Borjúpaprikás: a csirkepaprikás (paprikás csirke) rokona, majdnem ugyanúgy készül. Marhahúsból nem szokás paprikást készíteni, viszont a fiatal marha, a borjú húsa kiválóan alkalmas rá.

Borjúpaprikás

Borjúpaprikás

Elkészítési idő: 210 perc

Hozzávalók

2 – 3 személyre (4 – 6 személyre vedd minden hozzávalónak a kétszeresét)

A pörkölthöz:

  • 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 mokkás kanál fűszerkömény
  • 1 kávéskanál só (ízlés szerint változtatható)

A habaráshoz

  • 1,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
  • 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
  • 1 db közepes paradicsom
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: sertészsír, fűszerpaprika, fűszerkömény, só, liszt

Előkészítés

  • A húsról leszeded a hártyákat és kb. 2 cm-es kockákra feldarabolod.

    Borjúhús darabolása

    Borjúhús darabolása

  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldpaprikát apró kockákra vágod.
  • A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod.

Borjúpaprikás készítése

A borjúpaprikás készítésénél a húsból először pörköltet készítünk a szokásosnál hosszabb lével, majd utána tejfölös habarással besűrítjük.

Borjúpörkölt készítése

  1. Első lépésben elkészíted a pörkölt alapot. A hagymát és a zöldpaprikát többször víz hozzáadásával párolod és pirítod, hozzáadod a paradicsomot és azzal együtt folytatod a párolás-pirítás műveleteket. A jó pörkölt alap készítéséhez 1 – 1,5 óra szükséges.
    Pörkölt alap 1

    Pörkölt alap 1

    Pörkölt alap 2

    Pörkölt alap 2

    Pörkölt alap 3

    Pörkölt alap 3

  2. Hozzáadod a felkockázott húst, a pörkölt alapban többször átforgatod, amíg a hús színe elhalványodik. Ez azt jelenti, hogy a hús külső részén kialakult egy kéreg.

    Hús pörkölése

    Hús pörkölése

  3. Fedő alatt – ha szükséges, kevés víz hozzáadásával addig párolod, amíg majdnem puha lesz. (Ehhez kell kb. 1 – 1,5, esetleg 2 óra.)

    Hús párolása

    Hús párolása

  4. Hozzáadod a pirospaprikát, a köményt és a sót.

    Paprika hozzáadása

    Paprika hozzáadása

  5. Összekevered és tovább párolod addig, amíg a hús teljesen puha lesz. (További fél-háromnegyed óra.) Ezzel a pörkölt elkészült.

    Tovább párolva

    Tovább párolva

Habarás

Amíg a hús puhul, elkészíted a habaró keveréket, amely a főzelékek habarásánál használt módszerhez hasonló:

  1. A tejfölt egy tálkában csomómentesre kevered. (Használj habverőt!)
  2. Hozzáadod a lisztet és simára kevered.

    Habarás 1

    Habarás 1

  3. Több lépésben és keverés közben hozzáadsz a pörkölt forró szaftjából annyit, hogy önthető legyen.

    Habarás 2

    Habarás 2

  4. Az így elkészült elegyet a pörköltszafthoz öntöd és elkevered.
    Habarás 3

    Habarás 3

    Habarás 4

    Habarás 4

  5. Felforralod (a liszt nyers!) és ezzel az étel elkészült.

    Borjúpaprikás készen

    Borjúpaprikás készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Pörkölt alap készítése: 60 perc
  • Pörkölt készítése: 120 perc
  • Habarás, felforralás: 10 perc

Összesen: 210 perc (3,5 óra)

A borjúpaprikás tálalása

Frissen készült nokedlival tálald. Kiegészítésként tejfölt még adhatsz melléje. (Savanyúság nem szükséges hozzá, mert tejföl van benne.

Borjúpaprikás tálalva 1

Borjúpaprikás tálalva 1

Borjúpaprikás tálalva 2

Borjúpaprikás tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa