Flódni: az a sütemény, amelyben megtalálod a legfinomabb almás, mákos és diós töltelékeket. Ellenállhatatlan ízek, csodás élmény vár rád, ha elkészíted.

Flódni

Flódni

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

20×20 cm-e kis méretű tepsihez

Tészta – hasonló a zserbó tésztájához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 mokkás kanál  só
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 db tojás + 1 db a kenéshez

Dió töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 3-4 dkg mazsola

Mák töltelék:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 3-4 dkg mazsola

Alma töltelék:

  • 1/2 kg alma
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsa (változhat)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Szilvalekvár töltelék:

  • 3 evőkanál sűrű szilvalekvár (lehet több vagy kevesebb, annyit kenj rá, hogy befedje)

Megjegyzés:

Nagyobb tepsinél át kell számolnod a mennyiségeket. Ha szerencséd van, akkor a fenti mennyiségek kétszeresével számolhatsz.

Bevásárlólista

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 csomag friss élesztő
  • 4 db tojás
  • 1 db citrom
  • 25 dkg dió
  • 25 dkg mák
  • 0,5 kg alma
  • 1 liter tej
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db 300 g-os sűrű szilvalekvár

Emlékeztető: só, zsemlemorzsa, tejföl, fahéj

Előkészítés

A flódni készítése elég nagy munka, ezért jobban jársz, ha a hozzávalókat (tészta, dió-, mák-, alma-töltelék) előző nap elkészíted és egy éjszakára a hűtőbe teszed. A tésztához ez esetben akár 1/2 dkg élesztő is elég.

Tészta készítése:

  • Az élesztőt cukros tejben felfuttatod. Amíg ez megtörténik:
  • A lisztet a sóval jól összekevered.
  • Hideg vajjal elmorzsolod.
  • Közepébe mélyedést készítesz. Ebbe teszed a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját és az 1 kanál tejfölt.

    Télszta 1

    Télszta 1

  • Összegyúrod. Ha túl lágy lenne, lisztet, ha túl kemény, tejfölt teszel hozzá.
  • A gyúrást nyújtólapon fejezed be.
  • A meggyúrt tésztát fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe teszed.

    Télszta 2

    Télszta 2

A dió és mák töltelék elkészítése:

  • A mazsolát beáztatod, majd kinyomkodod.
  • A darált hozzávalót a kristálycukorral és a tejjel összekevered és megfőzöd.
  • Belekevered a mazsolát.
  • Amikor kihűlt, lefeded (hogy ki ne száradjon) és egy éjszakára a hűtőbe teszed.

Alma töltelék készítése:

  • Az almát meghámozod, lapos reszelőn lereszeled.
  • A cukrot és fahéjat hozzá kevered.
  • Megpárolod – annyi ideig, hogy jól kenhető massza legyen belőle.
  • Kihűlés után a hűtőbe teszed.

Flódni elkészítése

Tésztalapok készítése:

  1. A tésztát és a töltelékeket kiveszed a hűtőből és hagyod hogy szobahőfokra melegedjenek.
  2. A tésztát átgyúrod, majd 5 egyenlő részre osztod. Cipót formálsz belőlük.
  3. Három cipóból egymás után 3 lapot készítesz, (ha szüksége, a széleket levágod), villával megszurkálod és sütőpapírral bélelt sütőlapon 10-10 percig elősütöd.

    Elősütött lap

    Elősütött lap

  4. Az alsó és felső lapot elősütés nélkül (kinyújtva, megszurkálva, széleket levágva) használod fel.

Összeállítás:

Alulról felfelé, ahogy a rétegeket a tepsibe rakod. A tészta széleit kissé felnyomkodod a tepsi oldalára.

  • 1 réteg: tészta

    1. réteg: alsó tésztalap

    1. réteg: alsó tésztalap

  • 2. réteg: dió töltelék

    2. réteg: dió töltelék

    2. réteg: dió töltelék

  • 3. réteg: tészta (elősütött)
  • 4. réteg mák töltelék

    4. réteg: mák töltelék

    4. réteg: mák töltelék

  • 5. réteg: tészta (elősütött – mielőtt az almát ráteszed, zsemlemorzsával megszórod)
  • 6. réteg alma töltelék

    6. réteg: alma töltelék

    6. réteg: alma töltelék

  • 7. réteg: tészta (elősütött)
  • 8. réteg: szilvalekvár töltelék

    8. réteg: szilvalekvár töltelék

    8. réteg: szilvalekvár töltelék

  • 9. réteg: tészta.

A tetejét felvert tojással megkened, villával megszurkálod.

9. réteg: tojással megkent tészta

9. réteg: tojással megkent tészta

Sütés:

  • Előmelegített sütőben 30 – 40 percig sütöd, illetve addig, amíg a teteje szép aranybarna lesz.

    Flódni megsütve

    Flódni megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítési idő: 40 perc
  • Tészta összeállítása: 30 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 100 perc

Flódni tálalása

Ez a sütemény ünnepi étel, ezért szépen, egyenletesen (ha nem jó a szemmértéked, mérd ki) felszeletelve szép tálon van a helye:

Flódni tálalva 1

Flódni tálalva 1

Flódni tálalva 2

Flódni tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa