Becsinált leves orja húsból, ha a leves készítése után nem tudsz a húsos csonttal mit kezdeni. Az egyik felhasználási módot olvashatod itt.
Becsinált leves orja húsból
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- Főtt csontos orjahús (amennyiből orjaleves készült)
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1/2 kicsi, vagy 1/8 nagyobb zeller
- 2 szál zellerzöld
- 15 dkg mirelit zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál baromfi vagy sertés-zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter sertéshús alaplé (maradék orja leves)
- só
Bevásárlólista
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 1 db zeller (praktikus, ha zölddel veszed)
- 1 kisebb csomag mirelit zöldborsó
Emlékeztető: zsír, liszt, só
Előkészítés
- A levesben főtt orja csontról leszeded a húst. A nagyobb darabokat elvagdalod.
- A zöldségeket megtisztítod és kis kockákra vágod.
- A petrezselymet felaprítod.
Becsinált leves orja húsból – elkészítés
- A zsírt egy nagyobb fazékban vagy lábosban felolvasztod.
- Ráteszed a kockára vágott zöldségeket és kevergetve kissé megpirítod. (Közben a zsír a sárgarépától szép sárgára színeződik. Ez adja majd a leves szép színét.)
- Kevés víz hozzáadásával (ha kell, többször) a zöldségeket puhára párolod.
- Megszórod 1 evőkanál liszttel. Megkevered.
- Felengeded a maradék húslevessel (és ha nincs legalább 1 liter, akkor vizet is adsz hozzá. A 4 adag ételhez összesen 1,2 liter folyadék kell.
- Beledobod a zellerzöldeket.
- Hozzáadod a zöldborsót és a húst.
- felforralod és forralod egy-két percig, hogy a benne levő liszt és a zöldborsó is megfőjön és a hús átmelegedjen.
- Megszórod a felaprított petrezselyemmel. Ezzel a leves elkészült.
Megjegyzés:
Ha tésztát is tennél bele levesbetétként:
- Apró nokedlikat szaggass bele akkor, amikor a felengedett leves felforrt. A nokedli két perc alatt megfő (feljön a leves tetejére).
- Ha száraz levestésztát főzöl bele (felöntés és felforralás után), akkor annak a főzési idejével az utolsó forralási művelet meghosszabbodik. A száraz tésztát külön is kifőzheted és külön tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Zöldségek pirítása, párolása, felengedése: 25 perc
- Felmelegítés, forralás: 10 perc
Összesen: 55 perc
Becsinált leves orjahúsból – tálalás
A kész levest tányérokba mered. Ha külön főzted ki a levestésztát, külön tálkában tálald a leves mellé.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások