Kapros tökfőzelék: ebben az ételben együtt van egy semleges ízű zöldség: a tök és egy erőteljes aromájú fűszer: a kapor. Ez a két alapanyag remek együttest alkot.

Tökfőzelék 1

Kapros tökfőzelék – recept

Elkészítési idő gyalult tökből: 30 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg gyalult tök (természetesen egész tökből is el lehet készíteni, csak az több munkával jár)
  • 3 dl hús alaplé vagy húsleves (víz esetén nátrium glutamát mentes ételízesítő)
  • 1 evőkanál zsír
  • 4-6 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor kapor (sokszor adnak a tök mellé, de az általában kevés szokott lenni)
  • só: szükség szerint, nem biztos, hogy kell

Bevásárlólista

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor kapor

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, édes piros fűszerpaprika, só, hús leves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • Ha egész tökből dolgozol (mert esetleg termett a kertben), hámozd meg, vágd ketté, szedd ki a belsejét (a tökmag szárítás és a héj eltávolítása után akár ehető) és gyaluld le vagy reszeld le egy vastagabb reszelőn.
  • A kapor leveles részét (a vékony szárakkal együtt) szedd le a vastagabb szárakról és aprítsd fel.

Kapros tökfőzelék készítése

  • A tököt beleteszed egy lábosba, ráöntöd a húsleves felét(vagy helyette a vizet és ételízesítőt).
  • Felforralod és lassan forralva főzöd. Vigyázz, a főzési idő rövid! Ha sokáig főzöd a tököt pempő lesz belőle.
Gyalult tök

Gyalult tök

Gyalult tök főzve

Gyalult tök főzve

  • Amikor a tök megfőtt, elkészíted a rántást: a lisztet a zsíron megpirítod, levéve a tűzhelyről beleteszed a piros paprikát, majd hirtelen felöntöd a hideg húsleves másik felével. Jól összekevered.
Rántás 2

Rántás 1

Rántás 3

Rántás 2

Rántás 4

Rántás 3

  • A felhígított rántást beleöntöd a megfőtt tökbe, az egészet összekevered. Beleteszed a tejfölt és a kaprot. Összekevered.
Kapor elkeverése

Kapor elkeverése

Kapor hozzáadása

Kapor hozzáadása

Tejföl hozzáadása

Tejföl hozzáadása

Tejföl elkeverése

Tejföl elkeverése

  • Felforralod és kész is a főzelék.
Tökfőzelék készen

Tökfőzelék készen

Elkészítési idő (gyalult tökből):

  • Tök főzése: 20 perc
  • Rántás készítés, rántás és tejföl főzelékbe keverése, felforralása: 10 perc

Összesen: 30 perc

Kapros tökfőzelék tálalása

Feltétként készíthetsz hozzá fasírozottat, de jó egy-egy szelet sült hús is (akár maradék), vagy tükörtojás is.

Tökfőzelék 2

Kapros tökfőzelék tükörtojással

 

Érdekelhet még a főzelékek sűrítése.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.