Cukkini spagetti bolognai mártással: ha van kész bolognai mártásod (pl. a fagyasztóban, negyed órán belül karcsúsító étel kerülhet az asztalra.

Cukkini spagetti bolognai mártással

Cukkini spagetti bolognai mártással

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 1 db 20 – 25 cm-es fiatal cukkini

    Cukkini

    Cukkini

  • 20 dkg darált húsból készült bolognai mártás
  • 4 dkg reszelni való sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán

Bevásárlólista

  • 1 db 20 – 25 cm-es fiatal cukkini
  • 4 dkg reszelni való sajt
  • 2 dkg (illetve kiszereléstől függő) reszelt parmezán

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

  • Szükséged van még egy olyan kis készülékre, amely alkalmas a cukkini spagetti készítésére. Ebből többféle létezik, a legolcsóbbak néhány ezer forintba kerülnek. Ezek alkalmasak más zöldségekből (pl. sárgarépából való spagetti készítésére. Az így formázott zöldségek salátákban is nagyon jól mutatnak. (Az interneten rákeresve sokféle típus található.)
  • Ha négy adagot készítenél, vedd mindennek a kétszeresét. A készítési idő ez esetben megnő, mivel kétszer annyi spagettit kell készíteni. Hogy mennyivel, az függ a spagetti készítő készülék típusától.
  • Ha a bolognai mártást frissen készíted, az étel készítési ideje jelentősen megnő, mivel egy jó bolognai mártás készítéséhez akár 2 óra is szükséges (ezért érdemes belőle több adagot készíteni és a fagyasztóban tárolni).

Előkészítés

  • A bolognai mártást előző nap átteszed a fagyasztóból a hűtőbe.
  • A sajtot lereszeled.

    Reszelt sajt

    Reszelt sajt

Cukkini spagetti bolognai mártással – elkészítés

  1. Egy közepes, vagy 4 adag esetén egy nagyobb lábosban felteszel vizet melegedni. Sót teszel a vízhez.
  2. A bolognai mártást egy megfelelő méretű, kisebb lábosba teszed. Elkezded melegíteni.

    Bolognai mártás

    Bolognai mártás

  3. A cukkinit meghámozod, majd a spirálozó készülékkel spagettivé formázod.
    Cukkini spagetti és készítő eszköz

    Cukkini spagetti és készítő eszköz

    Blansírozott cukkini spagetti

    Blansírozott cukkini spagetti

  4. A  zöldséget a már forrásban levő vízben egy percig főzöd (blansírozod). – Ne tovább, mert túlpuhul és széttörik.
    Cukkini blansírozása 1

    Cukkini blansírozása 1

    Cukkini blansírozása 2

    Cukkini blansírozása 2

A főzővízből kiszeded, lecsepegteted és azonnal tálalod.

Elkészítési idő:

  • Sajt lereszelése: 3 perc
  • Cukkini tisztítása, spagetti készítése (közben a mártás melegítése: 5 perc
  • Spagetti főzése, kiszedése, lecsepegtetése: 5 perc
  • Tálalás: 2 perc

Összesen: 15 perc

Tálalás

A blansírozott cukkinit még melegen tányérokra teszed. Rárakod a meleg mártást, majd a reszelt sajtot. Megszórod a reszelt parmezánnal. (Bazsalikommal, petrezselyemmel díszítheted.)

Cukkini spagetti bolognai mártással tálalva 1

Cukkini spagetti bolognai mártással tálalva 1

Cukkini spagetti bolognai mártással tálalva 2

Cukkini spagetti bolognai mártással tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa