Gombás paprikás csirke: kedvenc ételünk egyik pénztárcabarát alternatív formája és egyben változatosabbá is teszi az étkezést. Ha még nem tetted, próbáld ki!
Gombás paprikás csirke
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 – 6 adaghoz
- 8 db alsó csirkecomb
- 60 dkg nagyobb gomba
- 2 közepes fej hagyma
- 1 evőkanál baromfi- vagy sertészsír
- 1 – 2 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só
Megjegyzések:
- Vásárolhatsz alsó csirkecombokat, de választhatod azt a megoldást, hogy 8 db egész csirkecombot veszel, kettévágod, és a kétfajta combrészt más-más ételhez használod fel (pl, a felső combokat kirántod, vagy megsütöd). A fel nem használt darabokat felhasználásig a mélyhűtőben tárolod.
- Ehhez az ételhez a gombák kalapját használd fel. A szárakat feldarabolva beleteheted pl. egy zöldséglevesbe.
Bevásárlólista
- 8 db alsó csirkecomb
- 60 dkg nagyobb gomba
- 2 közepes fej hagyma
- 2 kis pohár tejföl
Emlékeztető: zsír, liszt, édes piros fűszerpaprika, só
Előkészítés
- A csirkedarabokat – ha szükséges – megtisztítod, leöblíted.
- A gombák kalapját leszeded (a szárakat más célra félre teszed), ha kell, megtisztítod, leöblíted. (Ne áztasd, mert nagyon sok vizet felvesz.)
- A hagymát apróra vágod.
Gombás csirkepaprikás készítése
- A zsírt egy nagyobb lábosban megolvasztod.
- Beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.
- Hozzáteszed a csirkecombokat, a hagymában megforgatod.
- Felengeded vízzel (lepje el a húst), megsózod, lefeded és majdnem puhára párolod. (Ez kb. 45 percig tart.)
- Ráteszed a pirospaprikát, amely a pároló folyadék tetején összegyűlt zsírban egy-két perc alatt feloldódik. Összekevered.
- Ráteszed a gombát. Lefeded és tovább párolod, amíg a gomba is és a hús is megpuhul. Ezután már nem kevered, mert a hús széteshet, hanem csak összerázod.
- Amíg az étel puhul, elkészíted a habarást. A tejfölt egy kisebb tálban alaposan simára kevered. Belekevered a lisztet, majd az étel forró levével több lépésben felhígítod.
- Hozzáteszed az ételhez, a lét nagyon óvatosan összekevered, felforralod, össszerázod és ezzel el is készültél.
Megjegyzés:
- Úgy fogod érezni, hogy a liszt kevés lesz. Főzés közben viszont megduzzad, és az étel szaftja sűrűbbé válik. Ha túl sok lisztet teszel bele, túl sűrű lesz a szósz és fel kell hígítanod, hogy élvezhetővé váljon.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Párolás, főzés, habarás: 60 perc
Összesen: 75 perc
Gombás paprikás csirke tálalása
A paprikás csirke szokásos körete a nokedli. Ehhez az ételhez is ez illik legjobban. Elkészítése külön időt nem igényel, mert amíg a hús puhul, a nokedlit is elkészítheted.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások