Brokkoli főzelék: fehér borssal, tejszínnel. Egy kis trükkel megoldhatod, hogy a szárak megpuhuljanak, ugyanakkor a rózsák is egészben maradjanak. Próbált ki!
Brokkoli főzelék recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagy fej brokkoli (nagyjából egy kilós)
- 1 púpos evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors (ha gyerekeknek is készíted, akkor 1 mokkáskanállal)
- 3 dl húsleves (lehet helyette víz és 2 kávéskanál házi készítésű ételízesítő vagy Vegeta Naturella)
- 1 csokor petrezselyem
- só (nem biztos, hogy kell)
Bevásárlólista
- 1 nagy fej brokkoli
- 2 dl tejszín (20 %-os)
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, őrölt fehér bors, só, hús alaplé (vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő)
Előkészítés
- A brokkoli rózsáit levágod, vízzel leöblíted, egy lábasba teszed és ráöntesz 1 dl húslevest)
- A szárak közül a fásakat eltávolítod, a többit feldarabolod és egy másik lábasba teszed. Ráöntesz 2 dl húslevest. Ebből lesz a főzelék alap.
Megjegyzések:
- A brokkoli rózsák sokkal gyorsabban megpuhulnak, mint a szárak, ezért kell külön főzni.
- Ez egy gazdaságos megoldás, hiszen így a zöldséget szinte teljes egészében felhasználod.
Brokkoli főzelék elkészítése
- A szárakat puhára főzöd. Ehhez nagyjából 20-25 perc kell.
- Közben megfőzöd a rózsákat is, amelyeknek 5 perc forralás elég. így szép zöldek fognak maradni.
- A petrezselymet felaprítod.
- A megfőtt szárakat pépesíted. Erre legalkalmasabb egy botmixer. Ha nincs, akkor átpasszírozod egy szűrőszitán.
- Rászórod a lisztet és elkevered a péppel.
- Hozzáadod a tejszínt és az egészet összekevered.
- Hozzáadod a fehér borsot és a petrezselymet.
- Felforralod. Ezzel elkészült a főzelék alap. Megkóstolod. Ha szükségesnek érzed, adhatsz még hozzá sót vagy őrölt borsot.
- Beleteszed a brokkoli rózsákat, és átmelegíted. Ezzel a főzelék el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Brokkoli szárak főzése (közben a recept szerinti munkák elvégzése): 25 perc
- Turmixolás és befejező munkák: 15 perc
Összesen: 45 perc
Tálalás
Feltét nélkül húsmentes étel.
A feltét legyen hús tartalmú (pirított csirkemáj, fasírozott, esetleg előző napokról maradt sült hús).
Képek: saját készítésű étel saját felvételei (sajnos, nem a legjobbak).
Legutóbbi hozzászólások