Tésztafőzés: könnyűnek tűnik, de nem az. Itt most megismerkedhetsz a tésztafőzés minden fortélyával!

Makaróni elhelyezése a fazékban

Tésztafőzés

A tésztafőzésnél az alábbi tényezők és műveletek játszanak szerepet:

  • a tésztafőző víz mennyisége és hőmérséklete
  • főzési idő
  • a tészta leszűrése

A tésztafőző víz mennyisége és hőmérséklete

A tésztafőző víz mennyiségében két tényező játszik szerepet:

  • a tészta főzés közben vizet vesz fel, a száraztészta többet, a friss házi tészta kevesebbet
  • a víz mennyisége legyen annyi, hogy a vizet felvett tésztából a kifőtt anyag ne tegye ragadóssá a tésztát.

Ezek figyelembevételével 4 adag tészta kifőzéséhez – további magyarázat mellőzésével – az alábbi mennyiségek szükségesek:

  • 40 dkg száraztészta, vagy 2 tojásból készített 8 tojásos házi tészta
  • 4 liter víz
  • 1 teáskanál só
  • és kell még egy 5 literes fazék

Megjegyzések:

  • Olaj nem kell a főzővízbe frissen történő fogyasztás esetén. (Egyébként, mivel a tészta gyorsan készül, a frissen főzés a kívánatos.
  • A szószos tésztáknál a főzés közben a tésztára tapadt olaj gátolja a szósz felvételét.
  • Ha a fogyasztás később vagy másnap történik, lehet rá tenni 1 evőkanálnyi zsírt, vajat vagy olajat.
  • A képek makaróni kifőzéséről készültek, de a többi tésztafélére is érvényesek.

A tésztafőző víz lobogó forró víz legyen. A tészta kihűti. Amikor a tészta már benne van, akkor egyenletes, erős forrást kell beállítani.

Tésztafőzés ideje

A tészták főzési ideje a tészták fajtájától függ. A frissen készült házi tészta néhány perc alatt feljön a víz tetejére és készen is van. A száraz tészták főzési ideje a tészták tasakján szerepel. Ez azonban nem szentírás két dolog miatt:

  • Mostanában elterjedt az olaszok utánzása az al dente (fogkemény) főzés. Ez azt jelenti, hogy a tészta belseje még ropog. A tésztakeménységet a főzési előírásnál nem minden gyártó jelöli.
  • Egyéni ízléstől, szokástól is függ, milyen keményre főzzük a tésztát. Ezért az előírt főzési idő letelte után javasolt a kóstolás.

Megjegyzem, én nem al dente-re, hanem annál puhábbra főzöm, de arra vigyázni kell, hogy a tészta ne főljön túl (szét), mert fogyasztásra alkalmatlanná válik és esztétikailag sem megfelelő.

Makaróni elhelyezése a fazékban

Makaróni elhelyezése a fazékban

Tészta főzése 1

Tésztafőzés 1

Tészta főzése 2

Tésztafőzés 2

A tészta leszűrése

A kész főtt tészta kiszedése a főzővízből szűrőkanállal történik. Kérlek, ne öblítsd le, mert csak kihűtöd és újra melegíteni kell. Ha elég sok vízben főzöd a tésztát, nem fog összeragadni.

Tészta kiszedése

Tészta kiszedése

Makaróni készen

Makaróni készen

A főtt tészta felhasználása

A főtt tészta sokféle ételféleségként használható fel:

Levesbetétek:

  • különféle apró levestészták és a klasszikus cérnametéltMarhahúsleves 1

Tésztafélék, mint főételek:

  • húsos tészták: például milánói makaróni, bolognai spagetti, sonkás tésztaMilánói makaróni

Köretek:

  • különféle húsételekhez

Sütemények:

  • vargabéles

Saláták:

  • tésztasaláták.

 

Ha még maradtak kérdéseid a tésztafőzéssel kapcsolatban, tedd fel bátran!

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.