Karalábéfőzelék: friss, fiatal karalábéból az igazi. Vigyáznod kell arra, hogy fás darabok ne kerüljenek az ételbe, mert attól élvezhetetlenné válik.
Karalábéfőzelék recept
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1,4 kg (4 db nagyobb vagy 5 db kisebb, lehetőleg fiatal karalábé azért, hogy ne legyenek benne fás részek, mert élvezhetetlen lesz az étel) – hulladék nélkül kockákra vágva nagyjából 1 kg lesz
- 2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 kávés kanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella (fele só, ezért a sózást is megoldja
- 0,8 liter víz
Bevásárlólista
- 1,4 kg (4 db nagyobb vagy 5 db kisebb) karalábé
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Emlékeztető: liszt, húsleves v. alaplé v. nátriumglutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A karalábékat zöldségtisztítóval meghámozod és leöblíted. Ha van bennük fás rész, azt levágod és felhasználhatod pl. húslevesben (tedd a mélyhűtőbe).
- 1 cm-es szeletekre vágod. Három-három szeletet összefogsz és először hosszában, majd utána keresztben nagyjából egyforma méretű kockákra vágod. (Ha a bal kezeddel összefogod, könnyen és gyorsan fog menni.)
Karalábé felkockázva
Karalábéfőzelék elkészítése
Ez az egyszerű étel néhány lépésben elkészíthető:
- A kockákra vágott karalábét egy közepes méretű lábasba teszed.
- Rászórod az ételízesítőt, majd annyi vizet öntesz rá, amennyi a zöldségeket éppen ellepi.
Főzés előtt
- Megfőzöd.
- Elkészíted a habarást. 1 kis pohár tejfölben elkevered a lisztet. Részletekben felhígítod a karalábé főzőlevével. Minden hozzáadott főzőlé után alaposan összekevered. Addig hígítod, hogy önthető legyen.
- 2 – 3 szál kivételével felaprítod a petrezselymet.
- A karalábé nagyjából 20 perc alatt megpuhul. Amikor ez megtörtént, a habarást a megfőtt karalábéra öntöd, felforralod és hozzáadod az apróra vágott petrezselymet. Ha szükséges, kevés sót még adhatsz hozzá. A forralás azért szükséges, hogy a habarásban levő liszt megfőljön, mert különben liszt ízű lesz a főzelék.
Habarás
- A forralás után a főzelék elkészült.
Főzelék készen
Elkészítési idő:
- Karalábé megtisztítása, kockákra vágása: 20 perc
- Főzés (közben a habarás elkészítése): 20 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 50 perc (ebből munka: 40 perc).
A fennmaradó 10 percben megsütheted a tükörtojásokat egy serpenyőben.
Tálalás
Tálalhatod
- tükörtojással,
Karalábéfőzelék tálalva 1
Karalábéfőzelék tálalva 2
- fasírozottal,
- húsgombóccal vagy egy-egy szelet sült hússal, sőt
- pörkölttel is.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások