Kapros zöldbabfőzelék: talán kicsit furcsán hangzik, de ha kedveled a kaprot, szeretni fogod. Készítheted friss zöldbabból vagy mirelitből egész évben.
Kapros zöldbabfőzelék recept
Elkészítési idő: 65 perc (mirelitből 25 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg friss zöldbab vagy 80 dkg mirelit
- 2 dl hús alaplé (helyettesíthető: víz + glutamátmentes ételízesítő )
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor (helyettesíthető felaprított, fagyasztott kaporral)
- só (ha szükséges)
Bevásárlólista
- 1 kg friss zöldbab vagy 80 dkg mirelit
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor kapor
Emlékeztető: liszt, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só
Előkészítés
Ha friss zöldbabból és friss kaporból készíted:
- A zöldbabról húzd le az éleken levő szálakat (bevágod először az egyik végét és lehúzod a élről a szálat, majd ugyanígy a másik oldaláról). Ha nagyon friss és zsenge a zöldbab, akkor csak a végeket kell levágni.
- Mosd meg.
- Darabold fel (deszkán is feldarabolhatod ferdén).
- Vág fel a kaprot apróra (a szárakat előzőleg szedd le).
- Melegítsd fel a hús alaplét vagy készíts forró vizet a vízforralóban.
Kapros zöldbabfőzelék elkészítése
- Tedd a feldarabolt zöldbabot egy lábasba és öntsd rá a forró főzővizet (hideg vízen feltéve akár kemény is maradhat).
- Forrald fel és főzd, ameddig a bab megpuhul.
- Közben készítsd el a habarást egy nagyobb bögrében: 2 dl tejfölhöz keverj 2 evőkanál lisztet és nagyon alaposan dolgozd össze.
- A megpuhult bab főzővizével hígítsd fel a habarást (egyszerre 2 kanállal tégy hozzá, és mindig keverd el. Ismételd addig, amíg a bögre tele lesz, illetve a massza annyira felhígul, hogy önthetővé válik.
- Öntsd a főzelékhez. Ha csomósnak érzed, szűrd át egy szűrőkanálon.[table "35" not found /]
- Keverd el, add hozzá a kaprot és ismét keverd össze. Kóstold meg, ha kell sózd utána.
- Forrald fel (hogy a habarásban levő liszt ne maradjon nyers) és elkészültél.
Elkészítési idő:
- Zöldbab tisztítása, feldarabolása: 30 perc
- Főzés: 25 perc
- Habarás: 5 perc
- Felforralás: 5 perc
Összesen: 65 perc (mirelit zöldbabból: 25 perc – a mirelit zöldbab előfőzött)
Kapros zöldbabfőzelék tálalása
- Legyen hozzá valamilyen feltét: pörkölt (maradék is lehet), tükörtojás, szelet sült hús (maradék is lehet), fasírozott, de lehet akár tócsni vagy bundás kenyér is.
Képek: saját készítésű főzelék saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások