Cukkini főzelék: elkészítése azonos lehet a tökfőzelékével. Semleges ízű, erőteljesebben fűszerezhető. Jellegzetes fűszere a kapor. Aki nem szereti, más fűszerekkel is kísérletezhet.

Cukkini főzelék készítése

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg felkockázott vagy lereszelt cukkini (ehhez kb. 1,7 kg-ot kell venni, ha nagyobb cukkiniból készül, mert a héja és a belseje is veszteség lesz) – mélyhűtött cukkiniból is elkészítheted
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • 4 evőkanál fehér liszt
  • só, glutamát mentes (Vegeta Naturella), esetleg házi készítésű ételízesítő (ez esetben a sóval vigyázni kell)

Bevásárlólista

  • 1 db nagyobb, vagy két kisebb cukkini ( kb. 1,5 – 1,7 kg)
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl

Emlékeztető: liszt, nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A zöldséget megtisztítod, belsejét egy kanállal eltávolítod.

    Cukkini tisztítva, kibelezve

    Tisztítva, kibelezve

  • Feldarabolod, majd kockákra vágod vagy lereszeled – ha gyorsabban szeretnél elkészülni vele, használj praktikus kézi hajtású reszelőt.

    Cukkini feldarabolva

    Feldarabolva

  • A kaporleveleket leszeded a száráról és felaprítod.

Cukkini főzelék készítése

  1. A felkockázott vagy lereszelt cukkinit egy lábosban felteszed főni kevés vízzel és a felaprított kapor felével.

    Cukkini felkockázva

    Cukkini felkockázva

  2. Hozzáadod a sót és/vagy ételízesítőt.
  3. Elkészíted a habarást. Egy kb. fél literes edényben elkevered a lisztet a tejföllel. Alaposa keverd össze, hogy ne maradjanak benne liszt csomó, mert akkor azok a főzelékben is benne lesznek.
  4. Amikor a cukkini megpuhult, levével felhígítod a habarást, majd a főzelékhez adod és elkevered.
    Megfőzve kaporral

    Megfőzve kaporral

    Tejfölös habarás hozzáadása

    Tejfölös habarás hozzáadása

  5. Belekevered a maradék kaprot is.

    Cukkini főzelék készen

    Cukkini főzelék készen

  6. Felforralod a főzeléket (ez fontos, mert különben a liszt nyers marad, és nem lesz jóízű a főzelék).

Elkészítési idő:

  • Zöldség tisztítása, feldarabolása vagy reszelése: 25 perc
  • Kapor felaprítása: 5 perc
  • Főzés (közben habarás elkészítése): 20 perc
  • Habarás, felforralás: 5 perc

Összesen: 55 perc

Cukkini főzelék tálalása

A főzeléket tányérokra szeded és a feltéteket (lehet kisütött fasírozott, sült virsli vagy kolbász, tükörtojás, de lehet maradék pörkölt is) ráhelyezed.

Cukkini főzelék

Cukkini főzelék

 

Képek: saját készítésű főzelék saját felvételei.