Flódni: az a sütemény, amelyben megtalálod a legfinomabb almás, mákos és diós töltelékeket. Ellenállhatatlan ízek, csodás élmény vár rád, ha elkészíted.
Flódni
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók
20×20 cm-e kis méretű tepsihez
Tészta – hasonló a zserbó tésztájához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 mokkás kanál só
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál tejföl
- 3 db tojás + 1 db a kenéshez
Dió töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
- 3-4 dkg mazsola
Mák töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
- 3-4 dkg mazsola
Alma töltelék:
- 1/2 kg alma
- 15 dkg kristálycukor
- 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsa (változhat)
- 1 csipet fahéj
- 1 citrom reszelt héja
Szilvalekvár töltelék:
- 3 evőkanál sűrű szilvalekvár (lehet több vagy kevesebb, annyit kenj rá, hogy befedje)
Megjegyzés:
Nagyobb tepsinél át kell számolnod a mennyiségeket. Ha szerencséd van, akkor a fenti mennyiségek kétszeresével számolhatsz.
Bevásárlólista
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 kg kristálycukor
- 1 csomag friss élesztő
- 4 db tojás
- 1 db citrom
- 25 dkg dió
- 25 dkg mák
- 0,5 kg alma
- 1 liter tej
- 10 dkg mazsola
- 1 db 300 g-os sűrű szilvalekvár
Emlékeztető: só, zsemlemorzsa, tejföl, fahéj
Előkészítés
A flódni készítése elég nagy munka, ezért jobban jársz, ha a hozzávalókat (tészta, dió-, mák-, alma-töltelék) előző nap elkészíted és egy éjszakára a hűtőbe teszed. A tésztához ez esetben akár 1/2 dkg élesztő is elég.
Tészta készítése:
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatod. Amíg ez megtörténik:
- A lisztet a sóval jól összekevered.
- Hideg vajjal elmorzsolod.
- Közepébe mélyedést készítesz. Ebbe teszed a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját és az 1 kanál tejfölt.
- Összegyúrod. Ha túl lágy lenne, lisztet, ha túl kemény, tejfölt teszel hozzá.
- A gyúrást nyújtólapon fejezed be.
- A meggyúrt tésztát fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe teszed.
A dió és mák töltelék elkészítése:
- A mazsolát beáztatod, majd kinyomkodod.
- A darált hozzávalót a kristálycukorral és a tejjel összekevered és megfőzöd.
- Belekevered a mazsolát.
- Amikor kihűlt, lefeded (hogy ki ne száradjon) és egy éjszakára a hűtőbe teszed.
Alma töltelék készítése:
- Az almát meghámozod, lapos reszelőn lereszeled.
- A cukrot és fahéjat hozzá kevered.
- Megpárolod – annyi ideig, hogy jól kenhető massza legyen belőle.
- Kihűlés után a hűtőbe teszed.
Flódni elkészítése
Tésztalapok készítése:
- A tésztát és a töltelékeket kiveszed a hűtőből és hagyod hogy szobahőfokra melegedjenek.
- A tésztát átgyúrod, majd 5 egyenlő részre osztod. Cipót formálsz belőlük.
- Három cipóból egymás után 3 lapot készítesz, (ha szüksége, a széleket levágod), villával megszurkálod és sütőpapírral bélelt sütőlapon 10-10 percig elősütöd.
- Az alsó és felső lapot elősütés nélkül (kinyújtva, megszurkálva, széleket levágva) használod fel.
Összeállítás:
Alulról felfelé, ahogy a rétegeket a tepsibe rakod. A tészta széleit kissé felnyomkodod a tepsi oldalára.
- 1 réteg: tészta
- 2. réteg: dió töltelék
- 3. réteg: tészta (elősütött)
- 4. réteg mák töltelék
- 5. réteg: tészta (elősütött – mielőtt az almát ráteszed, zsemlemorzsával megszórod)
- 6. réteg alma töltelék
- 7. réteg: tészta (elősütött)
- 8. réteg: szilvalekvár töltelék
- 9. réteg: tészta.
A tetejét felvert tojással megkened, villával megszurkálod.
Sütés:
- Előmelegített sütőben 30 – 40 percig sütöd, illetve addig, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
Elkészítési idő:
- Előkészítési idő: 40 perc
- Tészta összeállítása: 30 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 100 perc
Flódni tálalása
Ez a sütemény ünnepi étel, ezért szépen, egyenletesen (ha nem jó a szemmértéked, mérd ki) felszeletelve szép tálon van a helye:
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások