Zöldséges rétes: tölteléke különféle párolt zöldségekből és fűszerekből áll. A töltelék akár előző nap is elkészíthető, így réteslap használatával gyorsan és frissen tálalható előételként vagy köretként.
Zöldséges rétes
Az ételt a Főmenü c. TV műsor ihlette.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
1 rúd réteshez
- 1 db póré hagyma
- 2 db közepes krumpli
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes zeller
- 1 db cukkini
- 2 evőkanál libazsír (vagy olvasztott vaj)
- 4 db réteslap
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só, frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 1 db póré hagyma
- 2 db közepes krumpli
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db közepes zeller
- 1 db cukkini
- 4 db réteslap
Emlékeztető: libazsír, zsemlemorzsa, só, frissen őrölt bors
Megjegyzések:
- Az aprítás után lemértem a zöldségeket, a krumpli kivételével mindegyiknek a súlya 15 dkg körül volt, a krumpli pedig 20 dkg-ra sikerült. Ez támpontot adhat neked arra, hogyan gondolkodj, ha több rúd rétest szeretnél készíteni.
- A képen látható 3 rúdból csak egy rúd a zöldséges (ki akartam próbálni, milyen), a másik kettőnek más volt a tölteléke. Ez úgy jött össze, hogy 2 csomag réteslapot vásároltam, amelyekben egyenként 6-6 lap volt. A kettőben együtt 12 lap, és ez 3 rúd rétes készítéséhez elegendő.
Előkészítés
- A póréhagyma legfelső, sötétzöld szárrészét eltávolítod. Alsó, fehér részét karikára, a felső, világos zöld részét szálasra vágod
- A cukkinit vékony csíkokra szeleteled.
- A zellert, sárgarépát és krumplit lereszeled. (A krumpli maradjon utoljára, mert könnyen megbarnul. Akár a hagyma párolása közben is lereszelheted.)
Zöldséges rétes készítése
Töltelék készítése:
- Egy serpenyőben 1 kanál forró zsiradékon elkezded párolni a póréhagymát. (Ez párolódik leglassabban.)
- Utána, rövid idők kihagyásával hozzáadod a krumplit, a sárgarépát, a zellert, végül pedig a cukkinit, amely csak igen rövid párolási időt igényel.
- Ízesíted sóval, frissen őrölt borssal.
- Ezzel a töltelék el is készült.
Összeállítás:
- Benedvesített konyharuhára teríted a 4 db réteslapot, a lapok között forró zsírral (vagy olvasztott vajjal) belocsolod. Praktika: a lapok néha könnyen töredeznek. Ezért jó megoldás, amit a Főmenűben láttam, hogy minden második lap 90 fokkal elfordítva kerül a következőre.
- A bezsírozott réteslapokat a széltől kb. 10 cm-re megszórod 1 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kerül a zöldséges töltelék, majd ismét 1 evőkanál zsemlemorzsa. (Ez felszívja az esetleges folyadék-tartalmat.)
- Ezután a konyharuha segítségével felhengergeted a rétest, és sütőpapírral kibélelt (vagy zsírozott, lisztezett) sütőlapra teszed.
Sütés:
- 170 – 180 fokon, kb. fél óráig, amíg a teteje szép világos barna lesz.
- Amikor kissé kihűlt, szeletelheted.
Elkészítési idő:
- Zöldségek felaprítása: 20 perc
- Rétes összeállítása (1 rúd): 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 60 perc
Zöldséges rétes tálalása
Tálalhatod (frissen) előételként vagy húsétel mellé köretként. Ha előételként tálalod, süthetsz mellé kolbászkarikákat, zöldségeket, vagy nyers zöldségekkel is tálalhatod.
Étel, recept és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások