Sárgarépa főzelék: nem érdemli a nótában szereplő rossz hírét. Húsleves alappal nagyon ízletes és egészséges főzelék készíthető belőle.
Sárgarépa főzelék recept
Elkészítési idő: 55 perc (mirelitből 30 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg sárgarépa (elkészítheted kockára vágott mirelit sárgarépából is, ha ezt a megoldást választod, fél óra alatt elkészül a főzelék)
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem (szárított vagy fagyasztott is lehet)
- 4 dl liter húsleves, hús alaplé vagy víz (ez utóbbi esetben szükség lehet ételízesítőre – ez lehet házi készítésű vagy Vegeta Naturella.
Bevásárlólista
- 80 dkg sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír, liszt, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A sárgarépa héját zöldséghámozóval eltávolítod, megmosod, majd karikára, illetve vékony darabokra vágod.
- A petrezselymet 1 – 2 szál kivételével felaprítod.
Sárgarépa főzelék elkészítése
- A zsírt egy nagyjából 2 literes lábasban felolvasztod.
- Ráteszed a feldarabolt sárgarépát, addig pirítod, ameddig a zsír szép sárgás színű lesz. Ha ételízesítőt használsz, azt is hozzáadod.
- Ráöntesz 1 dl húslevest és fedő alatt puhára párolod.
- Megszórod a liszttel.
- Összekevered.
- Hozzáadod a felaprított petrezselymet.
- Egy-két perc után a maradék húslevessel húslevessel felengeded.
- Összekeverd, felforralod. Ez a lépés azért fontos, mert a lisztnek meg kell főnie. Ha ez nem történik meg, a főzelékben érezni lehet majd a liszt ízét. Ezzel a főzelék el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Sárgarépa pirítása: 5 perc
- Párolás: 20 perc
- Liszt, petrezselyem hozzáadása, felforralás: 15 perc
Összesen: 55 perc (mirelit sárgarépa kockákból készítve: 30 perc)
Tálalás
Feltétként készíthetsz hozzá:
- tükörtojást
- fasírozott gombócokat
- felhasználhatsz hozzá maradék sült húst.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások