Gyümölcsleves: többféle gyümölcsből készül. Kedvelt alapanyaga az alma, de sok más gyümölcsöt lehet vele társítani, esetleg még citromlével is lehet ízesíteni.

Gyümölcsleves 1

Gyümölcsleves recept

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 db közepes alma
  • 40 dkg friss vagy mirelit cseresznye
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • fél citrom és narancs héja
  • 5 db szegfűszeg
  • 5 darabka fahéj
  • 0,8 – 1 liter víz

Bevásárlólista

  • 4 db közepes alma
  • 40 dkg friss vagy mirelit cseresznye
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs (nem feltétlenül kell)

Emlékeztető: liszt, cukor, szegfűszeg, fahéj (darabos)

Előkészítés

  • Mosd meg és darabold fel az almát. Gyorsabban megy, ha a gerezdekre vágást almaszeletelővel végzed.

    Feldarabolt alma

    Feldarabolt alma

  • Ha nem szeretnél magokkal bajlódni, magozd ki a cseresznyét vagy használj magozott mirelitet, befőttet.
  • Vágd le a citrusokról a héjat és készítsd elő a többi fűszert.

Gyümölcsleves elkészítése

  1. Főzd ki a fűszereket 1 dl vízben. Ennek az előnye, hogy nem fognak a fűszerek a levesben úszkálni.

    Fűszerek kifőzése

    Fűszerek kifőzése

  2. Öntsd a többi vizet a fűszeres vízhez egy nagyobb lábasban.
  3. Tedd bele a feldarabolt almát és a cseresznyét.

    Gyümölcsök főzése

    Gyümölcsök főzése

  4. Forrald fel.

    Megfőtt gyümölcsök

    Felforralt gyümölcsös lé

  5. Amíg a gyümölcs fő, készítsd el a 2 dl tejfölből és 2 e vőkanál lisztből a habarást (keverd őket alaposan össze), majd hígítsd fel a gyümölcsök főzőlevével.
  6. Öntsd a habarást a levesbe keverés közben.

    Behabart leves

    Behabart leves

  7. Forrald fel a levest (a lisztnek meg kell főnie). Ha a gyümölcsök még nem lennének puhák, semmi baj, a forró vízben úgyis megpuhulnak.

    Felforralt leves

    Felforralt leves

  8. Hűtsd le (tedd a főzőedényt hideg vízbe, utána a hűtőbe). Előző nap elkészítve a hűtésre jobban van idő.

Elkészítési idő:

  • Fűszeres víz elkészítése, gyümölcsdarabolás: 10 perc
  • Gyümölcsök főzése, leves habarása: 20 perc
  • Hűtés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Gyümölcsleves tálalása

Tányérban vagy csészében, hidegen.

Gyümölcsleves tálalva 1

Gyümölcsleves tálalva

Megjegyzések:

  • Ez a gyümölcsleves recept sokféle gyümölcsből készíthető. A lényeg, hogy kerüljön bele savanykás ízű gyümölcs. Ha ez éppen nincs, semmi baj, a citromlé megteszi a magáét.
  • A leves sűrűsége a liszt mennyiségével szabályozható.
  • A színeltérés a lábosban és a tányérban levő leves között a világítás eltérő volta miatt van.

 

Meggyleves receptet is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű leves saját felvételei.