Panírozás: húsokon, halakon, zöldségeken kalakított, jó ízű védő réteg (a panír) kialakítása, amely sütés közben megakadályozza a panírozott élelmiszerek kiszáradását.
A panírozás alap tudnivalói
Panírozható alapanyagok
A panírozható alapanyagok nagyon változatosak:
- Húsok: sertés (szűz, karaj, tarja, comb), borjú (comb), csirke (comb, mell, szárny)
- Halak: ponty, harcsa, tengeri halak egy része
- Zöldségek: gomba, karfiol, brokkoli, tök, cukkini, patisszon, padlizsán, karalábé
- Sajt: félkemény sajtok (pl. trappista), camember
A panírozás praktikái
Van néhány dolog, amelyeket tudnod kell, ha jó panírozott ételt szeretnél készíteni.
- A húst ne sózd be előre, mert levet enged, és a sütés után száraz lesz. A halakat és a zöldségek egy részét fél órával panírozás előtt besózhatod, a zöldségekről a kiengedett levet öntsd le. A sajtot nem kell sózni.
- Ne panírozz előre, csak közvetlenül sütés előtt, mert a panír átnedvesedik, sütés közen leválik a húsról, és nem lesz ropogós.
- Ne rakd a panírozott szeleteket egymásra, ne tapogasd panírozás után, mert összesül a hússal.
- Bő olajban süss, hogy a szeletek „ússzanak” benne. Akkora edényt (lábast és ne serpenyőt) válassz, hogy sütés közben a darabok ne kerüljenek egymásra és ne érjenek egymáshoz. Fedőt ne használj!
- A sütésnél az olaj (vagy zsír) érje el azt a hőmérsékletet, amelyben a panírozott szeletek rögtön sülni kezdenek. Kis darabkával ki lehet próbálni. Egy perc sütés után fordítsd meg a darabokat, hogy a másik felükön is süljön meg hirtelen a panír. Utána vedd kicsit alacsonyabbra a hőmérségkletet, hogy a belsejük is átsüljön (ez főként a húsokra vonatkozik, mert a halak, zödségek és a sajt gyorsan sülnek). Sütés közben forgasd meg a szeleteket.
- A megsült szeleteket csepegtesd le a lábas felett, majd tedd állítva egymás mellé dupla papírtörlővel bélelt tálra, hogy a papír szívja le róla a maradék olajat.
- Frissen sütve tálalj.
A panírok fajtái
Bécsi panír (a klasszikus)
Rétegei:
- liszt
- felvert tojás
- zsemlemorzsa
Hús:
Hal:
Sajt:
Változatok:
A zsemlemorzsába keverhető kiegészítők:
- dió, mogyoró
- reszelt sajt
- fűszerek
- kókuszreszelék
A zsemlemorzsa helyett használható:
- reszelt krumpli
- tört kruton
- szezámmag
Megjegyzések:
- A tojás kevés tejjel hígítható.
- A panír vastagabbá tehető (ez főleg sajtok panírozásánál előnyös) egyes rétegek kétszeri használatával (pl. liszt, tojás, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy liszt, tojás, zsemlemorzsa, tojás, zsemlemorzsa).
Párizsi panír
- liszt
- felvert tojás
Sörtészta
Palacsintatésztához hasonló, de tej helyett sör van benne. Létezik tojásos és tojás mentes változata.
Palacsintatészta
Főleg zöldségek panírozására alkalmas.
Paprikás liszt
Halak sütése előtt szokás használni.
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.
Kedves Zsuzsa!
A panírozott ételek sütéséhez a kerámialapos tűzhely 6 fokozatú főzőlapján hányason a legjobb sütni?