Tökfőzelék tejfölös habarással: nevezhetném karcsúsító változatnak, mivel hozzáadott zsír nélkül készül, csak annyi zsiradék kerül a főzelékbe, amennyi a tejfölben van.
Tökfőzelék tejfölös habarással – recept
Elkészítési idő: 40 perc (fiatal tökből 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg gyalult vagy reszelt tök
- 3 dl húsleves (lehet) hús alaplé vagy víz és 3 nátriumglutamát mentes ételízesítő
- 1 csokor friss kapor (lehet fagyasztott vagy szárított ízlés szerint)
- 1 kis pohár tejföl
- 4 evőkanál liszt
- só (feltételesen)
Bevásárló lista
- 1 kg gyalult vagy reszelt tök
- 1 csokor friss kapor (fagyasztott vagy szárított ízlés szerint)
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: liszt, glutamát mentes ételízesítő
Megjegyzések:
- Ha otthon gyalulod vagy reszeled a tököt, akkor legalább egy másfélkilós tököt vásárolj (lehet kettő kisebb is), mert a tisztításnál és a belső részek eltávolításánál elég sok a veszteség.
- Ha otthon terem a kertedben és nincs tökgyalud, hasznos lesz beszerezned hozzá egy kézi hajtású 4 betétes reszelőt, amit egyébként más zöldségek feldolgozásánál is jól tudsz használni – nagyon gyorsan elvégzi a munkát.
- A nátriumglutamát mentes ételízesítőt elkészítheted otthon, akár egy évre, vagy keress az üzletekben Vegeta Naturellát.
Előkészítés
Ha egész tökkel dolgozol: hámozd le, öblítsd le és egy kanállal szedd ki a belső, szivacsos, magos részét és gyaluld vagy reszeld le durva reszelővel.
Szedd le a kaporleveleket a szárakról és aprítsd fel.
Tökfőzelék tejfölös habarással – elkészítés
- Tedd az előkészített tököt egy 3 – 4 literes lábasba, öntsd rá a folyadékot, ha vízzel főzöd, tedd hozzá az ételízesítőt is.
- Fedő alatt párold puhára (éppen csak puha legyen, ne főjjön szét).
- Közben készítsd el a habarást: a tejfölt a liszttel keverd össze úgy, hogy ne legyen csomós.
- Amikor a tök megfőtt, a forró főzővízzel több lépésben hígítsd fel a habarást úgy, hogy csomómentes és könnyen önthető legyen.
- Add hozzá a habarást a megfőtt tökhöz.
- Keverd össze, majd keverd bele a kaprot is.
- Kevergetés közben forrald fel (ez fontos, mert ha nyers marad a liszt, az rontja az ízélményt). Számíts rá, hogy „pöfögni’ fog, ezért kell kevergetni.
Elkészítési idő (gyalult tökből):
- Előkészítés: 5 perc
- Főzés: 25 perc (változhat a tök „korától” függően)
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 40 perc (fiatal tökből 30 perc)
Tálalás
Tálalhatod:
- feltét nélkül (vegetáriánus változat)
- tükörtojással, buggyantott tojással (vegetáriánus változat)
- fasírozottal, húsgolyóval, szelet sült hússal, rántott hússal, virslivel, sült szalonnával.
Legutóbbi hozzászólások