Harcsapaprikás: sok ember kedvenc halétele. A harcsa kimondottan alkalmas pörkölt vagy paprikás készítésére, mivel nincs benne szálka és gyorsan elkészíthető.
Harcsapaprikás recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg harcsa (lehet vékonyabb, úgyis fel kell kockázni)
- 2 fej közepes hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só (lehet még 1 – 2 gerezd felaprított fokhagyma, kevés őrölt kömény – aki csípősen szereti: 1 kávéskanál csípős paprika)
Bevásárlólista
- 80 dkg harcsa (lehet vékonyabb, úgyis fel kell kockázni)
- 2 fej közepes hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: zsír, liszt, édes (csípős) piros fűszerpaprika, só, kömény, esetleg fokhagyma
Harcsapaprikás készítése
Talán mondanom sem kell, hogy minden paprikás alapja a pörkölt, ezért tehát először el kell készíteni a harcsapörköltet, majd be kell sűríteni tejfölbe kevert liszttel – így lesz belőle paprikás.
- Tedd fel a zsírt olvadni egy lábasban. Vigyázz, nehogy túlmelegedjen.
- Vágd apróra a hagymát. és dinszteld meg a zsírban. Közben darabold fel a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Hagyma dinsztelés
- Amikor a hagyma kész, add hozzá a paradicsomot és önts bele kevés vizet, majd add hozzá a piros fűszerpaprikát és zöldpaprikát is. (A paradicsom és a kevés víz azért kell, hogy a fűszerpaprika meg ne égjen a forró zsírban, mert megkeseredhet.)
Fűszerek, ízesítők hozzáadása
- Keverd össze, kicsit párold még és készen is van a pörkölt alap.
Paprikás alap 1
Paprikás alap 2
- Amíg az alap készül, vágd fel kockákra a harcsát. Nagyobb darabok legyenek: 1,5 x 1,5, vagy akár 2 x 2 cm.
Harcsa felkockázva
- Add hozzá a felkockázott harcsát, keverd össze az alappal és sózd meg. Önts hozzá még annyi vizet, hogy a harácsát éppen ellepje.
Harcsa hozzáadása
Párolás 1
- Párold addig, amíg a harcsa megpuhul. Közben ne kevergesd, hanem csak rázogasd meg az edényt.
Párolás 2
- Készítsd el a tejfölös habarást és hígítsd fel a pörkölt levével.
- Öntsd a habarást a halhoz, óvatosan keverd el és forrald fel. Az étel elkészült.
Habarás tejföllel
Harcsapaprikás készen
Elkészítési idő (4 adaghoz):
- Harcsa felkockázása: 5perc
- Pörkölt alap elkészítése: 10 perc
- Főzési idő: 15 perc
- Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 35 perc
Harcsapaprikás tálalása
Köretként tilos a krumpli vagy a saláta. Tésztafélék illenek hozzá. Tálalhatod
harcsapaprikás nokedlival
kapros nokedlival (a nokedlit vajban megfuttatott kaporra szedd ki vagy keverd a kaprot a nokedlitésztába)
széles metélttel
túrós tésztával
harcsapaprikás túrós csuszával
Harcsapaprikás kapros nokedlival
Harcsapaprikás recept képek: saját készítésű étel saját elvételei.
Legutóbbi hozzászólások