Panírozás: húsokon, halakon, zöldségeken kalakított, jó ízű védő réteg (a panír) kialakítása, amely sütés közben megakadályozza a panírozott élelmiszerek kiszáradását.
A panírozás alap tudnivalói
Panírozható alapanyagok
A panírozható alapanyagok nagyon változatosak:
- Húsok: sertés (szűz, karaj, tarja, comb), borjú (comb), csirke (comb, mell, szárny)
- Halak: ponty, harcsa, tengeri halak egy része
- Zöldségek: gomba, karfiol, brokkoli, tök, cukkini, patisszon, padlizsán, karalábé
- Sajt: félkemény sajtok (pl. trappista), camember
A panírozás praktikái
Van néhány dolog, amelyeket tudnod kell, ha jó panírozott ételt szeretnél készíteni.
- A húst ne sózd be előre, mert levet enged, és a sütés után száraz lesz. A halakat és a zöldségek egy részét fél órával panírozás előtt besózhatod, a zöldségekről a kiengedett levet öntsd le. A sajtot nem kell sózni.
- Ne panírozz előre, csak közvetlenül sütés előtt, mert a panír átnedvesedik, sütés közen leválik a húsról, és nem lesz ropogós.
- Ne rakd a panírozott szeleteket egymásra, ne tapogasd panírozás után, mert összesül a hússal.
- Bő olajban süss, hogy a szeletek „ússzanak” benne. Akkora edényt (lábast és ne serpenyőt) válassz, hogy sütés közben a darabok ne kerüljenek egymásra és ne érjenek egymáshoz. Fedőt ne használj!
- A sütésnél az olaj (vagy zsír) érje el azt a hőmérsékletet, amelyben a panírozott szeletek rögtön sülni kezdenek. Kis darabkával ki lehet próbálni. Egy perc sütés után fordítsd meg a darabokat, hogy a másik felükön is süljön meg hirtelen a panír. Utána vedd kicsit alacsonyabbra a hőmérségkletet, hogy a belsejük is átsüljön (ez főként a húsokra vonatkozik, mert a halak, zödségek és a sajt gyorsan sülnek). Sütés közben forgasd meg a szeleteket.
- A megsült szeleteket csepegtesd le a lábas felett, majd tedd állítva egymás mellé dupla papírtörlővel bélelt tálra, hogy a papír szívja le róla a maradék olajat.
- Frissen sütve tálalj.
A panírok fajtái
Bécsi panír (a klasszikus)
Rétegei:
- liszt
- felvert tojás
- zsemlemorzsa
Hús:
Rántott csirkecomb
Hal:
Rántott harcsa
Rántott cukkini
Sajt:
Rántott sajt
Változatok:
A zsemlemorzsába keverhető kiegészítők:
- dió, mogyoró
- reszelt sajt
- fűszerek
- kókuszreszelék
A zsemlemorzsa helyett használható:
- reszelt krumpli
- tört kruton
- szezámmag
Megjegyzések:
- A tojás kevés tejjel hígítható.
- A panír vastagabbá tehető (ez főleg sajtok panírozásánál előnyös) egyes rétegek kétszeri használatával (pl. liszt, tojás, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy liszt, tojás, zsemlemorzsa, tojás, zsemlemorzsa).
Párizsi panír
- liszt
- felvert tojás
Párizsi szelet
Sörtészta
Palacsintatésztához hasonló, de tej helyett sör van benne. Létezik tojásos és tojás mentes változata.
Brokkoli rózsák sörtésztában
Palacsintatészta
Főleg zöldségek panírozására alkalmas.
Karfiol palacsintatésztában
Paprikás liszt
Halak sütése előtt szokás használni.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
A panírozott ételek sütéséhez a kerámialapos tűzhely 6 fokozatú főzőlapján hányason a legjobb sütni?