Egyszerű töltött krumpli: a kivájt krumpliba többféle tölteléket tehetsz. Darált húsból vagy akár levesben főtt húsból is elkészítheted. Ez utóbb az étel költségét lényegesen csökkenti.

Egyszerű töltött krumpli pürével

Egyszerű töltött krumpli

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 db nagyobb krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl tej

A töltelékhez:

  • 40 dkg főtt sertés hús (vagy 40 dkg darált sertés lapocka)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 teáskanál sertészsír
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 mokkás kanál darált kömény
  • 3 – 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 2 – 4 dkg reszelt sajt

Megjegyzés:

Orja leves készítésénél az orja csontokról leszedett húsból fűszerekkel nagyon jó ízű töltelék készíthető. Ez az étel árát jelentősen lecsökkenti.

Bevásárlólista

  • 40 dkg darált sertés lapocka (ha nem főtt húsból készül)
  • 8 db nagyobb krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db tojás

Emlékeztető: só, babérlevél, sertészsír, piros fűszerpaprika, őrölt kömény, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • A főtt sertéshúst (ha abból készíted a tölteléket) felaprítod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A petrezselyem egy részét is felaprítod.
  • A krumplikra talpat vágsz és karalábé vájó segítségével a belsejét eltávolítod.

    Kivájt krumplik

    Kivájt krumplik

Egyszerű töltött krumpli készítse

  1. Minden krumplit (a kivájtat is és a darabokat is egy lábosba teszed. Annyi vizet teszel rá, hogy a krumplit ellepje. Beledobod összekötve a petrezselyem szárat, a lepotyogott leveleket és egy babérlevelet is. Megsózod.

    Krumplik főzése

    Krumplik főzése

  2. Felteszed főni.
  3. Közben elkészíted a tölteléket. A hagymát megpirítod-párolod, ráteszed a húst, majd a fűszereket és puhára párolod. A töltelék készítéséről részletesebben itt olvashatsz.

    Pörkölt alapú töltelék

    Pörkölt alapú töltelék

  4. Amikor a krumplik megfőttek, kiszeded a főzővízből. Kivajazott sütőtálba teszed.

    Krumplik töltés előtt

    Krumplik töltés előtt

  5. Megtöltöd a krumplikat. Tetejét megszórod reszelt sajttal.

    Krumplik megtöltve sütés előtt

    Krumplik megtöltve sütés előtt

  6. és sütőben átsütöd. Ha a krumpli rendesen megfőtt, akkor kb. 20 percre lesz szükséged.

    Sütés után

    Sütés után

  7. Amíg a krumpli sül, a darabos krumpliból a vajjal és tejjel krumplipürét készítesz. (A vaj és tej mennyiségét szükség szerint változtathatod.)

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Krumpli főzése, közben töltelék készítése: 20 perc
  • Krumpli töltése és sütése (közben krumplipüré készítése): 30 perc
  • Tálalás: 10 perc

Összesen: 80 perc

Egyszerű töltött krumpli tálalása

A tányérokra tálalod a krumplipürét. Mellé teszed a töltött krumplikat. Petrezselyemmel díszítheted.

Egyszerű töltött krumpli pürével tálalva 1

Egyszerű töltött krumpli pürével tálalva 1

Egyszerű töltött krumpli pürével tálalva 2

Egyszerű töltött krumpli pürével tálalva 2

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa