Paradicsomos káposzta: paradicsom és káposzta: nem egészen összeillő zöldségek – gondolhatjuk. Ám összefőzve és fűszerekkel különleges ízhatást nyújtanak.
Paradicsomos káposzta recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
4 személyre
- fél fej közepes káposzta
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 0,5 friss paradicsom (helyette lehet 10 dkg sűrítmény, főként, amikor már drága a paradicsom)
- 10 dkg sűrített paradicsom (lehetőleg Arany Fácán), vagy saját eltett paradicsomod.
- 2 evőkanál zsír
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- só
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 kávéskanál kömény
Bevásárló lista
- fél fej közepes káposzta
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 0,5 kg friss paradicsom (helyette lehet 10 dkg sűrítmény, főként, amikor már drága a paradicsom)
- 10 dkg sűrített paradicsom (lehetőleg Arany Fácán)
Emlékeztető: zsír, liszt, kristálycukor, só, pirospaprika, bors, majoránna, kömény
Megjegyzés:
Ha saját eltett paradicsommal dolgozol, a mennyiségek valószínűleg mások lesznek, mint amit én megadtam. Ilyenkor lépésenként adagolt a paradicsomot, akkor nem tévedhetsz.
Előkészítés
- A káposztát vékony szálakra felszeleteled.
- A hagymát vékony szeletekre vágod.
- Ha friss paradicsomot is használsz: forró vízbe mártás után húzd le a héját, darabold fel, csepegtesd le a levét – ezt később még hígításhoz felhasználhatod – turmixold össze (ha zavarnak a magok, akkor csak a húsos külső részét).
Paradicsomos káposzta elkészítése
- A felszeletelt káposztát a hagymával összekevered. Ráteszed a sót, őrölt borsot és köményt. 1 bögre forró vizet aláöntve fedő alatt puhára párolod.
- A 2 kanál zsírból, 3 kanál lisztből és 1 kanál piros fűszerpaprikából rántást készítesz, felhígítod a paradicsommal.
- A paradicsommal kevert rántás a káposztához kevered.
- Rászórod a majoránnát, ha szükséges, még sózhatod, vagy cukrot is tehetsz bele (ízlés dolga).
- Előfordulhat, hogy az eredmény kicsit sápadtabb lesz, mint szeretnéd. (Ez függ a felhasznált paradicsomtól és/vagy a sűrítménytől. Ilyenkor az a megoldás, hogy még teszel bele paradicsom sűrítményt addig, amíg a kívánt eredményt eléred. Ilyenkor az ízesítést is ellenőrizd, mert előfordul, hogy kell még bele só vagy cukor, esetleg más fűszer is.
Elkészítési idő
- Káposzta, hagyma felvágása: 15 perc
- Káposzta főlési ideje: 45 perc (ezalatt elkészíthető a paradicsomos rántás
- Összeállítás: 15 perc
Összesen: 60 perc
Paradicsomos káposzta tálalása
Úgy tálald, mint a főzelékeket, jó, ha valamilyen feltét van hozzá: sült sonka, hús, húsgombóc, fasírozott.
Étel, képek, recept: Pap Zsuzsa
Én nem így készítem. Megfőzöm a felszeletelt káposztát 1 egész vöröshagymával, kevés köménnyel, sóval. Ha megfőtt, veszek le a káposzta levéből és ráöntöm az általam eltett paradicsomot. Összeforralom, majd lisztes rántással berántom, majd becukrozom. Nagyon finom, egy kis krumplit külön főzök hozzá, nagyon jó így együtt. Ma én füstölt
oldalassal készítettem, amit külön főztem meg.
Kedves Kállai Gyögyné!
Nagyon tetszik a módszered (én nem vagyok egy paradicsomos káposzta bajnok), ki fogom próbálni.
KEDVES ZSUZSIKA, MEG MIKOR ELKEZDTED ,AKKOR IRTAM NEKED TALAN EMLÉKSZEL RÁ.