Töltött gombafejek: szép, nagyméretű termesztett gombafejekből a húsokéhoz hasonló töltelékkel megtöltve mutatós főétel vagy meleg előétel készíthető. 

Töltött gombafejek

Töltött gombafejek

Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 16 db nagy gomba (gazdaságos megoldás: a szárakat felaprítva visszatöltöd a gombákba).
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg szalonna
  • 2 – 3 szelet vékony hosszú szelet húsos szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 lapos kiskanál őrölt bors

Bevásárlólista

  • 16 db nagy gomba (gazdaságos megoldás: a szárakat felaprítva visszatöltöd a gombákba).
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 5 dkg szalonna
  • 2 – 3 szelet vékony hosszú szelet húsos szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: őrölt fekete bors, só

Megjegyzés:

Ha előételnek készíted, fele mennyiségekkel számolj! (A képeken előételként készült.)

Előkészítés

  • A gombák szárát kiveszed és megtisztítod (az aljáról levágod a homokos-földes részeket).
  • Megmosod a fejeket és a szárakat is (nem áztatod vízbe, mert nagyon sok vizet képes felvenni).
  • A szárakat, a petrezselyem zöldet (néhány szál kivételével) és a hagymát felaprítod.
  • A szalonnát kockákra vágod.
  • A húsos szalonnát 2 – 3 cm-es darabokra vágod.
  • A zsemléket felszeleteled és egy-két percre vízbe áztatod, majd kiveszed és kinyomkodod.

Megjegyzések:

  • A képeken 3 főre készült képeket látsz, a recept viszont 4 főre szól, fejenként 4 – 4 töltött gombafejjel. Ha úgy gondolod, 3 – 3 fej is elég lesz, készíts 12 darabot és a mennyiségeket számítsd át. (Az sem baj, ha marad töltelék, mert a gomba mellett külön is megsütheted.
  • A zsemlét sokan tejbe áztatják. Szerintem ez fölösleges, mert mi lesz utána a tejjel (gazdaságossági szempont) ?

A töltött gombafejek elkészítése

A töltelék elkészítése:

  1. A szalonnát egy edényben kiolvasztod. A pörcöket félrehúzod és a kiolvadt zsírban megdinszteled a hagymát.
    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Hozzáadod a gombát. Levet fog ereszteni, ezt a levet elpárolod, mert különben nagyon folyós lesz a töltelék.

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  3. Hozzáadod a kinyomkodott zsemlét, a petrezselymet, megsózod, megborsozod.

    Zsemle és fűszerek hozzáadása

    Zsemle és fűszerek hozzáadása

  4. Jól összekevered. Tovább párolod, amíg a töltelék elválik az edény oldalától.
  5. Hozzáadod a tojást. Ne főzd tovább, mert rántotta szerűvé válik a töltelékben. Ha folyékony marad, sülés közben szilárdul meg és összetartja a tölteléket.
    Tojás hozzáadása

    Tojás hozzáadása

  6. A sütőt bekapcsolod 170 fokra, előmelegíted.

 

A gombák megtöltése, sütése:

  1. A tölteléket elsimítás után bejelölve annyi részre osztod, ahány gombafej van. Ha a töltésnél kiderül, hogy marad belőle, nem baj, külön megsütheted (sokan szeretik).
  2. Megtöltöd a gombákat, sütőtálba vagy tepsibe rakod egymás mellé, hogy sülés közben ne dőljenek el. Kevés vizet öntesz a sütő edény aljára. (Ha éppen van otthon kisebb maradék sajtod, megszórhatod reszelt sajttal, de anélkül is finom lesz).

    Gomba megtöltve 1

    Gomba megtöltve 1

  3. A tetejére összecsavart húsos szalonna darabokat teszel.

    Gomba megtöltve 2

    Gomba megtöltve 2

  4. Megsütöd, hozzávetőlegesen 25 perc alatt – alsó-felső sütéssel.

    Töltött gomba megsütve

    Töltött gomba megsütve

Megjegyzés:

Az előkészítést vagy annak egy részét, akár a gombák megtöltését is előző nap is elvégezheted. Ha így teszel, takard le a sütőtálat follpack fóliával.

Elkészítési idő:

  • Gomba tisztítása, egyéb hozzávalók feldarabolása: 20 perc
  • Töltelék elkészítése: 20 perc
  • Gombák töltése: 10 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)

Felhasználás, tálalás

Tálalhatod zöldségekkel, vagy készíthetsz hozzá salátát vagy akár krumplipürét is.

Töltött gombafejek tálalása

Töltött gombafejek tálalása

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.