Harcsapaprikás: sok ember kedvenc halétele. A harcsa kimondottan alkalmas pörkölt vagy paprikás készítésére, mivel nincs benne szálka és gyorsan elkészíthető.

Harcsapaprikás 1

Harcsapaprikás recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg harcsa (lehet vékonyabb, úgyis fel kell kockázni)
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só (lehet még 1 – 2 gerezd felaprított fokhagyma, kevés őrölt kömény – aki csípősen szereti: 1 kávéskanál csípős paprika)

Bevásárlólista

  • 80 dkg harcsa (lehet vékonyabb, úgyis fel kell kockázni)
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: zsír, liszt, édes (csípős) piros fűszerpaprika, só, kömény, esetleg fokhagyma

Harcsapaprikás készítése

Talán mondanom sem kell, hogy minden paprikás alapja a pörkölt, ezért tehát először el kell készíteni a harcsapörköltet, majd be kell sűríteni tejfölbe kevert liszttel – így lesz belőle paprikás.

  1. Tedd fel a zsírt olvadni egy lábasban. Vigyázz, nehogy túlmelegedjen.
  2. Vágd apróra a hagymát. és dinszteld meg a zsírban. Közben darabold fel a zöldpaprikát és  a paradicsomot.

    Hagyma dinsztelés

    Hagyma dinsztelés

  3. Amikor a hagyma kész, add hozzá a paradicsomot és önts bele kevés vizet, majd add hozzá a piros fűszerpaprikát és zöldpaprikát is. (A paradicsom és a kevés víz azért kell, hogy a fűszerpaprika meg ne égjen a forró zsírban, mert megkeseredhet.)

    Fűszerek, ízesítők hozzáadása

    Fűszerek, ízesítők hozzáadása

  4. Keverd össze, kicsit párold még és készen is van a pörkölt alap.
    Paprikás alap 1

    Paprikás alap 1

    Paprikás alap 2

    Paprikás alap 2

  5. Amíg az alap készül, vágd fel kockákra a harcsát. Nagyobb darabok legyenek: 1,5 x 1,5, vagy akár 2 x 2 cm.

    Harcsa felkockázva

    Harcsa felkockázva

  6. Add hozzá a felkockázott harcsát,  keverd össze az alappal és sózd meg. Önts hozzá még annyi vizet, hogy a harácsát éppen ellepje.
    Harcsa hozzáadása

    Harcsa hozzáadása

    Párolás 1

    Párolás 1

  7. Párold addig, amíg a harcsa megpuhul. Közben ne kevergesd, hanem csak rázogasd meg az edényt.

    Párolás 2

    Párolás 2

  8. Készítsd el a tejfölös habarást és hígítsd fel a pörkölt levével.
  9. Öntsd a habarást a halhoz, óvatosan keverd el és forrald fel. Az étel elkészült.
    Habarás tejföllel

    Habarás tejföllel

    Harcsapaprikás készen

    Harcsapaprikás készen

Elkészítési idő (4 adaghoz):
  • Harcsa felkockázása: 5perc
  • Pörkölt alap elkészítése: 10 perc
  • Főzési idő: 15 perc
  • Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 35 perc

Harcsapaprikás tálalása

Köretként tilos a krumpli vagy a saláta. Tésztafélék illenek hozzá. Tálalhatod

harcsapaprikás nokedlival

kapros nokedlival (a nokedlit vajban megfuttatott kaporra szedd ki vagy keverd a kaprot a nokedlitésztába)

széles metélttel

túrós tésztával

harcsapaprikás túrós csuszával

Harcsapaprikás tálalva 1

Harcsapaprikás kapros nokedlival

 

Harcsapaprikás recept képek: saját készítésű étel saját elvételei.