Finomfőzelék: zöldborsóból és sárgarépából készül. Ha mirelitet használsz, a készítési időt jelentősen lerövidítve fél óra alatt főzeléket tehetsz az asztalra.

Finomfőzelék

Finomfőzelék recept

Elkészítési idő: 65 perc (mirelitből 35 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 75 dkg zöldborsó (tisztítva kb 50 dkg), vagy 50 dkg mirelit
  • 5o dkg sárgarépa (friss vagy kockákra vágott mirelit)
  • 0,5 liter húsleves, hús alaplé vagy víz és2 kávéskanál glutamátmentes ételízesítő
  • 1 teáskanál sertés- vagy baromfizsír
  • 4 dkg vaj
  • 2 teáskanál liszt
  • só, 1 mokkáskanál törött bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Bevásárlólista

  • 75 dkg zöldborsó (tisztítva kb 50 dkg), vagy 50 dkg mirelit
  • 50 dkg sárgarépa (friss vagy kockákra vágott mirelit)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Emlékeztető: sertés vagy baromfizsír, vaj, liszt, őrölt bors, só, nátrium glutamát mentes ételízesítő

Megjegyzések:

  • Mirelitből sokkal rövidebb idő alatt elkészül.
  • Elkészítheted mirelit francia saláta alapból is. Abban van ugyan némi krumpli, de ez a főzelékben egyáltalán nem zavar.

Előkészítés

  • A zöldborsót megtisztítod, megmosod.
  • A sárgarépát zöldségtisztítóval megtisztítod és a borsó méretéhez hasonló kockákra vágod.
  • A petrezselymet felaprózod.

Finomfőzelék készítése

  1. A zsírt egy nagyobb edényben felolvasztod. Ráteszed a kockákra vágott sárgarépát és kevergetés közben dinszteled. Ettől egyrészt szebb színe lesz a főzeléknek, másrészt a sárgarépa lassabban puhul meg, mint a zöldborsó. Ha mirelitből készíted, főként, ha franciasaláta alapból, ez a lépés kimarad.
    Sárgarépa pirítása

    Sárgarépa pirítása

    Sárgarépa párolása

    Sárgarépa párolása

  2. Hozzáteszed a zöldborsót, ráöntesz 3 dl húslevest és fedő alatt addig párolod, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ha vizet használsz, most tedd bele az ételízesítőt.
  3. Közben elkészíted a vajas mártást. A vajat egy kisebb edényben felolvasztod. Ráteszed a lisztet, nagyon halványra pirítod. Végül felengeded 2 dl hideg húslevessel (vagy vízzel).
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 3

    Rántás 2

    Rántás 4

    Rántás 3

  4. Amikor a zöldségek megpuhultak, beleteszed keverés közben a rántást.
  5. Beleszórod a tötött borsot. Ha szükséges meg is sózod. Felforralod és ezzel a főzelék el is készült.
  6. Tetejére rászórod a vágott petrezselymet (nálam ez most kimaradt).
    Fűszerezés

    Fűszerezés

    Főzelék készen

    Főzelék készen 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Zöldségek párolása, főzése (közben elkészül a rántás): 30 perc
  • Befejezés: 5 perc

Összesen: 65 perc (mirelitből 35 perc)

Tálalás

Ehhez a főzelékhez nagyon jól illik a tükörtojás. Személyenként egyet vagy kettőt számíts. Tálalhatod még maradék hús szeletet, pörkölttel, pirított csirkemájjal, húsgombóccal.

Finomfőzelék tálalva 1

Finomfőzelék tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei