Töltött gombafejek: szép, nagyméretű termesztett gombafejekből a húsokéhoz hasonló töltelékkel megtöltve mutatós főétel vagy meleg előétel készíthető.
Töltött gombafejek
Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 16 db nagy gomba (gazdaságos megoldás: a szárakat felaprítva visszatöltöd a gombákba).
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 5 dkg szalonna
- 2 – 3 szelet vékony hosszú szelet húsos szalonna
- 1 közepes fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 lapos kiskanál őrölt bors
- só
Bevásárlólista
- 16 db nagy gomba (gazdaságos megoldás: a szárakat felaprítva visszatöltöd a gombákba).
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 5 dkg szalonna
- 2 – 3 szelet vékony hosszú szelet húsos szalonna
- 1 közepes fej hagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: őrölt fekete bors, só
Megjegyzés:
Ha előételnek készíted, fele mennyiségekkel számolj! (A képeken előételként készült.)
Előkészítés
- A gombák szárát kiveszed és megtisztítod (az aljáról levágod a homokos-földes részeket).
- Megmosod a fejeket és a szárakat is (nem áztatod vízbe, mert nagyon sok vizet képes felvenni).
- A szárakat, a petrezselyem zöldet (néhány szál kivételével) és a hagymát felaprítod.
- A szalonnát kockákra vágod.
- A húsos szalonnát 2 – 3 cm-es darabokra vágod.
- A zsemléket felszeleteled és egy-két percre vízbe áztatod, majd kiveszed és kinyomkodod.
Megjegyzések:
- A képeken 3 főre készült képeket látsz, a recept viszont 4 főre szól, fejenként 4 – 4 töltött gombafejjel. Ha úgy gondolod, 3 – 3 fej is elég lesz, készíts 12 darabot és a mennyiségeket számítsd át. (Az sem baj, ha marad töltelék, mert a gomba mellett külön is megsütheted.
- A zsemlét sokan tejbe áztatják. Szerintem ez fölösleges, mert mi lesz utána a tejjel (gazdaságossági szempont) ?
A töltött gombafejek elkészítése
A töltelék elkészítése:
- A szalonnát egy edényben kiolvasztod. A pörcöket félrehúzod és a kiolvadt zsírban megdinszteled a hagymát.
Szalonna kiolvasztása
Hagyma párolása
- Hozzáadod a gombát. Levet fog ereszteni, ezt a levet elpárolod, mert különben nagyon folyós lesz a töltelék.
Gomba hozzáadása
- Hozzáadod a kinyomkodott zsemlét, a petrezselymet, megsózod, megborsozod.
Zsemle és fűszerek hozzáadása
- Jól összekevered. Tovább párolod, amíg a töltelék elválik az edény oldalától.
- Hozzáadod a tojást. Ne főzd tovább, mert rántotta szerűvé válik a töltelékben. Ha folyékony marad, sülés közben szilárdul meg és összetartja a tölteléket.
Tojás hozzáadása
- A sütőt bekapcsolod 170 fokra, előmelegíted.
A gombák megtöltése, sütése:
- A tölteléket elsimítás után bejelölve annyi részre osztod, ahány gombafej van. Ha a töltésnél kiderül, hogy marad belőle, nem baj, külön megsütheted (sokan szeretik).
- Megtöltöd a gombákat, sütőtálba vagy tepsibe rakod egymás mellé, hogy sülés közben ne dőljenek el. Kevés vizet öntesz a sütő edény aljára. (Ha éppen van otthon kisebb maradék sajtod, megszórhatod reszelt sajttal, de anélkül is finom lesz).
Gomba megtöltve 1
- A tetejére összecsavart húsos szalonna darabokat teszel.
Gomba megtöltve 2
- Megsütöd, hozzávetőlegesen 25 perc alatt – alsó-felső sütéssel.
Töltött gomba megsütve
Megjegyzés:
Az előkészítést vagy annak egy részét, akár a gombák megtöltését is előző nap is elvégezheted. Ha így teszel, takard le a sütőtálat follpack fóliával.
Elkészítési idő:
- Gomba tisztítása, egyéb hozzávalók feldarabolása: 20 perc
- Töltelék elkészítése: 20 perc
- Gombák töltése: 10 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 75 perc (ebből munka: 50 perc)
Felhasználás, tálalás
Tálalhatod zöldségekkel, vagy készíthetsz hozzá salátát vagy akár krumplipürét is.
Töltött gombafejek tálalása
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások