Cukkini főzelék: elkészítése azonos lehet a tökfőzelékével. Semleges ízű, erőteljesebben fűszerezhető. Jellegzetes fűszere a kapor. Aki nem szereti, más fűszerekkel is kísérletezhet.
Cukkini főzelék készítése
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg felkockázott vagy lereszelt cukkini (ehhez kb. 1,7 kg-ot kell venni, ha nagyobb cukkiniból készül, mert a héja és a belseje is veszteség lesz) – mélyhűtött cukkiniból is elkészítheted
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál fehér liszt
- só, glutamát mentes (Vegeta Naturella), esetleg házi készítésű ételízesítő (ez esetben a sóval vigyázni kell)
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb, vagy két kisebb cukkini ( kb. 1,5 – 1,7 kg)
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejföl
Emlékeztető: liszt, nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A zöldséget megtisztítod, belsejét egy kanállal eltávolítod.
- Feldarabolod, majd kockákra vágod vagy lereszeled – ha gyorsabban szeretnél elkészülni vele, használj praktikus kézi hajtású reszelőt.
- A kaporleveleket leszeded a száráról és felaprítod.
Cukkini főzelék készítése
- A felkockázott vagy lereszelt cukkinit egy lábosban felteszed főni kevés vízzel és a felaprított kapor felével.
- Hozzáadod a sót és/vagy ételízesítőt.
- Elkészíted a habarást. Egy kb. fél literes edényben elkevered a lisztet a tejföllel. Alaposa keverd össze, hogy ne maradjanak benne liszt csomó, mert akkor azok a főzelékben is benne lesznek.
- Amikor a cukkini megpuhult, levével felhígítod a habarást, majd a főzelékhez adod és elkevered.
- Belekevered a maradék kaprot is.
- Felforralod a főzeléket (ez fontos, mert különben a liszt nyers marad, és nem lesz jóízű a főzelék).
Elkészítési idő:
- Zöldség tisztítása, feldarabolása vagy reszelése: 25 perc
- Kapor felaprítása: 5 perc
- Főzés (közben habarás elkészítése): 20 perc
- Habarás, felforralás: 5 perc
Összesen: 55 perc
Cukkini főzelék tálalása
A főzeléket tányérokra szeded és a feltéteket (lehet kisütött fasírozott, sült virsli vagy kolbász, tükörtojás, de lehet maradék pörkölt is) ráhelyezed.
Képek: saját készítésű főzelék saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások