Gombás zöldségleves: finomabb lesz a zöldségleves, ha többféle zöldségből készíted, még jobb, ha teszel bele feldarabolt apró gombát. Próbáld ki!

Gombás zöldségleves

Gombás zöldségleves recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1/4 zeller
  • 10 dkg kifejtett zöldborsó (mirelit is lehet)
  • 25 dkg apró gomba
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter csirke alaplé, vagy 1 liter víz házi ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával
  • 1 kiskanál őrölt fehér bors
  • só feltételesen (az ételízesítők általában sóval készülnek
  • 1 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • 25 dkg apró gomba
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehér bors, só

Megjegyzések:

  • Ha más zöldség-maradékod van otthon (pl. néhány rózsa karfiol, kevés nem fás karalábé, azt is beleteheted. (A karalábét felkockázva a többi felkockázott zöldséggel együtt, a karfiolt a zöldborsóval és gombával tedd hozzá.)
  • Ha még tartalmasabbá szeretnéd, a forraláskor 1 tojásból készített apró nokedlikat szaggathatsz bele.

Előkészítés

  • A zöldségeket és a zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A zöldborsót, ha hüvelyeset vettél, kifejted.
  • A gombát megtisztítod, leöblíted (nem áztatod vízben, mert nagyon sok vizet képes felvenni), felszeleteled.

    Gomba

    Gomba

  • A petrezselymet felaprítod.

Gombás zöldségleves készítése

  1. A zsírt vagy olajat egy kb. 2 literes edényben (fazékban vagy lábasban) felmelegíted.
  2. Beleteszed a kockára vágott zöldségeket és közepes lángon állandó keverés mellett lepirítod. Ha szükséges, kevés vizet adhatsz hozzá. A pirítás alatt a sárgarépa színezék egy része a zsírban feloldódik és szép sárga színt fog adni a levesnek. A piríás közben 3 csipet sót is teszel rá, így gyorsabban puhul.

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása

  3. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, megszórod a liszttel.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  4. Felengeded az alaplével vagy vízzel (az ételízesítőt is ekkor teszed hozzá.
  5. Hozzáadod a felszeletelt gombát.

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  6. Addig főzöd, amíg minden megpuhul.

    Gombás zöldségleves főzése

    Gombás zöldségleves főzése

  7. Hozzáadod az őrölt borsot és a felaprított petrezselymet. Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod (ha esetleg túl sós lenne, vízzel felhígíthatod.
  8. Felforralod. Ezzel a leves elkészült.

    Gombás zöldségleves készen

    Gombás zöldségleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Zöldségek pirítása, főzése, felforralása: 35 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Az elkészült levest mély tányérokba kitálalod.

Gombás zöldségleves

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa