Bőrös malaccomb: újévkor szokás sütni, de az év bármelyik napján is finom csemege lehet. Itt a híres Hasselbach burgonyával és párolt lilakáposztával készült.

Bőrös malaccomb Hasselbach burgonyával

Bőrös malaccomb

Elkészítési idő: 170 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg bőrös malaccomb
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 8 db közepes méretű krumpli (sütnivaló)
  • 8 db salátalevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 adag párolt lilakáposzta
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring
  • kevés sör a locsolgatáshoz

Bevásárlólista

  • 1 kg bőrös malaccomb
  • 8 db közepes méretű krumpli
  • 1 db fejes saláta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej lila káposzta
  • 1 közepes fej hagyma

Emlékeztető: só, bors, kakukkfű, rozmaring, sertészsír, sör

Előkészítés

  • A malaccombot 4 – 6 db vastag szeletre vágod úgy, hogy mindegyiken legyen bőre.

    Bőrös malaccomb szeletek 2

    Bőrös malaccomb szeletek 2

  • Megsózod, megborsozod, szárított fűszernövényekkel (rozmaring, kakukkfű) is megszórod.
    Sózás

    Sózás

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  • A bőrt bevagdalod.
  • A salátát megmosod, hideg vízben történő áztatással felfrissíted, levelekre szeded. 8 szép levelet félreteszel a tálaláshoz, a többit máskor használod fel.
  • A lilakáposzta felét szálasra vágod. A többit más célra félreteszed.
  • A hagymát is vékony szálakra szeled.
  • A krumplikat kb. 3 mm-es csíkokban bevagdalod.

Bőrös malaccomb készítése

  1. A zsírt egy nagyobb lábosban felforrósítod. A malaccombok mindkét oldalára kérget sütsz.
  2. Átteszed egy sütőtálba. Úgy helyezed el, hogy a bőrös részek felfelé nézzenek.
  3. Beteszed 170 fokra előmelegített sütőbe és addig sütöd, amíg a hús megpuhul és a bőre ropogós lesz. A bőrét sütés közben sörrel locsolgatod.

    Félig sülve

    Félig sülve

  4. Félidőben mellé teszed a burgonyákat, így azok a malaccal együtt sülnek meg. Kissé szétnyílnak majd és nemcsak finomak lesznek, hanem szép látványt is nyújtanak majd.
  5. Közben elkészíted a párolt káposztát is a hagymával és a maradék sertészsírral.Párolt lilakáposzta 1
  6. Amikor a sütőben minden megpuhult, és a párolt káposzta is elkészült, lehet tálalni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 30 perc
  • Hús elősütése (több részletben): 20 perc
  • Hús és krumpli sütése, káposzta párolása : 120 perc

Összesen: 170 perc

Bőrös malaccomb tálalása

Mivel ez az étel általában ünnepi alkalomra készül, ezért célszerű nagy tálra rakni a saláta levelekre a sült burgonyákkal együtt. (A húsokat kisebb darabokra vágva tettem a tálra és a tál felét fényképeztem, hogy lehessen látni a rajta levő ételeket.

Bőrös malaccomb Hasselbach burgonyával

Bőrös malaccomb

Bőrös malaccomb 2

Bőrös malaccomb tálalva 2

 

Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa