Fasírozott pogácsák krumplipürével tálalva önmagában is finom, de még jobb, ha valamilyen savanyúság vagy saláta (akár fejes vagy római saláta hagyományosan készítve) is van hozzá.

Fasírozott pogácsák krumplipürével

Fasírozott pogácsák krumplipürével

Fasírozott pogácsák krumplipürével

Hozzávalók

4 adaghoz

A fasírozotthoz:

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 1 fej közepes hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 2 – 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors ízlés szerint

A krumplipüréhez:

  • 80 dkg (8 db közepes) krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 1 – dl tej (krumpli fajtájától függően)

Bevásárlólista

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 1 fej közepes hagyma
  • 80 dkg (8 db közepes) krumpli
  • 5 dkg vaj

Emlékeztető: tej, só, bors, zsemlemorzsa, fokhagyma, tej, sertés vagy baromfizsír

Előkészítés

  • Ha egészben vetted a húst, megdarálod.
  • A hagymát és a fokhagymát apróra vágod. A hagymát a zsíron megpárolod, kissé megpirítod. Az utolsó percben a fokhagymát is hozzáadod. Az így előkészített hagymával a fasírozott sokkal finomabb lesz, mintha csak nyersen tennéd a húshoz.
  • A krumplit lehámozod, kockákra darabolod. Lábosba teszed és annyi vizet adsz hozzá, hogy éppen ellepje. (Ha ezt nem teszed meg, megbarnulhat.)

Elkészítés

A képek 2 személyre készült, kis adag ételt ábrázolnak.

  1. A hagymát a darált húshoz adod, megsózod, megborsozod.

    Darált hús és fűszerek

    Darált hús és fűszerek

  2. A zsemléket felszeleteled, vízbe áztatod és azonnal kinyomkodod. (Ha elázik, nehezen tudod kezelni.) A húshoz teszed.
  3. 1 egész tojást adsz még hozzá.

    Zsemle és tojás hozzáadva

    Zsemle és tojás hozzáadva

  4. Az így előkészített hozzávalókat összedolgozod.
  5. A tálban – amelyikben készítetted – elsimítod.
  6. A krumplit felteszed főni sós vízben.

    Krumplli főzése

    Krumplli főzése

  7. A hús masszát felosztod 6 részre. Egy-egy részből két fasírozott gombócot készíted, majd a tenyereddel ellapítod.

    Fasírozott alap

    Fasírozott alap

  8. Minden fasírozott pogácsát megforgatod a zsemlemorzsában, a széleken megforgatod.

    Fasírozott pogácsák

    Fasírozott pogácsák

  9. Összesen 12 db fasírozott pogácsát fogsz így készíteni.
  10. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítasz. Kisütöd benne a fasírozott felét. Amikor az egyik oldal már szép aranybarna, megfordítod és a mások oldalt is megsütöd. Kiszeded rácsra, vagy dupla papírtörlővel bélelt tálba.  Ugyanígy megsütöd a fasírozottak második adagját is.

    Fasírozott sütése

    Fasírozott sütése

  11. Mire ezzel készen vagy, a krumpli is megfő. Leöntöd róla a vizet.
  12. Hozzáadod a vajat, ha szükséges, tovább sózhatod.
  13. Krumplitörővel összetöröd.
  14. Annyi melegített tejet adsz hozzá, hogy a krumplitörővel habosra tudd felverni. Ezzel a krumplipüré is elkészült.

    Krumplipüré készítése

    Krumplipüré készítése

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Fasírozott pogácsák készítése, krumpli főzése:  20 perc
  • Fasírozott sütése, krumplipüré készítése: 20 perc

Összesen: 60 perc

Fasírozott pogácsák krumplipürével – tálalás

A krumplipürét a tányérokra teszed, elsimítod, a fasírozottakat a tetejére teszed, zöld petrezselyemmel díszítheted.

Fasírozott pogácsák krumplipürével tálalva 1

Fasírozott pogácsák krumplipürével tálalva 1

Fasírozott pogácsák krumplipürével tálalva 2

Fasírozott pogácsák krumplipürével tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa