Spenótfőzelék mirelit spenótból: a spenót szokásos elkészítési módja. Fűszerei a fokhagyma és a bors. Tovább javítható az íz házi készítésű ételízesítővel.
Spenótfőzelék mirelit spenótból
Elkészítési idő (mirelit spenótból): 25 perc
Hozzávalók
(4 személyre):
-
2 csomag mirelit spenót (2 x 400 g)
-
0,8 l liter tej
-
2 teáskanál zsír (olaj, ha a zsírtól nagyon idegenkedsz)
-
3 evőkanál liszt
-
fűszerek: só(nem biztos, hogy kell), bors
-
3 gerezd fokhagyma,
-
1 teáskanál házi ételízesítő, vagy Vegeta Naturella (1 teáskanállal)
-
4 db vagy 8 db tojás (a feltéthez)
Bevásárlólista
- 2 csomag mirelit spenót
- 1 liter tej
- 8 db tojás
Emlékeztető: zsír, liszt, fokhagyma, őrölt fekete bors, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő
Megjegyzések:
A spenótfőzelék friss spenótból még finomabb, mint mireliből, főleg, ha az én receptemet használod, mert egy hirtelen jött ötletemet megvalósítva hihetetlenül finom lett a végeredmény. Igaz, az a megoldás kétszer ennyi ideig (50 perc) tart. Azt a kis pluszt, amit a recept tartalmaz, természetesen itt is alkalmazhatod.
A spenót elkészítésénél nagyon fontos a fűszerek használata, mert különben ízetlen lesz
A hozzávalók előkészítése
- Mindent odakészítesz (tej, zsír, liszt, fűszerek, tojás, hogy ne főzés közben kelljen összeszedegetni.
- A fokhagymát összezúzod, szétdörzsölöd.
Spenótfőzelék mirelit spenótból – elkészítés
- A zsírból és lisztből világos rántást készítesz.
- Leveszed a tűzhelyről és hideg tejjel felöntöd (nem az egésszel, hanem kb. 3 decivel.
- Belekevered a spenótot. Beleteszed az ételízesítőt (ellenőrzöd, kell-e még só is, vagy nem), a fokhagymát és a borsot (ízlés szerint).
- Hozzáadsz még kb. 3 deci tejet, összekevered és felforralod.
- Ha nagyon sűrű lenne, még adsz hozzá tejet, akár több részletben. Azért írom ezt így, mert elég nehéz előre megmondani, pontosan mennyi tej kell (ez függ a liszttől, meg attól mennyire sűrűn szeretitek).
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Rántás készítés, felengedés: 10 perc
- Spenót főzelék készre főzése: 10 perc
Összesen: 25 perc
Spenótfőzelék feltét készítése
Egy teflon serpenyőt vékonyan kikensz zsírral (olajjal), a serpenyőt felforrósítod, ráütöd a tojásokat (ha sok tojás kell, készítsd nagy serpenyőben, vagy két adagban. Csökkented a hőmérsékletet, megsózod a tojásokat és addig sütöd , míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony marad.
Spenótfőzelék mirelit spenótból – tálalás
Kitálalod a spenótot a tányérokra. A tükörtojásokat fa eszközzel (a serpenyő bevonata miatt) adagokra szétválasztod és a spenót tetejére csúsztatod úgy , hogy a sárgája ép maradjon. (Az sem tragédia, ha szétfolyik – nálam is előfordul néha, ilyenkor azt én szoktam megenni.)
Kitérő:
A spenót gyakran kerül zöld csütörtökön az asztalra (nagyhét csütörtök).
Ezen a napon a keresztények az utolsó vacsorára emlékeznek, amelyet Jézus együtt fogyasztott el tanítványaival. A népi hagyományban ehhez a naphoz étkezési szokás is kapcsolódik: friss zöldből készült ételt illik enni, persze fűszerekkel. Nagyon érdekelt, hogy miért, de csak annyit tudtam kideríteni, hogy az első tizenkét évszázadban a miseruhák zöldek voltak, feltehetően innen származik ez a szokás. Mindenesetre ilyenkor már sokféle friss zöld kapható, ezért nem gond nagycsütörtökön hagyományos ételt készíteni.
Ajánlás
Ha szeretnél megtanulni fejből főzni, egyszerű ételeket jó ízekkel elkészíteni és a bonyolultabb ételekkel is megbarátkozni, nézz körül itt:
Középhaladó online főzőtanfolyam
Spenót főzelék képek: saját felvételek
A tükörtojást szerintem nem kell megsózni, egyébként szuper a recept
Köszi a receptet! Most már csak eszt készítem!
Nézd meg Spenótfőzelék friss spenótból c.cikket is. Az talán még finomabb lett!
A mirelit spenótból csak az iglói ehető, nekem az sem sikerült legutóbb. Még egyszer majd megpróbálom a fenti recepted alapján. Köszi
A menüben friss spenót van írva akkor miért a mirelit Én csak kizárólag frisst veszek
A lisztet mindig szitálom, és előre pirítom Ha rántásnál nem kell égetni a zsiradékot
a gyomornak is kímélőbb
Kedves Eszter!
Valószínűleg tévedésből a mirelit spenótból készült főzelék linkjét adtam meg. A friss spenótból én is másképp készítem:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/etelreceptek/fozelek/spenotfozelek-friss-spenotbol/
A spenótfőzelék könnyű étel, de a finom sült oldalas hozzá nehéz. Sok változata van sok feltétel féleséggel.
Így igaz, én sem mindig egyformán készítem. Tejszín és vaj is meg tudja bolondítani.
Mirelit ből gyorsabb, egyszerűbb. Rántás ugyan minek. Lábasba főzőtejszínt öntesz 1dl kb. Bele a fagyott spenót. Só , majoránnna, őrölt bors, zúzott fokhagyma, cukor. Lassú fokozaton melegíteni amíg fel nem olvad. Kicsit rotyogtatni, kavargatni, ízesíteni. Botmixerrel kicsit át dolgozni, utána zsemle morzsa bele, amennyiben sűrűn szeretnéd.
Kölszönöm ezt a módszert. Ez is azt bizonyítja, hogy több út is vezet Rómába. Nagyon tetszik benne a zsemlemorzsával történő sűrítés. El tudom képzelni, hogy ezt más főzeléknél is lehet alkalmazni – zsiradék nélküli megoldás (csak a tejszín zsírtartalma van benne).
Szokás tejben áztatott zsemlével is sűríteni – de inkább a friss spenótot, mivel ott az áztatott zsemle a spenóttal együtt botmixerrel jól összedolgozható.
Széll Tamás valamelyik szakácskönyvében olvastam, ha jól emlékszem, hogy a tojást olajozott hideg serpenyőbe kell beleütni és addig sütni nagy lángon, míg a fehérje megsül, de a sárgája még folyós. Többször is sikerült.