Gombás paprikás csirke: kedvenc ételünk egyik pénztárcabarát alternatív formája és egyben változatosabbá is teszi az étkezést. Ha még nem tetted, próbáld ki!

Gombás paprikás csirke

Gombás paprikás csirke

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 – 6 adaghoz

Megjegyzések:

  • Vásárolhatsz alsó csirkecombokat, de választhatod azt a megoldást, hogy 8 db egész csirkecombot veszel, kettévágod, és a kétfajta combrészt más-más ételhez használod fel (pl, a felső combokat kirántod, vagy megsütöd). A fel nem használt darabokat felhasználásig a mélyhűtőben tárolod.
  • Ehhez az ételhez a gombák kalapját használd fel. A szárakat feldarabolva beleteheted pl. egy zöldséglevesbe.

Bevásárlólista

  • 8 db alsó csirkecomb
  • 60 dkg nagyobb gomba
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 kis pohár tejföl

Emlékeztető: zsír, liszt, édes piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A csirkedarabokat – ha szükséges – megtisztítod, leöblíted.
  • A gombák kalapját leszeded (a szárakat más célra félre teszed), ha kell, megtisztítod, leöblíted. (Ne áztasd, mert nagyon sok vizet felvesz.)
  • A hagymát apróra vágod.

Gombás csirkepaprikás készítése

  1. A zsírt egy nagyobb lábosban megolvasztod.
  2. Beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Hozzáteszed a csirkecombokat, a hagymában megforgatod.
    Csirke a párolt hagymán

    Csirke a párolt hagymán

    Csirke párolása

    Csirke párolása

  4. Felengeded vízzel (lepje el a húst), megsózod, lefeded és majdnem puhára párolod. (Ez kb. 45 percig tart.)

    Párolás fedő alatt

    Párolás fedő alatt

  5. Ráteszed a pirospaprikát, amely a pároló folyadék tetején összegyűlt zsírban egy-két perc alatt feloldódik. Összekevered.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  6. Ráteszed a gombát. Lefeded és tovább párolod, amíg a gomba is és a hús is megpuhul. Ezután már nem kevered, mert a hús széteshet, hanem csak összerázod.
    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

    Főzés gombával

    Főzés gombával

  7. Amíg az étel puhul, elkészíted a habarást. A tejfölt egy kisebb tálban alaposan simára kevered. Belekevered a lisztet, majd az étel forró levével több lépésben felhígítod.
  8. Hozzáteszed az ételhez, a lét nagyon óvatosan összekevered, felforralod, össszerázod és ezzel el is készültél.
    Tejfölös habarás hozzáadása

    Tejfölös habarás hozzáadása

    Gombás paprikás csirke készen

    Gombás paprikás csirke készen

Megjegyzés:

  • Úgy fogod érezni, hogy a liszt kevés lesz. Főzés közben viszont megduzzad, és az étel szaftja sűrűbbé válik. Ha túl sok lisztet teszel bele, túl sűrű lesz a szósz és fel kell hígítanod, hogy élvezhetővé váljon.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Párolás, főzés, habarás: 60 perc

Összesen: 75 perc

Gombás paprikás csirke tálalása

A paprikás csirke szokásos körete a nokedli. Ehhez az ételhez is ez illik legjobban. Elkészítése külön időt nem igényel, mert amíg a hús puhul, a nokedlit is elkészítheted.

Gombás paprikás csirke tálalva 1

Gombás paprikás csirke tálalva 1

Gombás paprikás csirke tálalva 2

Gombás paprikás csirke tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa