Lazac sütése: nem bonyolult, és gyorsan kész. Narancssárga a húsa, ezért nem  célszerű sütés előtt bundázni. Legjobb sütni: sütőben, serpenyőben.

Lazac salátával

Lazac sütése serpenyőben

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg lazac filé (lehetőleg az állat középtájáról és ne a farok közeléből)
  • fűszerek: só, színes bors
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 8 -10 db fejes saláta levél
  • 4 szál újhagyma
  • 4 – 8 szál petrezselyem
  • 1 db citrom

Bevásárlólista

  • 80 dkg lazac filé
  •  1 db fejes saláta
  • 1 csomó újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db citrom

Emlékeztető: színes bors, só, olíva olaj

Előkészítés (a lazac pácolása)

  • A lazacról, ha van rajta bőr amennyiben nem szimpatikus a bőrös hal – leszeded. Sütés előtt kb. 1 órával kevés citrommal bedörzsölöd, megszórod (lehetőleg frissen) darált színes borssal (többféle bors keveréke). Nagyon vékonyan bekened olíva olajjal.
  • Ez a lazac recept kissé eltér a szokásostól. A lazac receptek általában egyebek mellett fokhagymás  fűszerezést is  ajánlanak Én csak színes borssal sütöttem, mert a fokhagyma szerintem kicsit erős fűszer a halhoz – de ez ízlés dolga.

Lazac salátával - lazac filé

Lazac filé fűszerezve

Lazac sütése serpenyőben

  1. A halat besózod. Egy serpenyőben megforrósítod az étolajat és beleteszed a besózott és fűszerezett lazacot.Lazac salátával - lazac sütése
  2. Egy-két perc után egy lapáttal megfordítod és a másik oldalt is sütöd 1-2 percig. Az átsütés azért kell, hogy az értékes anyagok a halban maradjanak.Lazac salátával - lazac sütése3
  3. Ezután ráteszel egy fedőt és kb. 10 – 15 percig sütöd-párolod (a hal némi levet fog engedni és így gőzben párolódik.
  4. Ezt követően a fedőt eltávolítod, a vizet elpárolod  és mindkét oldalát ismételten átsütöd. Fordításnál lapátot használj, mert könnyen szétesik és oda a szépség! Sütheted sütőben is. Ha ezt a módszert választod, akkor is süsd át mindkét oldalát a serpenyőben 1 – 2 percig. Melegítsd elő a sütőt és 200 fokon süsd 10 percig. Vigyázz, ha agyonsütöd, nem lesz jó, mert kiszárad.

Elkészítési idő:

  • Lazac fűszerezése: 5 perc
  • Két oldal átsütése: 5 perc
  • Párolás: 10 perc
  • Befejező sütés: 5 perc

Összesen: 25 perc

Lazac sütése – tálalása

  • A halat óvatosan (szét ne essen) feldarabolod, a tányérokra teszed, megszórod újhagymával és petrezselyemmel.
  • Tégy az asztalra egy félbevágott citromot is, mert előfordulhat, hogy valaki szívesen megcsepegtetné vele a halat.
  • Körítheted fejes salátával, majonézes krumplisalátával.

Megjegyzés: 

A lazacban van szálka, így a lazac filében is előfordulhat. Ezért étkezésnél ügyelni kell erre.

Lazac salátával -3

 

A halról:

A lazacról itt olvashatsz

 

Lazac sütése képek: saját lazac recept szerint készített étel, saját felvételei.