Gombás tarhonya: az ételt a körülmények szülték. Több gomba lett itthon, mint amennyire számítottam, gondolkodtam és ez lett belőle.
Gombás tarhonya
Gombás tarhonya
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 30 dkg tarhonya (4 dl)
- 8 dl alaplé
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír
- 1 kiskanál napraforgfó olaj
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika
- só
Bevásárlólista
- 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
- 30 dkg tarhonya (ekkora vagy ennél nagyobb kiszerelés, lehet gépi és kézi készítésű – nálam most apró gépi tarhonya volt itthon, azért abből készült)
- 1 fej hagyma
Emlékeztető: zsír, napraforgó olaj, só, piros édes fűszerpaprika
Előkészítés
- A hagymát apróra vágod.
- A gombát megtisztítod és felszeleteled. A szárak végéről vágd le a töldes darabot. A tisztítást legjobb úgy végezni, hogy nem használsz vizset, például egy kis kefével letisztítod. A gomba ugyanis nagyon sok vizet képes felveni, ezért semmiképpen ne áztasd vízbe. Ha mégis szeretnéd lemosni, folyó víz alatt tedd.
Gombás tarhonya elkészítése
- A gombából pörköltet készítesz:
- A zsírt felolvasztod, a hagymát megpárolod rajta.
- Leveszed a tűzhelyről és hozzáadod a pirospaprikát. Nagyon kevés víz hozzáadásával gondoskodsz arról, hogy a paprika le ne égjen.
- Hozzáadod a felszeletelt gombát és a paprikás hagymán megpárolod. Közben kevés sót is teszel rá (ízlésed szerint), A párolást úgy végezd, hogy a végén csak minimális folyadék maradjon a gombán.
Gombapörkölt
A tarhonya elkészítése:
- Megméred a tarhonya térfogatát.
- Egy serpenyőbe beleteszed az olajat, ráteszed a tarhonyát és erős lángon megpirítod. Vedd figyelembe, hogy amikor késznek érzed a tarhonyát, a serpenyő melegétől még tovább fog pirulni, ezért a pirítást szakaszosan, részltekben végezd el, mert könnyen túlpiríthatod.
Tarhonya pirítása 1
Tarhonya pirítása 2
- A megpirított tarhonyát egy lábosba teszed. (Akkora lábost válassz, hogy majd a párolt tarhonya és még a gombapörkölt is beleférjen.) Ráöntöd a kétszeres térfogatú alaplét vagy vizet (ez utóbbi esetben sót is tégy hozzá).
Tarhonya főzése 1
- Fedd le és takard le a fedőt konyharuhával, hogy felülről és védd az edény hőtartalmát.
Tarhonya főzése 2
- Alacsony hőmérsékleten párold, hogy fel tudja venni a ráöntött folyadékot. Amikor ez megtörténik, a tarhonya készen van.
Tarhonya készen
Összeállítás:
- A gombapörköltet a tarhonyához adod, összekevered és összepárolod. Tálalás előtt ellenőrizd, hogy kell-e még só az ételbe. Ha igen, adj hozzá.
Gombapörkölt és tarhonya
Összepárolás
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Gombapörkölt elkészítése és tarhonya pirítása: 20 perc
- Tarhonya párolása: 20 perc
Összesen: 50 perc
Tálalás
Ez is egyszerű feladat. Az ételt tányérokra teszed. Csemege uborkát kínálj hozzá.
Gombás tarhonya tálalva 1
Gombás tarhonya tálalva 2
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Szuper jó az oldal köszönöm!