Borjúpörkölt: a marhapörkölt kistestvére. Mivel a borjú fiatal állat, ezért gyorsabban elkészül és igazi különlegesség. Próbáld ki minél előbb.

Borjúpörkölt

Borjúpörkölt

Elkészítési idő: 200 perc

Hozzávalók

2 – 3 személyre (4 – 6 személyre vedd minden hozzávalónak a kétszeresét)

  • 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 mokkás kanál fűszerkömény
  • 1 kávéskanál só (ízlés szerint változtatható)

Bevásárlólista

  • 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom

Emlékeztető: sertészsír, fűszerpaprika, fűszerkömény, só

Előkészítés

  • A húsról leszeded a hártyákat és kb. 2 cm-es kockákra feldarabolod.

    Borjúhús darabolása

    Borjúhús darabolása

  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldpaprikát apró kockákra vágod.
  • A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod.

Borjúpörkölt készítése

  1. Első lépésben elkészíted a pörkölt alapot. A hagymát és a zöldpaprikát többször víz hozzáadásával párolod és pirítod, hozzáadod a paradicsomot és azzal együtt folytatod a párolás-pirítás műveleteket. A jó pörkölt alap készítéséhez 1 – 1,5 óra szükséges.
    Pörkölt alap 1

    Pörkölt alap 1

    Pörkölt alap 2

    Pörkölt alap 2

    Pörkölt alap 3

    Pörkölt alap 3

  2. Hozzáadod a felkockázott húst, a pörkölt alapban többször átforgatod, amíg a hús színe elhalványodik. Ez azt jelenti, hogy a hús külső részén kialakult egy kéreg.

    Hús pörkölése

    Hús pörkölése

  3. Fedő alatt – ha szükséges, kevés víz hozzáadásával addig párolod, amíg majdnem puha lesz. (Ehhez kell kb. 1 – 1,5, esetleg 2 óra.)

    Hús párolása

    Hús párolása

  4. Hozzáadod a pirospaprikát, a köményt és a sót.

    Paprika hozzáadása

    Paprika hozzáadása

  5. Összekevered és tovább párolod addig, amíg a hús teljesen puha lesz. (További fél-háromnegyed óra.)
  6. Ezzel a pörkölt elkészült.

    Borjúpörkölt készen

    Borjúpörkölt készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pörkölt alap készítése: 60 perc
  • Pörkölt készítése: 120 perc

Összesen: 200 perc

Borjúpörkölt tálalása

Frissen készült nokedli illik hozzá. Kínálhatsz mellé salátát vagy savanyúságot (pl. hagyományos fejes vagy káposzta salátát, csemege uborkát, savanyított alma paprikát, bogyiszlóit.

Borjúpörkölt tálalva 1

Borjúpörkölt tálalva 1

Borjúpörkölt tálalva 2

Borjúpörkölt tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa