Spárga tisztítása: ha azt gondolnád, nem nagy ügy, hát ebben tévedsz. A spárga egyike azon zöldségeknek, amelyeket nem átlagos módon kell tisztítani.

Tisztított zöld spárga

Tudnivalók a spárgáról

Van 10 dolog, amit tudnod kell a spárgáról, mielőtt eldöntöd, hogy spárga ételt készítesz (ha profi vagy ebben, nem kell végig olvasnod):

  1. A spárga a növény hajtása. Van fehér és zöld, és nem egyformán kell velük bánni.
  2. Vásárlásnál ügyelj, hogy friss legyen (ennek megállapításához egy szálat el kell roppantanod, vagy szagolj bele a tasakjába. Nézd meg a színét is és a fejek ne kókadozzanak.
  3. A spárga alsó része fás, azt nem lehet felhasználni. Töréssel tudod eltávolítani.
  4. A fás és nem fás rész között a spárga roppanva törik (ne vágd, hanem törd.
  5. A spárga fejét nem kell tisztítani (csak lemosni).
  6. A zöld spárgának csak a legalsó részén kell 2-3 cm-t tisztítani, esetleg azt sem. é
  7. A fehér spárga szárát végig tisztítani kell. Ezt a feladatot legkönnyebben Y zöldségtisztítóval tudod elvégezni.
  8. A tisztítás során keletkezett hulladék a vásárolt mennyiségnek akár a felét is kiteheti.
  9. A spárga feje gyorsabban fő, mint a szára, ezért – ha egyben akarod hagyni a szálakat – speciális főzést-párolást igényel.
  10. A fás részt is felhasználhatod a szárakkal együtt főzve, a főzőlé – mivel sok értékes anyagot tartalmaz – leves-alapként felhasználható spárga- vagy más levesek készítéséhez.

Spárga tisztítása, pucolása

Fehér spárga kicsomagolva

Fehér spárga kicsomagolva

Zöld spárga kicsomagolva

Zöld spárga kicsomagolva

  • Törd le a végeket (roppanva törésig).
  • Tisztítsd le a fent leírtak szerint Y hámozóval (lehet más hámozó eszköz is). (A zöld spárgát nem kell hámozni!)
Spárga tisztítása

Spárga tisztítása

  • Mosd meg a hajtásokat.
  • Ha túl hosszúak a szárak – és emiatt nehezen főzhetők – vágj le egy darabot belőlük. A levágott darabokból készíts spárgalevest – amit – mivel a szálak alsó részéből készült – lehet, hogy majd le kell passzíroznod.
Tisztitott spárga vége levágva

Spárga vége levágva

  • Ezzel a tisztítást, pucolást be is fejezted. A spárga készen áll főzésre, ételek készítésére.
Tisztított fehér spárga

Tisztított fehér spárga

Tisztított zöld spárga Tisztított zöld spárga

 

Ha szeretnél otthonosan mozogni a konyhában, látogass el ide!

 

Képek: saját munka saját felvételei