Magyaros krumplifőzelék avagy burgonyafőzelék – nem is gondolnád, hogy milyen finom. Jó ízét, magyaros jellegét a zsírban feloldott pirospaprika és a fűszerek adják.
Magyaros krumplifőzelék recept
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg krumpli (nem szétfőlős)
- 2 közepes fej hagyma
- 2 teáskanálnyi zsír
- 1 teáskanál édes piros fűszerpaprika
- 4 db babérlevél
- 4 evőkanál tejföl
- 4 teáskanál liszt
- 1 teáskanál házi ételízesítő vagy Vegeta Naturella (sót tartalmaznak, ezért valószínűleg nem kell hozzá só)
- 6 dl víz
- 1 teáskanál majoránna
- 1 csokor petrezselyem
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli (nem szétfőlős)
- 2 közepes fej hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: zsír vagy olaj, pirospaprika, liszt, ételízesítő, babérlevél, majoránna
Megjegyzés:
- Az étel sűrűsége függ a krumpli minőségétől. Ha túl sűrű lenne, lehet vízzel hígítani (és legközelebb 3 teáskanálnyi lisztet használni.
Előkészítés
- A krumplit megmosod, meghámozod és kockákra vágod.
- A hagymát apróra vágod.
Magyaros krumplifőzelék elkészítése
- A hagymát a zsíron megdinszteled.
Hagyma dinsztelése zsíron
- Leveszed a tűzhelyről, belekevered a pirospaprikát.
Piros paprika hozzáadása
- Kevés vizet öntesz rá, hogy visszatéve a tűzhelyre a paprika meg ne égjen.
Főzelék alap
- Beleteszed a krumplit.
- Ráöntöd a vizet (a mennyiséget körülbelül adtam meg, a lényeg az, hogy a víz a krumplit fedje el).
- Összekevered.
Krumpli és víz hozzáadása
- Beleteszed a babérlevelet és az ételízesítőt.
Főzés előtt babérlevéllel, ételízesítővel
- Elkezded melegíteni és a forrástól számítva főzöd lefedve 25 percig. (A főzési idő függ a krumpli fajtájától), illetve addig amíg a krumpli puha lesz.
- Közben felaprítod a petrezselymet és elkészíted a habarást. A tejfölben simára kevered a lisztet.
- Amikor a krumpli megfőtt, a habarást kanalanként felengeded a krumpli főzőlevével. Közben mindig összekevered. Összesen nagyjából 1 dl főzővizet adsz hozzá. Ha bögrében készíted, legyen majdnem tele a bögre.
- Rászórod a majoránnát. Beleöntöd a habarást és összekevered.
Habarás és majoránna hozzáadása
- Összekevered és felforralod, hogy a liszt megfőljön.
- Ha túl sűrűnek találod, önthetsz még vizet hozzá.
- Ezzel a főzelék elkészült.
Összekeverve, készen
Elkészítési idő:
- Krumpli és hagyma tisztítás, feldarabolása: 20 perc
- Hagyma dinsztelése, paprika és krumpli hozzáadás, felöntés vízzel: 10 perc
- Krumpli főzése: 25 perc
- Fűszerezés, habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 45 perc)
Tálalás
Erre a főzelékre feltétként valami húsféle kívánkozik, például:
- pörkölt
- zúzapörkölt (itt ezzel látod)
- sült virsli
- sült kolbász
Magyaros krumplifőzelék tálalva
Megjegyzés:
A krumplifőzelék általában nem így készül. A zsír, hagyma és pirospaprika nélküli változat a krumpli főzésével kezdődik. A fenti összetevők hiánya miatt ez kalóriaszegényebb, a magyaros főzelék viszont ízekben gazdagabb.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Hat nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de en a krumplifozeleket feheren szeretem es az etelizesitot messzirol elkerulom … inkabb fuszereket/fuszernovenyeket es gyogynovenyeket hasznalok a fozesben …
Kedves Moni!
Köszönöm a hozzászólást, de van néhány kiegészítésem:
A paprika nélküli, tejföllel és petrezselyemmel készült változat is megtalálható az oldalamon, én is kedvelem azt is, de ez változatosságot jelenthet az étkezésben. (A recept végén be is linkeltem.)
Ételízesítő: miért kerülöd? Amit én a receptben ajánlottam (mind a házi, mind a Vegeta Naturella mentes attól az ízfokozótól (nátriumglugtamát), ami az én konyhámból is hiányzik. A Vegeta (a kék zacskós) tartamazza, viszont a Vegeta Naturellában csak szárított zöldségek vannak. a házilag készítettben ugyancsak. Miért kellene hát messziről kerülni?
Zsuzsi,
csak egy aprócska kérdés. A hozzávalókban és a leírásban is szerepel az apróra vágott petrezselyem, de hogy mikor tegyük bele, nem. Azt is a habarásba kell tenni? Gondolom, igen. 🙂 Én a „sült oldalasoddal” fogom tálalni.
Köszi
Bocs, ez tényleg kimaradt. A petrezselyem C vitamin tartalma és színe akkor marad meg legjobban, ha nagyon rövid ideig éri magas hőmérséklet. Ezért én csak a főzés végén szoktam az ételbe tenni, vagy csak az étel tetejére szórom (vagy fele-fele arányban).
Köszi, megcsináltam, és nagyon fincsi lett. 🙂
Örülök, nekünk is nagyon ízlett!