Gombás zöldségleves: finomabb lesz a zöldségleves, ha többféle zöldségből készíted, még jobb, ha teszel bele feldarabolt apró gombát. Próbáld ki!
Gombás zöldségleves recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 1/4 zeller
- 10 dkg kifejtett zöldborsó (mirelit is lehet)
- 25 dkg apró gomba
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter csirke alaplé, vagy 1 liter víz házi ételízesítővel vagy Vegeta Naturellával
- 1 kiskanál őrölt fehér bors
- só feltételesen (az ételízesítők általában sóval készülnek
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db nagyobb fehérrépa
- 1/2 zeller
- 25 dkg apró gomba
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, őrölt fehér bors, só
Megjegyzések:
- Ha más zöldség-maradékod van otthon (pl. néhány rózsa karfiol, kevés nem fás karalábé, azt is beleteheted. (A karalábét felkockázva a többi felkockázott zöldséggel együtt, a karfiolt a zöldborsóval és gombával tedd hozzá.)
- Ha még tartalmasabbá szeretnéd, a forraláskor 1 tojásból készített apró nokedlikat szaggathatsz bele.
Előkészítés
- A zöldségeket és a zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.
- A zöldborsót, ha hüvelyeset vettél, kifejted.
- A gombát megtisztítod, leöblíted (nem áztatod vízben, mert nagyon sok vizet képes felvenni), felszeleteled.
- A petrezselymet felaprítod.
Gombás zöldségleves készítése
- A zsírt vagy olajat egy kb. 2 literes edényben (fazékban vagy lábasban) felmelegíted.
- Beleteszed a kockára vágott zöldségeket és közepes lángon állandó keverés mellett lepirítod. Ha szükséges, kevés vizet adhatsz hozzá. A pirítás alatt a sárgarépa színezék egy része a zsírban feloldódik és szép sárga színt fog adni a levesnek. A piríás közben 3 csipet sót is teszel rá, így gyorsabban puhul.
- Amikor a zöldségek már majdnem puhák, megszórod a liszttel.
- Felengeded az alaplével vagy vízzel (az ételízesítőt is ekkor teszed hozzá.
- Hozzáadod a felszeletelt gombát.
- Addig főzöd, amíg minden megpuhul.
- Hozzáadod az őrölt borsot és a felaprított petrezselymet. Megkóstolod. Ha szükséges, megsózod (ha esetleg túl sós lenne, vízzel felhígíthatod.
- Felforralod. Ezzel a leves elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Zöldségek pirítása, főzése, felforralása: 35 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Az elkészült levest mély tányérokba kitálalod.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Nagyon finom leves, én nagyon szeretem,. Szoktam beletenni egy kis fűszerpaprikát is.
A sógornőm fő-fő kedvence. Pirosparikával is biztos jó, csak én a becsinált leves húsmentes változatát láttam benne, ezért a pirospaprika eszembe sem jutott.