Salátafőzelék: ha te sem tudod, hogy mit kezdj egy fejes saláta nagy külső leveleivel, akkor most megoldást talász itt erre a problémára – készíts belőle salátafőzeléket.

Saláta főzelék

Salátafőzelék recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 2 db fejes saláta külső levelei

    Saláta levelek

    Saláta levelek

  • 60 dkg krumpli
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál ételízesítő (Vegeta Naturella vagy házi készítésű ételízesítő)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 kávéskanál törött bors
  • 1 kávéskanál köménymag

Bevásárlólista

  • 2 db fejes saláta
  • 60 dkg krumpli

Emlékeztető: zsír, olaj, liszt, ételízesítő (alaplé), fokhagyma, majoránna, törött bors, kömény, só

Megjegyzés:

  • Az általában kapható hatalmas fejes saláták külső levelei elég vastagok, és nem is túl szépek. Ha nincs otthon baromfi, akkor a legjobb felhasználása főzelék készítése. Akár 3 db-ot is felhasználhatsz. A belső finom, legfrissebb levelekből pedig igazán jó fejes salátát készíthetsz.

Előkészítés

  • A salátaleveleket megmosod, nagyobb darabokra tépkeded.
  • A krumplit megtisztítod, lehámozod és kockákra vágod.
  • A fokhagymát felaprítod (fokhagymapréssel is átnyomhatod, akkor ez a művelet elmarad.).

Salátafőzelék készítése

  1. A krumplit felteszed főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Hozzá teszed az ételízesítőt.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  2. Majdnem puhár főzöd.
  3. A majdnem megfőtt krumplihoz hozzáteszed a salátát. (Nagyon kevés főzési idő kell neki, ezért kell a krumplit majdnem puhára főzni.)

    Saláta hozzáadása

    Saláta hozzáadása

  4. Közben elkészíted a rántást. A zsírt egy kisebb edényben megolvasztod. Belekevered a lisztet és enyhén megpirítod. Fél perccel azelőtt, mielőtt leveszed a tűzhelyről, beledobod a felaprított fokhagymát. (Ha fokhagymaprést használsz, akkor belenyomod.)
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Rántás 3

    Rántás 3

  5. Leveszed a tűzhelyről, felöntöd másfél deci hideg vízzel és csomómentesre összekevered.

    Rántás 4

    Rántás 4

  6. Amikor a saláta „összeesett”, beleteszed a fűszereket.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  7. Hozzáöntöd a rántást és összekevered. Ezzel  a salátafőzelék elkészült.

    Főzelék készen

    Főzelék készen

Megjegyzés:

  • Ennek a főzeléknek a jó íze a fűszerezésen múlik. Nem kellenek bele különleges fűszerek, de ne maradjon ki belőle semmi azok közül, amiket itt felsoroltam. Ha észrevetted, hasonlóan fűszerezem, mint a kelkáposzta főzeléket.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Főzés, rántáskészítés: 30 perc

Összesen: 50 perc

Megjegyzés:

  • Az időt lerövídítheted, ha a salátát a krumpli főzése közben készíted elő.

Tálalás

Feltét nélkül is tálalhatod, bár ez a főzelék feltéttel az igazi. Tehetsz rá sült szalonnacsíkokat, pörköltet (akár maradékot), vagy készíthetsz rá tükörtojást, mindegyikkel finom lesz.

Saláta főzelék tálalva 2

Salátafőzelék tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei