Galuska: gyakran nokedlinak is nevezik. Önálló ételként vagy magyaros ételek köreteként ismerjük. Gyorsan és könnyen elkészíthető, de néhány lépésre ügyelni kell. 

Nokedli sertéspörkölthöz 1

Galuska recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 0,5 kg finom liszt
  • 3 tojás
  • 1,5 dl víz (a tésztába) – lehet, hogy több kell, liszttől és tojások méretétől függően
  • 1 kiskanál só (a tésztába)
  • víz  (+ 1 teáskanál só a kifőző vízbe)
  • 2 dkg vaj vagy jó minőségű zsír(a kész galuskára)
  • Szükséged lesz nokedli szaggatóra, mert kézzel ki lehet ugyan szaggatni, de nagyon hosszadalmas és a tészta könnyen túl is főhet.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt (csak a fele kell)
  • 3 tojás

Emlékeztető: só, vaj

Galuska készítése

Az első lépés az legyen, hogy egy nagyjából 4 -5 literes fazékban felteszel vizet forralni. Ha van vízforralód, azt is használhatod, mert gyorsabban lesz forró vized.

Tészta készítése

  1. Kiméred a lisztet.
  2. Hozzáadod a tojásokat, a sót és a vizet.

    Liszt, víz és tojás összekeverése

    Liszt, víz és tojás összekeverése

  3. Összekevered, de nem dolgozod ki. Könnyen szaggatható tésztát kell kapnod. Ha keményebb, tegyél még hozzá vizet, ha nagyon lágy, lisztet kell bele keverni.

    Nokedli tészta

    Tészta

Megjegyzések:

  • Ne készítsd el előre a tésztát.
  • Fakanalat használj az összekeveréshez (konyhagépeket ne).

Nokedli szaggatása és kifőzése

  1. Forrásban levő vízben végezd a kifőzést, amelybe beletetted a sót.

    Forrásban levő vÍz

    Forrásban levő víz

  2. Kézi galuska szaggatóval végezd a szaggatást. Ebből többféle létezik. Az én kedvencemet a képen láthatod.
    Nokedli szaggató munkában 1

    Nokedli szaggató munkában 1

    Nokedli szaggató munkában 2

    Nokedli szaggató munkában 2

  3. Adagokban végezd a szaggatást. Annyi tésztát tégy a szaggatóra, hogy kényelmesen és gyorsan tudj vele dolgozni.
  4. Nagyon gyorsan feljön a víz tetejére és akkor már készen is van.

    Nokedli kifőzve

    Kifőzve

  5. Szűrőkanállal kiszeded egy lábasba.

    Nokedli kiszedés 2

    Kiszedés2

  6. Addig ismétled a kifőzést, amíg a tészta elfogy. Nagyjából 4 adag lesz.
  7. A kiszedett tésztára ráteszed a vajat, amely a meleg tésztán rögtön elolvad. Összekevered és néhány percig átsütöd. Ezzel az étel elkészült.

    Nokedli készen, vajban megforgatva

    Készen, vajban megforgatva

Megjegyzés:

  • Vigyázz, szedd ki időben, ne főzd túl, mert össze fog ragadni és élvezeti értéke is erősen lecsökken.

Elkészítési idő:

  • Tészta összekeverése: 5 perc
  • Szaggatás, kifőzés: 4 x 5 perc, azaz: 20 perc
  • Vajon átforgatás: 5 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

  • Köretként csirkepörkölt, sertéspörkölt, csirkepaprikás, borjúpaprikás, tokány, és egyéb húsok mellé tálalhatod. Nokedli sertéspörkölthöz 1

 

  • Önálló ételt is készíthetsz belőle. Ilyen például a tojásos nokedli vagy galuska

    Tojásos nokedli

    Tojásos nokedli tálalva

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.