Gombás tarhonya: az ételt a körülmények szülték. Több gomba lett itthon, mint amennyire számítottam, gondolkodtam és ez lett belőle.

Gombás tarhonya

Gombás tarhonya

Gombás tarhonya

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 30 dkg tarhonya (4 dl)
  • 8 dl alaplé
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír
  • 1 kiskanál napraforgfó olaj
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 50 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 30 dkg tarhonya (ekkora vagy ennél nagyobb kiszerelés, lehet gépi és kézi készítésű – nálam most apró gépi tarhonya volt itthon, azért abből készült)
  • 1 fej hagyma

Emlékeztető: zsír, napraforgó olaj, só, piros édes fűszerpaprika

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod.
  • A gombát megtisztítod és felszeleteled. A szárak végéről vágd le a töldes darabot. A tisztítást legjobb úgy végezni, hogy nem használsz vizset, például egy kis kefével letisztítod. A gomba ugyanis nagyon sok vizet képes felveni, ezért semmiképpen ne áztasd vízbe. Ha mégis szeretnéd lemosni, folyó víz alatt tedd.

Gombás tarhonya elkészítése

  1. A gombából pörköltet készítesz:
  2. A zsírt felolvasztod, a hagymát megpárolod rajta.
  3. Leveszed a tűzhelyről és hozzáadod a pirospaprikát. Nagyon kevés víz hozzáadásával gondoskodsz arról, hogy a paprika le ne égjen.
  4. Hozzáadod a felszeletelt gombát és a paprikás hagymán megpárolod. Közben kevés sót is teszel rá (ízlésed szerint), A párolást úgy végezd, hogy a végén csak minimális folyadék maradjon a gombán.

    Gombapörkölt

    Gombapörkölt

A tarhonya elkészítése:

  1. Megméred a tarhonya térfogatát.
  2. Egy serpenyőbe beleteszed az olajat, ráteszed a tarhonyát és erős lángon megpirítod. Vedd figyelembe, hogy amikor késznek érzed a tarhonyát, a serpenyő melegétől még tovább fog pirulni, ezért a pirítást szakaszosan, részltekben végezd el, mert könnyen túlpiríthatod.
    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 1

    Tarhonya pirítása 2

    Tarhonya pirítása 2

  3. A megpirított tarhonyát egy lábosba teszed. (Akkora lábost válassz, hogy majd a párolt tarhonya és még a gombapörkölt is beleférjen.) Ráöntöd a kétszeres térfogatú alaplét vagy vizet (ez utóbbi esetben sót is tégy hozzá).

    Tarhonya főzése 1

    Tarhonya főzése 1

  4. Fedd le és takard le a fedőt konyharuhával, hogy felülről és védd az edény hőtartalmát.

    Tarhonya főzése 2

    Tarhonya főzése 2

  5. Alacsony hőmérsékleten párold, hogy fel tudja venni a ráöntött folyadékot. Amikor ez megtörténik, a tarhonya készen van.

    Tarhonya készen

    Tarhonya készen

Összeállítás:

  • A gombapörköltet a tarhonyához adod, összekevered és összepárolod. Tálalás előtt ellenőrizd, hogy kell-e még só az ételbe. Ha igen, adj hozzá.
    Gombapörkölt és tarhonya

    Gombapörkölt és tarhonya

    Gombapörkölt és tarhonya összepárolva

    Összepárolás

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Gombapörkölt elkészítése és tarhonya pirítása: 20 perc
  • Tarhonya párolása: 20 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Ez is egyszerű feladat. Az ételt tányérokra teszed. Csemege uborkát kínálj hozzá.

Gombás tarhonya tálalva 1

Gombás tarhonya tálalva 1

Gombás tarhonya tálalva 2

Gombás tarhonya tálalva 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa