Bevásárlólista
- 80 dkg lazac filé
- 1 db fejes saláta
- 1 csomó újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db citrom
Emlékeztető: színes bors, só, olíva olaj
Előkészítés (a lazac pácolása)
- A lazacról, ha van rajta bőr amennyiben nem szimpatikus a bőrös hal – leszeded. Sütés előtt kb. 1 órával kevés citrommal bedörzsölöd, megszórod (lehetőleg frissen) darált színes borssal (többféle bors keveréke). Nagyon vékonyan bekened olíva olajjal.
- Ez a lazac recept kissé eltér a szokásostól. A lazac receptek általában egyebek mellett fokhagymás fűszerezést is ajánlanak Én csak színes borssal sütöttem, mert a fokhagyma szerintem kicsit erős fűszer a halhoz – de ez ízlés dolga.
Lazac sütése serpenyőben
- A halat besózod. Egy serpenyőben megforrósítod az étolajat és beleteszed a besózott és fűszerezett lazacot.
- Egy-két perc után egy lapáttal megfordítod és a másik oldalt is sütöd 1-2 percig. Az átsütés azért kell, hogy az értékes anyagok a halban maradjanak.
- Ezután ráteszel egy fedőt és kb. 10 – 15 percig sütöd-párolod (a hal némi levet fog engedni és így gőzben párolódik.
- Ezt követően a fedőt eltávolítod, a vizet elpárolod és mindkét oldalát ismételten átsütöd. Fordításnál lapátot használj, mert könnyen szétesik és oda a szépség! Sütheted sütőben is. Ha ezt a módszert választod, akkor is süsd át mindkét oldalát a serpenyőben 1 – 2 percig. Melegítsd elő a sütőt és 200 fokon süsd 10 percig. Vigyázz, ha agyonsütöd, nem lesz jó, mert kiszárad.
Elkészítési idő:
- Lazac fűszerezése: 5 perc
- Két oldal átsütése: 5 perc
- Párolás: 10 perc
- Befejező sütés: 5 perc
Összesen: 25 perc
Lazac sütése – tálalása
- A halat óvatosan (szét ne essen) feldarabolod, a tányérokra teszed, megszórod újhagymával és petrezselyemmel.
- Tégy az asztalra egy félbevágott citromot is, mert előfordulhat, hogy valaki szívesen megcsepegtetné vele a halat.
- Körítheted fejes salátával, majonézes krumplisalátával.
Megjegyzés:
A lazacban van szálka, így a lazac filében is előfordulhat. Ezért étkezésnél ügyelni kell erre.
A halról:
Lazac sütése képek: saját lazac recept szerint készített étel, saját felvételei.
A lazac alján van egy bőrréteg, azzal együtt süssük, írjon valamit erről!
Ez ízlés dolga. Az enyém bőr nélkül készült, de Jamie Olivert láttam már bőrrel sütni. Van, aki szereti a ropogósra sütött bőrt.Ha mégsem, akkor evésnél is le lehet szedni róla a halhúst a halbőrről. Például a rántott ponty szeleteket mi mindig bőrrel sütjük.(Lehet, hogy anélkül szét is esne).