Cékla sütése sütőben: többféle módon lehetséges, mint ahogy Rómába is több út vezet. Én jelenleg kettőt ismerek. Eldöntheted, hogy melyik módszert alkalmazod.

Olívás sült cékla köret

Cékla sütése sütőben

A kétféle módszer, amit ismerek:

  1. Héjában, megmosva, egészben, alufóliába csomagolva.
  2. Meghámozva, darabokban, tűzálló tálban alufólián, olíva olajba forgatva, fűszerezve.

Mindkettőt kipróbáltam, bármelyiket alkalmazod, az eredmény sokkal jobb lesz, mintha vízben főznéd. Ez utóbbi esetben ugyanis – ezt a sötétlilára színeződő főzővíz is mutatja, sok anyag kioldódik ebből az értékes zöldségből.

Most a második módszert ismerheted meg.

Cékla sütése sütőben

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 – 6 adag körethez

  • 4 db közepes cékla
  • 2 – 3 evőkanál olíva olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring (vagy szárított)
  • egyéb fűszerek: ízlésedtől függően használhatsz még őrölt borsot, majoránnát, oregánót is.

Bevásárlólista

  • 4 db közepes cékla

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, rozmaring, só, bors

Előkészítés

  • A céklákat meghámozod, néhány nagyobb darabra vágod.
Megtisztított cékla darabok

Megtisztított cékla darabok

  • A fokhagymát gerezdekre szeded.

    Rozmaring szál és fokhagyma

    Rozmaring szál és fokhagyma

Cékla sütése sütőben

  1. A sütőt előmelegíted 190 fokon.
  2. Egy sütőtálat kibélelsz alufóliával.
  3. Az olíva olajat egy kisebb tálba öntöd. Megforgatod benne a cékla darabokat.

    Forgatás olíva olajban

    Forgatás olíva olajban

  4. A sütőtálban elhelyezed és megsózod.

    Cékla sütés előtt

    Cékla sütés előtt

  5. Letakarod a fedelével vagy egy vastagabb alufóliával.

    Cékla sütés előtt letakarva

    Cékla sütés előtt letakarva

  6. A sütőbe teszed. 190 fokon sütöd fél óráig.
  7. Fél óra után mellé rakod a fokhagyma gerezdeket, ráhelyezed a rozmaring szálat és megszórod frissen őrölt borssal. Hozzáadsz a korábban javasolt fűszerek közül ízlésed szerint.

    Cékla sütés közben

    Cékla sütés közben

  8. Letakarás nélkül sütöd további fél óráig. (Ellenőrizd le, ha még nem puhult meg, rövid időre tedd még vissza a sütőbe.
  9. Amikor a cékla megpuhult, készen is van.

    Cékla sütés után

    Cékla sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Sütés: 60 perc

Összesen: 70 perc

Cékla sütése sütőben – tálalás

A sütőben sült céklából kiváló köret készülhet – egyszerűen, kisebb kockákra vágva. Tálalható rántott vagy sült húsokhoz, de akár fasírozottnak is jó kiegészítő étele lehet. Salátát is készíthetsz belőle.

Olívás sült cékla köret tálalva 1

Olívás sült cékla köret tálalva 1

Olívás sült cékla köret tálalva 2

Olívás sült cékla köret tálalva 2

Fetás céklasaláta

Fetás céklasaláta

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa