Egyszerű töltött krumpli: a kivájt krumpliba többféle tölteléket tehetsz. Darált húsból vagy akár levesben főtt húsból is elkészítheted. Ez utóbb az étel költségét lényegesen csökkenti.
Egyszerű töltött krumpli
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 8 db nagyobb krumpli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db babérlevél
- 2 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- só
A töltelékhez:
- 40 dkg főtt sertés hús (vagy 40 dkg darált sertés lapocka)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 teáskanál sertészsír
- 1 evőkanál piros fűszerpaprika
- 1 mokkás kanál darált kömény
- 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 2 – 4 dkg reszelt sajt
- só
Megjegyzés:
Orja leves készítésénél az orja csontokról leszedett húsból fűszerekkel nagyon jó ízű töltelék készíthető. Ez az étel árát jelentősen lecsökkenti.
Bevásárlólista
- 40 dkg darált sertés lapocka (ha nem főtt húsból készül)
- 8 db nagyobb krumpli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej hagyma
- 1 db tojás
Emlékeztető: só, babérlevél, sertészsír, piros fűszerpaprika, őrölt kömény, zsemlemorzsa
Előkészítés
- A főtt sertéshúst (ha abból készíted a tölteléket) felaprítod.
- A hagymát apróra vágod.
- A petrezselyem egy részét is felaprítod.
- A krumplikra talpat vágsz és karalábé vájó segítségével a belsejét eltávolítod.
Egyszerű töltött krumpli készítse
- Minden krumplit (a kivájtat is és a darabokat is egy lábosba teszed. Annyi vizet teszel rá, hogy a krumplit ellepje. Beledobod összekötve a petrezselyem szárat, a lepotyogott leveleket és egy babérlevelet is. Megsózod.
- Felteszed főni.
- Közben elkészíted a tölteléket. A hagymát megpirítod-párolod, ráteszed a húst, majd a fűszereket és puhára párolod. A töltelék készítéséről részletesebben itt olvashatsz.
- Amikor a krumplik megfőttek, kiszeded a főzővízből. Kivajazott sütőtálba teszed.
- Megtöltöd a krumplikat. Tetejét megszórod reszelt sajttal.
- és sütőben átsütöd. Ha a krumpli rendesen megfőtt, akkor kb. 20 percre lesz szükséged.
- Amíg a krumpli sül, a darabos krumpliból a vajjal és tejjel krumplipürét készítesz. (A vaj és tej mennyiségét szükség szerint változtathatod.)
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Krumpli főzése, közben töltelék készítése: 20 perc
- Krumpli töltése és sütése (közben krumplipüré készítése): 30 perc
- Tálalás: 10 perc
Összesen: 80 perc
Egyszerű töltött krumpli tálalása
A tányérokra tálalod a krumplipürét. Mellé teszed a töltött krumplikat. Petrezselyemmel díszítheted.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások