Borjúpörkölt: a marhapörkölt kistestvére. Mivel a borjú fiatal állat, ezért gyorsabban elkészül és igazi különlegesség. Próbáld ki minél előbb.
Borjúpörkölt
Elkészítési idő: 200 perc
Hozzávalók
2 – 3 személyre (4 – 6 személyre vedd minden hozzávalónak a kétszeresét)
- 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1 mokkás kanál fűszerkömény
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint változtatható)
Bevásárlólista
- 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
Emlékeztető: sertészsír, fűszerpaprika, fűszerkömény, só
Előkészítés
- A húsról leszeded a hártyákat és kb. 2 cm-es kockákra feldarabolod.
Borjúhús darabolása
- A hagymát felaprítod.
- A zöldpaprikát apró kockákra vágod.
- A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod.
Borjúpörkölt készítése
- Első lépésben elkészíted a pörkölt alapot. A hagymát és a zöldpaprikát többször víz hozzáadásával párolod és pirítod, hozzáadod a paradicsomot és azzal együtt folytatod a párolás-pirítás műveleteket. A jó pörkölt alap készítéséhez 1 – 1,5 óra szükséges.
Pörkölt alap 1
Pörkölt alap 2
Pörkölt alap 3
- Hozzáadod a felkockázott húst, a pörkölt alapban többször átforgatod, amíg a hús színe elhalványodik. Ez azt jelenti, hogy a hús külső részén kialakult egy kéreg.
Hús pörkölése
- Fedő alatt – ha szükséges, kevés víz hozzáadásával addig párolod, amíg majdnem puha lesz. (Ehhez kell kb. 1 – 1,5, esetleg 2 óra.)
Hús párolása
- Hozzáadod a pirospaprikát, a köményt és a sót.
Paprika hozzáadása
- Összekevered és tovább párolod addig, amíg a hús teljesen puha lesz. (További fél-háromnegyed óra.)
- Ezzel a pörkölt elkészült.
Borjúpörkölt készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pörkölt alap készítése: 60 perc
- Pörkölt készítése: 120 perc
Összesen: 200 perc
Borjúpörkölt tálalása
Frissen készült nokedli illik hozzá. Kínálhatsz mellé salátát vagy savanyúságot (pl. hagyományos fejes vagy káposzta salátát, csemege uborkát, savanyított alma paprikát, bogyiszlóit.
Borjúpörkölt tálalva 1
Borjúpörkölt tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások