Kapros zöldbabfőzelék: talán kicsit furcsán hangzik, de ha kedveled a kaprot, szeretni fogod. Készítheted friss zöldbabból vagy mirelitből egész évben.

Kapros zöldbabfőzelék 1

Kapros zöldbabfőzelék recept

Elkészítési idő: 65 perc (mirelitből 25 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg friss zöldbab vagy 80 dkg mirelit
  • 2 dl hús alaplé (helyettesíthető: víz + glutamátmentes ételízesítő )
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor (helyettesíthető felaprított, fagyasztott kaporral)
  • só (ha szükséges)

Bevásárlólista

  • 1 kg friss zöldbab vagy 80 dkg mirelit
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: liszt, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só

Előkészítés

Ha friss zöldbabból és friss kaporból készíted:

  • A zöldbabról húzd le az éleken levő szálakat (bevágod először az egyik végét és lehúzod a élről a szálat, majd ugyanígy a másik oldaláról). Ha nagyon friss és zsenge a zöldbab, akkor csak a végeket kell levágni.
  • Mosd meg.
  • Darabold fel (deszkán is feldarabolhatod ferdén).
  • Vág fel a kaprot apróra (a szárakat előzőleg szedd le).
  • Melegítsd fel a hús alaplét vagy készíts forró vizet a vízforralóban.

Kapros zöldbabfőzelék elkészítése

  1. Tedd a feldarabolt zöldbabot egy lábasba és öntsd rá a forró főzővizet (hideg vízen feltéve akár kemény is maradhat).

    Felvágott zöldbab

    Felvágott zöldbab

  2. Forrald fel és főzd, ameddig a bab megpuhul.

    Zöldbab főzése

    Zöldbab főzése

  3. Közben készítsd el a habarást egy nagyobb bögrében: 2 dl tejfölhöz keverj 2 evőkanál lisztet és nagyon alaposan dolgozd össze.
  4. A megpuhult bab főzővizével hígítsd fel a habarást (egyszerre 2 kanállal tégy hozzá, és mindig keverd el.  Ismételd addig, amíg a bögre tele lesz, illetve a massza annyira felhígul, hogy önthetővé válik.
  5. Öntsd a főzelékhez. Ha csomósnak érzed, szűrd át egy szűrőkanálon.[table "35" not found /]
  6. Keverd el, add hozzá a kaprot és ismét keverd össze. Kóstold meg, ha kell sózd utána.

    Kapor hozzáadása

    Kapor hozzáadása

  7. Forrald fel (hogy a habarásban levő liszt ne maradjon nyers) és elkészültél.

    Főzelék felforralása

    Főzelék felforralása

Elkészítési idő:

  • Zöldbab tisztítása, feldarabolása: 30 perc
  • Főzés: 25 perc
  • Habarás: 5 perc
  • Felforralás: 5 perc

Összesen: 65 perc (mirelit zöldbabból: 25 perc – a mirelit zöldbab előfőzött)

Kapros zöldbabfőzelék tálalása

  • Legyen hozzá valamilyen feltét: pörkölt (maradék is lehet), tükörtojás, szelet sült hús (maradék  is lehet), fasírozott, de lehet akár tócsni vagy bundás kenyér is.
Kapros zöldbabfőzelék tálalva 1

Kapros zöldbabfőzelék tálalva

 

Képek: saját készítésű főzelék saját felvételei.