Csípős csalamádé: az egyik legfinomabb savanyúság. Minden évszakban készíthető és a pénztárcádat sem terheli túlságosan. Nem csípős változatban is elkészíthető.
Csípős csalamádé
Elkészítési idő: 40 perc (2 üveg)
Hozzávalók
2 db csavaros tetejű 0,75 literes (mézes) üveghez
- 60 dkg megtisztított, torzsa nélküli káposzta (közepes fej káposzta fele)
- 4 db közepes hagyma
- 1 db kígyó uborka
- 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa
- 2 db csípős bogyiszlói paprika
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál ecet
Bevásárlólista
- 1 fej közepes káposzta
- 4 db közepes hagyma
- 1 db kígyó uborka
- 2 db vékonyabb, hosszú sárgarépa
- 2 db bogyiszlói paprika
Emlékeztető: só, cukor, ecet
Megjegyzések:
- Természetesen nagyobb mennyiségeket is készíthetsz. Ehhez olvasd el a Felhasználás részt is.
- A hozzávalók mennyisége eltérhet a megadottól.
- A só, cukor és ecet mennyiségét változtathatod ízlésed szerint.
Előkészítés
- A káposztát negyedbe vágod. Kivágod a torzsáját (ehető, sokan szeretik elrágcsálni, mint más, nyersen ehető zöldségeket). Vékony szálakra szeleteled. (Ez nem mindig könnyű, lesznek leeső darabok, azokat aprítsd fel tetszésed szerint. Használj olyan kést, amelyikkel jól tudsz szeletelni. (Én a káposzta-szeletelést szakácskéssel végzem.)
- A hagymát megtisztítod, felkarikázod.
- Az uborkát vékony szeletekre vágod.
- A sárgarépát megtisztítod, felkarikázod. Ha vastagabb, készíthetsz belőle félbevágás után félkarikákat.
- A csípős paprikát is felszeleteled.
Csípős csalamádé készítése
- A felvágott káposztát, hagymát és uborkát egy nagyobb tálban összekevered. (A sárgarépa azért kerül bele a sózás után, hogy ne színezze meg a csalamádét.) Rászórod a sót, azzal is összekevered, hogy egyenletesen legyen a zöldségeken. Állni hagyod a sóval kb. 1 órát.
- A lesózott zöldségek levet eresztenek, kinyomkodod belőle a levet.
- A zöldségekhez hozzáteszed a sárgarépát, a felszeletelt csípős paprikát, ráteszed a sót, a cukrot és az ecetet. Az egészet összekevered.
- Megkóstolod. Ez nagyon fontos, mert itt tudod beállítani az ízt (a só, a cukor és az ecet arányát), mert mindenki egy kicsit másképp szereti. Olyan változatot is készítettem már kívánságra, amelyikben az ecet és cukor helyett csak almaecet volt. Úgy is nagyon finom.
Megjegyzés:
Ha nem szereted a csípős savanyúságot, a bogyiszlói paprikát hagyd ki a hozzávalókból.
Elkészítési idő ( a sóban való állás nélkül):
- Előkészítés: 30 perc
- Ízesítés: 10 perc
Összesen: 40 perc
Tárolás, felhasználás
- Tárolható hűtőben: 2 hétig
- Ha esetleg tovább szeretnéd – bár nem nagyon érdemes – mert gyorsan elkészül – kevés nátriumbenzoáttal tartósíthatod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások