Rántott sajt: kiváló előétel, vagy akár könnyű, gyors ebéd vagy vacsora. Készítése egyszerűnek látszik, van néhány dolog, amire figyelned kell.

Rántott sajt

Rántott sajt recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 szelet kb. 1 – 1,5 cm vastag félkemény, rántani való sajt előételként, 8 szelet főételként

    Sajt szeletek

    Sajt szeletek

  • 1 dl tej
  • 4 teáskanál liszt
  • 2 db tojás
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • a sütéshez 8 dl napraforgó olaj

Bevásárlólista (főételhez)

  • 8 szelet kb. 1 – 1,5 cm vastag rántani való sajt
  • 2 db tojás
  • 1 liter napraforgó olaj

Emlékeztető: tej, liszt, zsemlemorzsa

Megjegyzések:

  • A panírozó anyagok mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, előfordulhat, hogy kicsit több vagy kicsit kevesebb szükséges.
  • A tej elég szokatlan hozzávaló a panírozásnál. Azért van rá szükség, hogy a liszt könnyebben és jobban tapadjon a sajt szeletekre.
  • Ha előételként tálalod és tartalmas a főfogás, személyenként 1 szelet is elég

Rántott sajt elkészítése

Panírozás:

  1. Ne használj villát, ezt a munkát kézzel végezd.
  2. Készítsd elő a panírozó anyagokat egy-egy tányérban vagy alkalmas méretű tálban.
  3. A tojásokat verd fel villával.
  4. A sajt szeleteket először merítsd a tejbe és forgasd meg benne, hogy mindenhol legyen a felületen.

    Mártás tejbe

    Mártás tejbe

  5. Ezután forgasd meg a lisztben.

    Forgatás lisztben

    Forgatás lisztben

  6. Merítsd a tojásba és figyelj rá, hogy a tojás mindenhol fedje be a lisztet. Ezt mindkét oldalon ellenőrizd le, mert könnyen előfordul, hogy alul maradnak hiányos részek.

    Mártás felvert tojásba

    Mártás felvert tojásba

  7. Forgasd meg zsemlemorzsában.
  8. Kezd el melegíteni az olajat egy akkora edényben, amekkorában 4 szelet sajt elfér úgy, hogy nem érnek egymáshoz.
  9. Ezt követően ismételd meg a tojásban és zsemlemorzsában történő forgatást. Ezzel a panírozás befejeződött.
    Forgatás zsemlemorzsában

    Forgatás zsemlemorzsában

    Panírozott sajt

    Panírozott sajt

Sütés:

  1. Az olaj legyen forró a serpenyőben, hogy a panír gyorsan süljön és piruljon. Közben belül a sajt megolvad. Ha nem sül meg elég gyorsan a panír, a sajt könnyen kifolyhat belőle. Ugyanezen ok miatt használj lyukas lapátot vagy fogót.
  2. Amikor a panír egyik fele megpirult (ezt úgy láthatod, hogy a sajtszeleteket lapáttal egy kicsit megemeled), óvatosan fordítsd meg és süsd szép világos barnára a másik oldalt is.
  3. Amikor mindkét oldal megsült, a lapáttal emeld ki egy dupla papírtörlővel bélelt tálra. A papír a fölösleges olajat leszívja.

Megjegyzés:

Sajnos, a fenti néhány kép valahogy kimaradt, mert vendégeim voltak, és elég sokfelé kellett figyelnem.

Elkészítési idő:

  • Panírok előkészítése: 5 perc
  • Panírozás: 15 perc
  • Sütés, lecsepegtetés: 10 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

Melegen tálald.

Adhatsz hozzá:

Rántott sajt tálalva 1

Rántott sajt tálalva 1

Rántott sajt tálalva 2

Rántott sajt tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei