Diós lekváros piskótatekercs: dió nélkül is finom, de kevés dióval megbolondítható, és így még finomabb lesz. Próbáld ki!

Diós lekváros piskótatekercs

Diós lekváros piskótatekercs

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

(mérleg nélkül)

A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
  • 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
  • néhány csepp citrom (helyette használhatsz 12 csipet sót)
  • 2 evőkanál porcukor a tálaláskor történő szóráshoz.

A töltéshez:

  • 2 bögre (kb. 2 dl-es) baracklekvár – más, hasonló lekvárt is használhatsz
  • 1 marék dió

Bevásárlólista

  • 5 db tojás
  • 1 db citrom
  • 10 dkg dió (ha nincs otthon)

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, baracklekvár

Előkészítés

  • A diót megdarálod.
  • A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod. A fehérjét egy nagyobb tálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele (könnyebben felverődik a hab).
  • A baracklekvárt főzéssel besűríted annyira, hogy még jól kenhető legyen, de ne legyen nagyon folyékony, mert akkor kifolyik a piskótából. Ha eleve sűrű, akkor ez a művelet nem szükséges. Hozzákevered a darált diót.
    Baracklekvár besűrítése

    Baracklekvár besűrítése

    Dió hozzáadása

    Dió hozzáadása

  • A tepsit (amiben sütöttem 23×34 cm, kb. 8 dm2-es) sütőpapírral kibéleled.

Megjegyzés: ennél kisebb tepsibe ne tedd, mert nagyon vastag lesz a tészta. Nagyobb tepsit használhatsz, akkor a tészta vékonyabb lesz, ami nem baj, de valamivel több töltelék kell majd.

Diós lekváros piskótatekercs készítése

  1. A tojásfehérjét kézi habverővel vagy háztartási keverőgéppel kemény habbá vered. Amikor már habos, akkor részletekben hozzáadod a cukrot és addig vered, amíg kemény hab lesz belőle.
  2. Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.

    Piskótatészta készítés

    Piskótatészta készítés

  3. Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.

    Piskótatészta

    Piskótatészta

  4. Beleteszed a sütőpapírral kibélelt tepsibe és egyenletesen elsimítod a piskóta tésztát.

    Piskótatészta sütés előtt

    Piskótatészta sütés előtt

  5. 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
  6. Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 – 25 perc körül lesz.

    Piskótatészta sütés után

    Piskótatészta sütés után

  7. Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.
  8. A sütőpapírt leszeded.
  9. Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.

    Felcsavarva

    Felcsavarva

  10. A kihűlt piskótát szétnyitod.

    Piskóta töltése 1

    Piskóta töltése 1

  11. A diós baracklekvárral megkened.

    Piskóta töltése 2

    Piskóta töltése 2

  12. Összecsavarod és készen is van. Fogyasztásig jó a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később follpackban, alufóliában hűtőszekrényben tárolhatod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Piskótatészta készítése: 10 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Töltés: 5 perc

Összesen: 80 perc

Diós lekváros piskótatekercs tálalása

Fogyasztás előtt szeleteld fel. Rakd fel tálra, vagy tedd kis tányérokra. Kevés porcukrot is szórhatsz rá, de ez nem okvetlenül szükséges. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.

Diós lekváros piskótatekercs tálalva 1

Diós lekváros piskótatekercs tálalva 1

Diós lekváros piskótatekercs tálalva 2

Diós lekváros piskótatekercs tálalva 2

 

Sütemény és képek: Pap Zsuzsa