Zöldséges rétes: tölteléke különféle párolt zöldségekből és fűszerekből áll. A töltelék akár előző nap is elkészíthető, így réteslap használatával gyorsan és frissen tálalható előételként vagy köretként.

Zöldséges rétes előétel

Zöldséges rétes

Az ételt a Főmenü c. TV műsor ihlette.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

1 rúd réteshez

  • 1 db póré hagyma
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes zeller
  • 1 db cukkini
  • 2 evőkanál libazsír (vagy olvasztott vaj)
  • 4 db réteslap
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, frissen őrölt bors

Bevásárlólista

  • 1 db póré hagyma
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes zeller
  • 1 db cukkini
  • 4 db réteslap

Emlékeztető: libazsír, zsemlemorzsa, só, frissen őrölt bors

Megjegyzések:

  • Az aprítás után lemértem a zöldségeket, a krumpli kivételével mindegyiknek a súlya 15 dkg körül volt, a krumpli pedig 20 dkg-ra sikerült. Ez támpontot adhat neked arra, hogyan gondolkodj, ha több rúd rétest szeretnél készíteni.
  • A képen látható 3 rúdból csak egy rúd a zöldséges (ki akartam próbálni, milyen), a másik kettőnek más volt a tölteléke. Ez úgy jött össze, hogy 2 csomag réteslapot vásároltam, amelyekben egyenként 6-6 lap volt. A kettőben együtt 12 lap, és ez 3 rúd rétes készítéséhez elegendő.

Előkészítés

  • A póréhagyma legfelső, sötétzöld szárrészét eltávolítod. Alsó, fehér részét karikára, a felső, világos zöld részét szálasra vágod

    Karikákra és csíkokra vágott póréhagyma

    Karikákra és csíkokra vágott póréhagyma

  • A cukkinit vékony csíkokra szeleteled.

    Csíkokra szeletelt cukkini

    Csíkokra szeletelt cukkini

  • A zellert, sárgarépát és krumplit lereszeled. (A krumpli maradjon utoljára, mert könnyen megbarnul. Akár a hagyma párolása közben is lereszelheted.)
    Reszelt zeller

    Reszelt zeller

    Reszelt sárgarépa

    Reszelt sárgarépa

    Reszelt krumpli

    Reszelt krumpli

Zöldséges rétes készítése

Töltelék készítése:

  1. Egy serpenyőben 1 kanál forró zsiradékon elkezded párolni a póréhagymát. (Ez párolódik leglassabban.)

    Póréhagyma pirítása

    Póréhagyma pirítása

  2. Utána, rövid idők kihagyásával hozzáadod a krumplit, a sárgarépát, a zellert, végül pedig a cukkinit, amely csak igen rövid párolási időt igényel.
    Krumpli hozzáadva

    Krumpli hozzáadva

    Sárgarépával tovább párolva

    Sárgarépával tovább párolva

    Zellerrel és cukkinival

    Zellerrel és cukkinival

  3. Ízesíted sóval, frissen őrölt borssal.
  4. Ezzel a töltelék el is készült.

    Zöldség-töltelék készen

    Zöldség-töltelék készen

Összeállítás:

  1. Benedvesített konyharuhára teríted a 4 db réteslapot, a lapok között forró zsírral (vagy olvasztott vajjal) belocsolod. Praktika: a lapok néha könnyen töredeznek. Ezért jó megoldás, amit a Főmenűben láttam, hogy minden második lap 90 fokkal elfordítva kerül a következőre.
  2. A bezsírozott réteslapokat a széltől kb. 10 cm-re megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kerül a zöldséges töltelék, majd ismét 1 evőkanál zsemlemorzsa. (Ez felszívja az esetleges folyadék-tartalmat.)

    Zöldséges rétes töltése

    Zöldséges rétes töltése

  3. Ezután a konyharuha segítségével felhengergeted a rétest, és sütőpapírral kibélelt (vagy zsírozott, lisztezett) sütőlapra teszed.

Sütés:

  1. 170 – 180 fokon, kb. fél óráig, amíg a teteje szép világos barna lesz.
  2. Amikor kissé kihűlt, szeletelheted.

    Zöldséges rétes megsütve

    Zöldséges rétes megsütve

Elkészítési idő:

  • Zöldségek felaprítása: 20 perc
  • Rétes összeállítása (1 rúd): 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 60 perc

Zöldséges rétes tálalása

Tálalhatod (frissen) előételként vagy húsétel mellé köretként. Ha előételként tálalod, süthetsz mellé kolbászkarikákat, zöldségeket, vagy nyers zöldségekkel is tálalhatod.

Zöldséges rétes előétel

Zöldséges rétes előétel 2

 

Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa