Becsinált leves orja húsból, ha a leves készítése után nem tudsz a húsos csonttal mit kezdeni. Az egyik felhasználási módot olvashatod itt.

Becsinált leves orjahúsból

Becsinált leves orja húsból

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • Főtt csontos orjahús (amennyiből orjaleves készült)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1/2 kicsi, vagy 1/8 nagyobb zeller
  • 2 szál zellerzöld
  • 15 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál baromfi vagy sertés-zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter sertéshús alaplé (maradék orja leves)

Bevásárlólista

  • 2 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 1 db zeller (praktikus, ha zölddel veszed)
  • 1 kisebb csomag mirelit zöldborsó

Emlékeztető: zsír, liszt, só

Előkészítés

  • A levesben főtt orja csontról leszeded a húst. A nagyobb darabokat elvagdalod.

    Csontról leszedett főtt hús

    Csontról leszedett főtt hús

  • A zöldségeket megtisztítod és kis kockákra vágod.
    Zöldségek megtisztítva

    Zöldségek megtisztítva

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  • A petrezselymet felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Becsinált leves orja húsból – elkészítés

  1. A zsírt egy nagyobb fazékban vagy lábosban felolvasztod.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Ráteszed a kockára vágott zöldségeket és kevergetve kissé megpirítod. (Közben a zsír a sárgarépától szép sárgára színeződik. Ez adja majd a leves szép színét.)
  3. Kevés víz hozzáadásával (ha kell, többször) a zöldségeket puhára párolod.

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása

  4. Megszórod 1 evőkanál liszttel. Megkevered.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  5. Felengeded a maradék húslevessel (és ha nincs legalább 1 liter, akkor vizet is adsz hozzá. A 4 adag ételhez összesen 1,2 liter folyadék kell.
  6. Beledobod a zellerzöldeket.
  7. Hozzáadod a zöldborsót és a húst.

    Felengedés alaplével, zöldborsóval

    Felengedés alaplével, zöldborsóval

  8. felforralod és forralod egy-két percig, hogy a benne levő liszt és a zöldborsó is megfőjön és a hús átmelegedjen.
  9. Megszórod a felaprított petrezselyemmel. Ezzel a leves elkészült.

    Becsinált leves orjahúsból készen

    Becsinált leves orjahúsból készen

Megjegyzés:

Ha tésztát is tennél bele levesbetétként:

  • Apró nokedlikat szaggass bele akkor, amikor a felengedett leves felforrt. A nokedli két perc alatt megfő (feljön a leves tetejére).
  • Ha száraz levestésztát főzöl bele (felöntés és felforralás után), akkor annak a főzési idejével az utolsó forralási művelet meghosszabbodik. A száraz tésztát külön is kifőzheted és külön tálalhatod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Zöldségek pirítása, párolása, felengedése: 25 perc
  • Felmelegítés, forralás: 10 perc

Összesen: 55 perc

Becsinált leves orjahúsból – tálalás

A kész levest tányérokba mered. Ha külön főzted ki a levestésztát, külön tálkában tálald a leves mellé.

Becsinált leves orjahúsból tálalva 1

Becsinált leves orjahúsból tálalva 1

Becsinált leves orjahúsból tálalva 2

Becsinált leves orjahúsból tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa