Borjúpaprikás: a csirkepaprikás (paprikás csirke) rokona, majdnem ugyanúgy készül. Marhahúsból nem szokás paprikást készíteni, viszont a fiatal marha, a borjú húsa kiválóan alkalmas rá.
Borjúpaprikás
Elkészítési idő: 210 perc
Hozzávalók
2 – 3 személyre (4 – 6 személyre vedd minden hozzávalónak a kétszeresét)
A pörkölthöz:
- 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- 1 mokkás kanál fűszerkömény
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint változtatható)
A habaráshoz
- 1,5 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Bevásárlólista
- 50 dkg borjúhús (comb vagy lapocka)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma
- 1 db kisebb, vagy 1/2 db nagyobb zöldpaprika
- 1 db közepes paradicsom
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: sertészsír, fűszerpaprika, fűszerkömény, só, liszt
Előkészítés
- A húsról leszeded a hártyákat és kb. 2 cm-es kockákra feldarabolod.
Borjúhús darabolása
- A hagymát felaprítod.
- A zöldpaprikát apró kockákra vágod.
- A paradicsom héját forró vízbe mártás után lehúzod, feldarabolod.
Borjúpaprikás készítése
A borjúpaprikás készítésénél a húsból először pörköltet készítünk a szokásosnál hosszabb lével, majd utána tejfölös habarással besűrítjük.
Borjúpörkölt készítése
- Első lépésben elkészíted a pörkölt alapot. A hagymát és a zöldpaprikát többször víz hozzáadásával párolod és pirítod, hozzáadod a paradicsomot és azzal együtt folytatod a párolás-pirítás műveleteket. A jó pörkölt alap készítéséhez 1 – 1,5 óra szükséges.
Pörkölt alap 1
Pörkölt alap 2
Pörkölt alap 3
- Hozzáadod a felkockázott húst, a pörkölt alapban többször átforgatod, amíg a hús színe elhalványodik. Ez azt jelenti, hogy a hús külső részén kialakult egy kéreg.
Hús pörkölése
- Fedő alatt – ha szükséges, kevés víz hozzáadásával addig párolod, amíg majdnem puha lesz. (Ehhez kell kb. 1 – 1,5, esetleg 2 óra.)
Hús párolása
- Hozzáadod a pirospaprikát, a köményt és a sót.
Paprika hozzáadása
- Összekevered és tovább párolod addig, amíg a hús teljesen puha lesz. (További fél-háromnegyed óra.) Ezzel a pörkölt elkészült.
Tovább párolva
Habarás
Amíg a hús puhul, elkészíted a habaró keveréket, amely a főzelékek habarásánál használt módszerhez hasonló:
- A tejfölt egy tálkában csomómentesre kevered. (Használj habverőt!)
- Hozzáadod a lisztet és simára kevered.
Habarás 1
- Több lépésben és keverés közben hozzáadsz a pörkölt forró szaftjából annyit, hogy önthető legyen.
Habarás 2
- Az így elkészült elegyet a pörköltszafthoz öntöd és elkevered.
Habarás 3
Habarás 4
- Felforralod (a liszt nyers!) és ezzel az étel elkészült.
Borjúpaprikás készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Pörkölt alap készítése: 60 perc
- Pörkölt készítése: 120 perc
- Habarás, felforralás: 10 perc
Összesen: 210 perc (3,5 óra)
A borjúpaprikás tálalása
Frissen készült nokedlival tálald. Kiegészítésként tejfölt még adhatsz melléje. (Savanyúság nem szükséges hozzá, mert tejföl van benne.
Borjúpaprikás tálalva 1
Borjúpaprikás tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások