Almás lila káposzta – vörös borral párolva a szokásos ízesítéssel nagyon jó összhatást eredményez – érdemes kipróbálni!

Almás párolt káposzta

Almás párolt káposzta

Almás lila káposzta

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 60 dkg lila káposzta (egy kisebb fej fele, vagy nagyobb fej harmada)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál libazsír (vagy más zsír)
  • 2 db savanykás ízű alma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 kávéskanál só

Bevásárlólista

  • 1 fej, ha kapható 1/2 fej lila káposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 db savanykás ízű alma

Emlékeztető: kristálycukor, 10 %-os ecet, köménymag, só

Előkészítés

  • Párolás előtt legalább fél, de inkább 1 órával a káposztából a vastag részeket (ereket) kivágod, a káposztát vékony szálakra szeleteled (le is reszelheted) és megsózod. Többször átforgatod. További sózás valószínűleg nem lesz szükséges. A káposzta egy idő után kissé összeesik.

    Káposzta felvágva

    Káposzta felvágva

  • A hagymát félkarikára vágod.

    Hagyma szeletelése

    Hagyma szeletelése

  • A köménymagot száraz serpenyőben megpirítod.

    Köménymag pirítása

    Köménymag pirítása

Almás lila káposzta készítése

  1. A zsírt egy lábosban felolvasztod. (Legjobb, ha liba-, vagy kacsa zsírt használsz, de a sertészsír is megfelel.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. Ráteszed a felszeletelt hagymát, párolod és világos színűre pirítod.
    Hagyma párolása 1

    Hagyma párolása 1

    Hagyma párolása 2

    Hagyma párolása 2

  3. Ezután ráteszed a felszeletelt lilakáposztát, aláöntesz 1 dl vörös bort és fedő alatt párolni kezded. Ha párolás közben a lé elfogyna a káposzta alól, vörösborral (max. összesen 2 dl legyen) vagy vízzel pótolod.
    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása 2

  4. Amikor már majdnem megpuhult, ráreszeled a meghámozott almát.

    Reszelt alma hozzáadása

    Reszelt alma hozzáadása

  5. Ízesíted a cukorral és ecettel. Ez a jó párolt káposzta készítésének egyik legkényesebb lépése. Nagyon fontos, hogy a két ízesítő megfelelő mennyiségű, és egyensúlyban legyen. Ha a mennyiségek nem elegendők, akkor ízetlen lesz a káposzta, a túladagolás túl erős ízeket eredményez.  Ha az egyensúly nincs rendben, akkor pedig túl édes, vagy túl savanyú lesz az étel. A megadott cukor és ecet mennyisége csak irányadó. Azt javaslom, hogy több lépésben végezd el ezt a műveletet és közben kóstold meg a káposztát és a levét. Közben mindig keverd össze.
  6. Tovább párolod addig, amíg az alma is és a káposzta is megpuhul és az ízek összeérnek. Ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Párolás, ízesítés: 45 perc

Összesen: 60 perc

Almás lila káposzta tálalása

Ezt az ételt köretként szokás tálalni. A sült liba és a sült kacsa klasszikus körete (krumpli mellett), de szinte bármilyen sült hús mellé adható.

Almás párolt káposzta tálalva 2

Almás párolt káposzta tálalva

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa