Galuska: gyakran nokedlinak is nevezik. Önálló ételként vagy magyaros ételek köreteként ismerjük. Gyorsan és könnyen elkészíthető, de néhány lépésre ügyelni kell.
Galuska recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 0,5 kg finom liszt
- 3 tojás
- 1,5 dl víz (a tésztába) – lehet, hogy több kell, liszttől és tojások méretétől függően
- 1 kiskanál só (a tésztába)
- víz (+ 1 teáskanál só a kifőző vízbe)
- 2 dkg vaj vagy jó minőségű zsír(a kész galuskára)
- Szükséged lesz nokedli szaggatóra, mert kézzel ki lehet ugyan szaggatni, de nagyon hosszadalmas és a tészta könnyen túl is főhet.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt (csak a fele kell)
- 3 tojás
Emlékeztető: só, vaj
Galuska készítése
Az első lépés az legyen, hogy egy nagyjából 4 -5 literes fazékban felteszel vizet forralni. Ha van vízforralód, azt is használhatod, mert gyorsabban lesz forró vized.
Tészta készítése
- Kiméred a lisztet.
- Hozzáadod a tojásokat, a sót és a vizet.
Liszt, víz és tojás összekeverése
- Összekevered, de nem dolgozod ki. Könnyen szaggatható tésztát kell kapnod. Ha keményebb, tegyél még hozzá vizet, ha nagyon lágy, lisztet kell bele keverni.
Tészta
Megjegyzések:
- Ne készítsd el előre a tésztát.
- Fakanalat használj az összekeveréshez (konyhagépeket ne).
Nokedli szaggatása és kifőzése
- Forrásban levő vízben végezd a kifőzést, amelybe beletetted a sót.
Forrásban levő víz
- Kézi galuska szaggatóval végezd a szaggatást. Ebből többféle létezik. Az én kedvencemet a képen láthatod.
Nokedli szaggató munkában 1
Nokedli szaggató munkában 2
- Adagokban végezd a szaggatást. Annyi tésztát tégy a szaggatóra, hogy kényelmesen és gyorsan tudj vele dolgozni.
- Nagyon gyorsan feljön a víz tetejére és akkor már készen is van.
Kifőzve
- Szűrőkanállal kiszeded egy lábasba.
Kiszedés2
- Addig ismétled a kifőzést, amíg a tészta elfogy. Nagyjából 4 adag lesz.
- A kiszedett tésztára ráteszed a vajat, amely a meleg tésztán rögtön elolvad. Összekevered és néhány percig átsütöd. Ezzel az étel elkészült.
Készen, vajban megforgatva
Megjegyzés:
- Vigyázz, szedd ki időben, ne főzd túl, mert össze fog ragadni és élvezeti értéke is erősen lecsökken.
Elkészítési idő:
- Tészta összekeverése: 5 perc
- Szaggatás, kifőzés: 4 x 5 perc, azaz: 20 perc
- Vajon átforgatás: 5 perc
Összesen: 30 perc
Tálalás
- Köretként csirkepörkölt, sertéspörkölt, csirkepaprikás, borjúpaprikás, tokány, és egyéb húsok mellé tálalhatod.
- Önálló ételt is készíthetsz belőle. Ilyen például a tojásos nokedli vagy galuska
Tojásos nokedli tálalva
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások