Bajai halászlé – gyufaszál tésztával: méltán lett híres. A halászlé készítés különféle módszerei közül talán ez a legegyszerűbb (megmenekülhetsz a passzírozástól), és az íze is fenséges.
Bajai halászlé recept
Elkészítési idő (a hal tisztítása nélkül): 45 perc
Hozzávalók
6 – 8 személyre
- 1,5 kg ponty szelet
- 0,5 kg kárász szelet
- 2 nagy fej hagyma
- 2 db csípős paprika (lehet több is)
- 1 db közepes paradicsom
- 1 dl száraz bor (lehet fehér vagy vörös)
- 4 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 2 – 4 kiskanál csípős piros fűszerpaprika só
- 20 – 25 dkg gyufatészta a tálaláshoz
Gyufatészta
Bevásárlólista
- 1,5 kg ponty szelet
- 0,5 kg kárász szelet
- 2 nagy fej hagyma
- 2 db csípős paprika (lehet több is)
- 1 db közepes paradicsom
- 20 – 25 dkg gyufatészta (vagy elkészíted 20 dkg lisztből és 2 db tojásból)
Emlékeztető: száraz bor, édes és csípős piros fűszerpaprika, só
Megjegyzés:
Egyes leírásokban zöldségek (zöldpaprika, paradicsom) és bor nem szerepelnek, másokban igen. Én tettem bele, mert a paradicsom és a bor savassága segít abban, hogy a halszeletek ne főjenek szét, és az ízeket javítja. Ha gondolod – ez már az ételkészítés szabadsága – hagyd ki belőle.
Előkészítés
- a halak tisztítása, szeletelése (ha élő halat vásárolsz – de ebbe a leírásba ez most nem tartozik bele)
- a halszeleteket sózd be egy órával a készítés előtt
Ponty szeletek besózva
Kárász darabok és szeletek
- aprítsd fel a hagymát
- darabold fel a zöldségeket (paprikákat kicsumázva, félbe, paradicsomot kisebb darabokra)
Bajai halászlé készítés
Készíthető otthon egy nagy lábosban, vagy szabad tűzön, bográcsban. Az elkészítés módja más, mint a szokásos, passzírozott alaplével készült halászlénél – sokkal gyorsabb!
- Egy nagy méretű lábosba (fenti mennyiség egy 6 literes lábosban készült) beleteszed a hagymát, a haldarabokat és halszeleteket, a zöldpaprikát, csípős paprikát, paradicsomot (ha volt a halban tej és/vagy ikra, azt még ne).
Zöldségek, bor, víz hozzáadása
- Felöntöd 2 liter vízzel (de mindenképp annyival, hogy lepje el a lábosban levő dolgokat.
- Felforralod és főzöd 20 percig.
- Közben elkezded kifőzni a gyufa-tésztát.
- Beleteszed az édes és erős fűszerpaprikát, kissé szétkevered, 5 perc forralás után tedd bele a belsőségeket. Kóstold meg, ha szükséges, tégy még bele sót is.
Halászlé megfőzve
Belsőségek hozzáadása
- További 5 perces forralás után elkészült a halászlé, fenséges ízzel, csodálatos illattal. A zöldpaprikát, paradicsomot – ezek a tetején vannak – szedd ki belőle. Közben a tészta is kifőtt, lehet tálalni.
Halászlé készen
Gyufatészta kifőzve
Elkészítési idő:
a halak tisztítása nélkül
- hagyma-aprítás: 5 perc
- összeállítás, felforralás: 10 perc (bográcsban több és függ a mennyiségtől)
- főzési idő: 30 perc
Összesen: 45 perc
A bajai halászlé tálalása
A szokásos tálalási mód: a tányérokba a lé, mellé külön a tészta és a hal. Mindenki összeállíthatja magának, ahogy szereti. Én egyben tálaltam és tettem még néhány szelet zöld csípős paprikát a tetejére.
Képek: saját készítésű bajai halászlé saját felvételei
Az egy óra a sóban kevés! Ezért esik szét a hal.Inkább álljon 6 órát, az megfogja a húst. A fehérbor nem oda való.Inkább paradicsomot tegyünk bele, és kg halanként egy közepes fej vöröshagyma. Egyébként nem rossz a recept.
Kedves Tamás!
Köszönöm az értékes kiegészítést. Legközelebb én is ezt a módszert követem.