Diós lekváros piskótatekercs: dió nélkül is finom, de kevés dióval megbolondítható, és így még finomabb lesz. Próbáld ki!
Diós lekváros piskótatekercs
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
(mérleg nélkül)
A piskótához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
- 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
- néhány csepp citrom (helyette használhatsz 12 csipet sót)
- 2 evőkanál porcukor a tálaláskor történő szóráshoz.
A töltéshez:
- 2 bögre (kb. 2 dl-es) baracklekvár – más, hasonló lekvárt is használhatsz
- 1 marék dió
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 1 db citrom
- 10 dkg dió (ha nincs otthon)
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, baracklekvár
Előkészítés
- A diót megdarálod.
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod. A fehérjét egy nagyobb tálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele (könnyebben felverődik a hab).
- A baracklekvárt főzéssel besűríted annyira, hogy még jól kenhető legyen, de ne legyen nagyon folyékony, mert akkor kifolyik a piskótából. Ha eleve sűrű, akkor ez a művelet nem szükséges. Hozzákevered a darált diót.
- A tepsit (amiben sütöttem 23×34 cm, kb. 8 dm2-es) sütőpapírral kibéleled.
Megjegyzés: ennél kisebb tepsibe ne tedd, mert nagyon vastag lesz a tészta. Nagyobb tepsit használhatsz, akkor a tészta vékonyabb lesz, ami nem baj, de valamivel több töltelék kell majd.
Diós lekváros piskótatekercs készítése
- A tojásfehérjét kézi habverővel vagy háztartási keverőgéppel kemény habbá vered. Amikor már habos, akkor részletekben hozzáadod a cukrot és addig vered, amíg kemény hab lesz belőle.
- Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.
- Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
- Beleteszed a sütőpapírral kibélelt tepsibe és egyenletesen elsimítod a piskóta tésztát.
- 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
- Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 – 25 perc körül lesz.
- Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.
- A sütőpapírt leszeded.
- Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.
- A kihűlt piskótát szétnyitod.
- A diós baracklekvárral megkened.
- Összecsavarod és készen is van. Fogyasztásig jó a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később follpackban, alufóliában hűtőszekrényben tárolhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 15 perc
- Piskótatészta készítése: 10 perc
- Sütés: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Töltés: 5 perc
Összesen: 80 perc
Diós lekváros piskótatekercs tálalása
Fogyasztás előtt szeleteld fel. Rakd fel tálra, vagy tedd kis tányérokra. Kevés porcukrot is szórhatsz rá, de ez nem okvetlenül szükséges. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.
Sütemény és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások