Spárga tisztítása: ha azt gondolnád, nem nagy ügy, hát ebben tévedsz. A spárga egyike azon zöldségeknek, amelyeket nem átlagos módon kell tisztítani.
Tudnivalók a spárgáról
Van 10 dolog, amit tudnod kell a spárgáról, mielőtt eldöntöd, hogy spárga ételt készítesz (ha profi vagy ebben, nem kell végig olvasnod):
- A spárga a növény hajtása. Van fehér és zöld, és nem egyformán kell velük bánni.
- Vásárlásnál ügyelj, hogy friss legyen (ennek megállapításához egy szálat el kell roppantanod, vagy szagolj bele a tasakjába. Nézd meg a színét is és a fejek ne kókadozzanak.
- A spárga alsó része fás, azt nem lehet felhasználni. Töréssel tudod eltávolítani.
- A fás és nem fás rész között a spárga roppanva törik (ne vágd, hanem törd.
- A spárga fejét nem kell tisztítani (csak lemosni).
- A zöld spárgának csak a legalsó részén kell 2-3 cm-t tisztítani, esetleg azt sem. é
- A fehér spárga szárát végig tisztítani kell. Ezt a feladatot legkönnyebben Y zöldségtisztítóval tudod elvégezni.
- A tisztítás során keletkezett hulladék a vásárolt mennyiségnek akár a felét is kiteheti.
- A spárga feje gyorsabban fő, mint a szára, ezért – ha egyben akarod hagyni a szálakat – speciális főzést-párolást igényel.
- A fás részt is felhasználhatod a szárakkal együtt főzve, a főzőlé – mivel sok értékes anyagot tartalmaz – leves-alapként felhasználható spárga- vagy más levesek készítéséhez.
Spárga tisztítása, pucolása
- Törd le a végeket (roppanva törésig).
- Tisztítsd le a fent leírtak szerint Y hámozóval (lehet más hámozó eszköz is). (A zöld spárgát nem kell hámozni!)
- Mosd meg a hajtásokat.
- Ha túl hosszúak a szárak – és emiatt nehezen főzhetők – vágj le egy darabot belőlük. A levágott darabokból készíts spárgalevest – amit – mivel a szálak alsó részéből készült – lehet, hogy majd le kell passzíroznod.
- Ezzel a tisztítást, pucolást be is fejezted. A spárga készen áll főzésre, ételek készítésére.
Tisztított zöld spárga
Ha szeretnél otthonosan mozogni a konyhában, látogass el ide!
Képek: saját munka saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások